4.8 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialVรฎntu seamฤƒnฤƒ furtunฤƒ printre magistraลฃi

Vรฎntu seamฤƒnฤƒ furtunฤƒ printre magistraลฃi

ลžefa Secลฃiei Penale a Tribunalului BucureลŸti, Elena Burlan este cercetatฤƒ de CSM deoarece ar fi eliminat nelegal un magistrat care fฤƒcea parte din completul de judecatฤƒ al dosarului Vîntu-Popa.

Scandalul din dosarul Vîntu-Popa a ajuns ลŸi la Consi-liul Superior al Magis-traturii. PreลŸedintele CSM Horaลฃiu Dumbravฤƒ ne-a declarat cฤƒ a solicitat deja serviciului de inspecลฃie judiciarฤƒ „verificarea împrejurฤƒrilor în care ลŸefa Secลฃiei Penale de la Tribunalul BucureลŸti, Elena Burlan, a admis recuzarea magistratului Camelia Bogdan, învestitฤƒ, conform procedurilor, sฤƒ judece un anumit dosar”. Potrivit preลŸedintelui CSM, „Elena Burlan a respins douฤƒ cereri de recuzare similare, iar pe a treia a acceptat-o. Vom compara motivele din cele trei situaลฃii, le vom analiza ลŸi vom decide în funcลฃie de evidenลฃe”. Procedurile vor dura cel mult douฤƒ sฤƒptฤƒmâni, spune Horaลฃiu Dumbravฤƒ, preลŸedintele CSM. Sesizarea CSM a fost fฤƒcutฤƒ de Procurorul General al României, Laura Codruลฃa Kovesi. Potrivit acesteia, Elena Burlan „a reลฃinut un caz de incompatibilitate neprevฤƒzut de dispoziลฃiile Codului de Procedurฤƒ Penalฤƒ”.

Elena Burlan i-a luat dosarul judecฤƒtoarei Camelia Bogdan în urma unei cereri de recuzare formulate de inculpatul Octavian ลขurcan, judecat alฤƒturi de Sorin Ovidiu Vîntu sub acuzaลฃia de favorizare a fugarului Nicolae Popa (condamnat la 15 ani închisoare în dosarul FNI). În acest dosar, inculpaลฃii au cerut de mai multe ori schimbarea judecฤƒtoarei Bogdan pe motiv cฤƒ nu vrea sฤƒ le ridice interdicลฃia de a pฤƒrฤƒsi ลฃara, nu amânฤƒ judecarea cauzei ลŸi îi obligฤƒ sฤƒ fie prezenลฃi la toate ลŸedinลฃele de judecatฤƒ. ลžefa secลฃiei penale a TMB, Elena Burlan, a respins douฤƒ astfel de cereri, dar pe a treia a acceptat-o motivând cฤƒ celeritatea (judecarea cu rapiditate a unui dosar-n.n.) nejustificatฤƒ poate induce pฤƒrerea cฤƒ judecฤƒtorul ลŸi-a creat deja opinia vinovฤƒลฃiei inculpatului ลŸi de aceea doreลŸte sฤƒ soluลฃioneze cauza în regim de urgenลฃฤƒ. Reamintim faptul cฤƒ Sorin Ovidiu Vîntu a exersat amânarea proceselor ลŸi chiar a scฤƒpat de o condamnare în dosarul FNI, pe motiv cฤƒ a intervenit termenul de prescripลฃie.

Burlan, „suspect de toleranลฃฤƒ”

SpecialiลŸtii spun cฤƒ Elena Burlan a admis revocarea judecฤƒtoarei Camelia Burlan prin încฤƒlcarea procedurilor penale care prevฤƒd expres judecarea cu celeritate a dosarelor. Elena Burlan „riscฤƒ eliminarea din magistraturฤƒ dacฤƒ se va constata cฤƒ a admis o recuzare, deลŸi a respins alte douฤƒ motivate similar. Ea a fost suspect de tolerantฤƒ cu eliminarea unei judecฤƒtoare care ลŸi-a respectat profesia”, spun specialiลŸtii. Celeritatea nu poate fi un motiv de recuzare, dimpotrivฤƒ este impusฤƒ chiar de Codul de Procedurฤƒ Penalฤƒ. De altfel, în rapoartele de ลฃarฤƒ, UE a cerut judecarea dosarelor în termene rezonabile, acuzând de multe ori justiลฃia românฤƒ de faptul cฤƒ lungeลŸte procesele penale ani la rând, de multe ori pânฤƒ intervine termenul de prescripลฃie.

Despre judecฤƒtoarea Burlan se poate spune cฤƒ a fost suspect de tolerantฤƒ în anumite cazuri de care s-a ocupat. De notorietate este dosarul în care Burlan l-a achitat pe fostul parlamentar PSD ลžerban BrฤƒdiลŸteanu, acuzat cฤƒ, în calitate de ลŸef al unei comisii de licitaลฃii, a primit mitฤƒ de peste 4 milioane de euro în conturile sale din strฤƒinฤƒtate.

Protestul societฤƒลฃii civile

Alianลฃa pentru o Românie Curatฤƒ solicitฤƒ, printr-un comunicat ca membrii CSM sฤƒ analizeze în cel mai scurt timp cazul recuzฤƒrii judecฤƒtorului Camelia Bogdan. „Este scandalos ca în acest moment unui judecฤƒtor sฤƒ i se ia dosarul pentru cฤƒ dฤƒ termene scurte între ลŸedinลฃele de judecatฤƒ”.

Model de judecฤƒtor

În dosarul „Vîntu-Popa”, judecฤƒtoarea Camelia Bogdan a ajuns în atenลฃia opiniei publice dupฤƒ ce a descoperit cฤƒ Sorin Ovidiu Vîntu a vrut sฤƒ amâne judecarea pentru o perioadฤƒ mai lungฤƒ, folosinduโ€‘se de acte medicale prin care un medic ginecolog certifica afecลฃiuni cardiace ลŸi cerea tratarea în strฤƒinฤƒtate a inculpatului.

Sorin Ovidiu Vîntu este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa, fugit în Indonezia. foto intactimages

Cele mai citite

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Cazinoul din Constanศ›a รฎntredeschide uศ™a, dupฤƒ 4 ani de reabilitare

Toate elementele decorative vor arฤƒta la fel ca acum 100 de ani, spun constructorii, pentru cฤƒ sunt refฤƒcute dupฤƒ modelul original. Deศ™i la รฎnceputul anului,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ