23.4 C
București
vineri, 6 septembrie 2024
AcasăSpecialDezastrul din Japonia aruncă ţara în recesiune

Dezastrul din Japonia aruncă ţara în recesiune

Impactul economic al cutremurului, al tsunami-ului şi al accidentului nuclear de la Fukushima riscă să împingă Japonia, a treia economie mondială, în recesiune în următoarele luni, susţin economiştii intervievaţi de cotidianul Nikkei, transmite AFP, citat de Agerpres.

Potrivit Nikkei, care a consultat rapoartele principalelor institute private de analiză economică, triplul dezastru a făcut ca încrederea investitorilor, exporturile şi consumul domestic să scadă, în acest context o relansare nu poate fi aşteptată mai devreme de al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie).

Produsul Intern Brut al Japoniei, a treia putere economica a lumii, s-ar putea contracta cu 0,6% în ritm anual în primul trimestru, apoi cu cel puţin 2,6% în lunile următoare (aprilie – iunie). Economiştii mai pesimişti cred chiar că în al doilea trimestru s-ar putea înregistra chiar o contracţie de 7,1%.

Definiţia clasică a recesiunii este două trimestre consecutive de scădere a Produsului Intern Brut.

Potrivit datelor oficiale, economia Japoniei a scăzut deja cu 1,3% în ultimul trimestru din 2010. Dacă înainte de catastrofă economiştii mizau pe o uşoară revenire a creşterii în primul trimestru din 2011, susţinută de exporturi, în prezent experţii mizează pe o relansare abia în a doua jumătate a anului cu o creştere de 1,2% în perioada iulie-septembrie şi una de 5,6 % în ultimul trimestru.

Economiştii se aşteaptă la o scădere deosebită a exporturilor, în special în cazul automobilelor şi produselor electronice, sectoarele unde producţia a fost cea mai afectată de dezastrele provocate de seismul şi tsunamiul din 11 martie.

Guvernul de la Tokyo a evaluat la 25.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 297 de miliarde de dolari) costurile catastrofei din 11 martie.

Cele mai citite

Judecătorii avertizează asupra riscurilor de securitate în urma digitalizării instanțelor de către Ministerul Justiției

Judecătorii, inclusiv cei din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că Ministerul Justiției ar putea obține acces neautorizat...

Despărțire cu lacrimi! Di Maria s-a retras de la naționala Argentinei

Angel Di Maria s-a despărțit cu mari emoții de naționala Argentinei. Angel Di Maria a jucat ultimul său meci pentru naționala Argentinei în finala Copei...

Primarul matematician calculează excesul de cunoștințe din școli: oboseală pe banda rulantă

Ecuația educației românești, explicată de Nicușor Dan care spune că elevii obosesc de prea multă carte Fost olimpic la matematică, primarul Capitalei afirmă că, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă