18.2 C
Bucureศ™ti
vineri, 6 septembrie 2024
AcasฤƒSportPSD trฤƒieลŸte mai mult din cotizaลฃii

PSD trฤƒieลŸte mai mult din cotizaลฃii

Anul de opoziลฃie 2010 a afectat vistieria social-democratฤƒ într-o mฤƒsurฤƒ mult mai mare decât pe cea liberalฤƒ. Cel puลฃin aลŸa rezultฤƒ din datele transmise Monitorului Oficial de reprezentanลฃii celor douฤƒ partide.

Dacฤƒ PNL a primit, anul trecut, cu titlu de cotizaลฃii ลŸi donaลฃii, puลฃin peste 6,1 milioane lei, PSD s-a bazat mai mult pe participarea membrilor, decât pe generozitatea sponsorilor. Cotizaลฃiile social-democraลฃilor s-au ridicat la 3,58 milioane lei, de aproape trei ori mai puลฃin decât în 2009, când s-au cifrat la 10,3 milioane lei. La cotizaลฃii s-au adunat venituri din alte surse, în valoare de 269.381 lei. Spre comparaลฃie, PDL a avut în 2010 4,34 milioane lei din cotizaลฃii ลŸi 4,46 milioane lei din donaลฃii.

Cele mai mari sume s-au adunat la puลŸculiลฃa PSD din partea unor social-democraลฃi din sectorul 1. De pildฤƒ, vicepreลŸedintele Ioan Arnฤƒutu a plฤƒtit o cotizaลฃie de 32.500 lei, în timp ce secretarul executiv al PSD Sector 1, Mariana Stan, a contribuit la bunฤƒstarea partidului cu 13.000 lei. Sume mai consistente au venit ลŸi de la social-democraลฃii din ArgeลŸ, dar chiar ลŸi aลŸa „topul” plฤƒtitorilor la PSD nu se poate compara cu cel de la PDL ลŸi PNL. Spre comparaลฃie, fostul primar al Capitalei Crin Halaicu a donat PNL 115.000 lei.

ลži în ceea ce priveลŸte persoanele juridice, situaลฃia este asemฤƒnฤƒtoare. Cea mai mare donaลฃie a fost la PSD de 40.000 lei, din partea unei firme din Nฤƒvodari, în timp ce la PNL recordul aparลฃine unei societฤƒลฃi din Buftea, cu 250.000 lei.

Liderii centrali, mai puลฃin generoลŸi

Pe lista „sponsorilor” PSD cu sume mai mari de zece salarii minime brute pe ลฃarฤƒ nu apar numele majoritฤƒลฃii liderilor centrali. Nici mฤƒcar preลŸedintele Victor Ponta sau secretarul general Liviu Dragnea nu figureazฤƒ. Cum nu mai figureazฤƒ nici vicepreลŸedintele Robert Negoiลฃฤƒ, cel care dona în 2009 suma de 320.000 lei. În schimb, a continuat sฤƒ contribuie la vistieria PSD fostul trezorier social-democrat, Aristide Roibu, trecut între timp la Uniunea Naลฃionalฤƒ pentru Progresul României, condusฤƒ de ministrul Gabriel Oprea. Roibu a cotizat cu 7.100 lei, iar fundaลฃia controlatฤƒ de acesta, Aris BucureลŸti, a donat 18.500 lei.

La PNL, în schimb, pe lista cotizanลฃilor apare Crin Antonescu (cu 6.000 lei), alฤƒturi de alลฃi lideri centrali ลŸi locali, dar ลŸi de ex-premierul Cฤƒlin Popescu Tฤƒriceanu (cu 8.600 lei).

Cine verificฤƒ finanลฃele partidelor

Veniturile ลŸi cheltuielile partidelor sunt verificate de Autoritatea Electoralฤƒ Permanentฤƒ. Aceasta are ลŸi atribuลฃii de a vedea dacฤƒ este respectatฤƒ legea în ceea ce priveลŸte limitele maxime în care o persoanฤƒ, fizicฤƒ sau juridicฤƒ, poate face donaลฃii. Numai cฤƒ toate aceste date sunt verificate cu întârziere, astfel cฤƒ centralizฤƒrile publicate în Monitorul Oficial pot fi incomplete. De pildฤƒ, în octombrie-noiembrie 2010, AEP de abia verifica situaลฃiile din 2009, iar la PDL Sector 6 a con¬statat cฤƒ numele a zece persoane care plฤƒtiserฤƒ cotizaลฃii de peste zece salarii minime brute pe ลฃarฤƒ nu fuseserฤƒ publicate în Monitorul Oficial, aลŸa cum prevede legea. Tot o încฤƒlcare a Legii privind finanลฃarea partidelor politice ลŸi a campaniilor electorale a fost constatatฤƒ la PDL Cluj, aลŸa cฤƒ filiala a fost sancลฃionatฤƒ cu amendฤƒ. Anterior, ลŸi reprezentanลฃii PNL au fost „avertizaลฃi verbal” pentru nerespectarea aceleiaลŸi legi.

Cele mai citite

Dialog satiric รฎntre vaci: Din ciclul Fermier la UE m-aศ™ duce

โ€“ Ole, Torero! โ€“ Oleu, teroare! Cฤƒ de cรขnd am intrat รฎn UE, s-a dus liniลŸtea boilor ลŸi taurilor noลŸtri! โ€“ AลŸa e! Nu vezi...

Hei, coศ™mar, coศ™marโ€ฆ

De la un timp, noaptea, am coลŸmaruri. Pentru cฤƒ totuลŸi sunt un om echilibrat, am hotฤƒrรขt sฤƒ visez ziua, cu ochii deschiลŸi. De...

Morศ›i de beศ›i

Peste 260 de schelete umane au fost descoperite รฎn ultimele patru luni cu ocazia descฤƒrcฤƒrii arheologice a zonei unde urmeazฤƒ sฤƒ se construiascฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ