14.7 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialWikileaks: Ce le-a promis Băsescu americanilor în cazul Teo Peter

Wikileaks: Ce le-a promis Băsescu americanilor în cazul Teo Peter

Două documente WikiLeaks apărute ieri fac referire la accidentul în care Teo Peter şi-a pierdut viaţa şi la culisele numirii lui George Maior la conducerea SRI. „Soldatul va avea parte de un proces echidistant şi nu ar urma să facă nici o zi de închisoare în România”. Aceasta ar fi fost promisiunea făcută de preşedintele Traian Băsescu în 2005 oficialilor americani, potrivit unei telegrame WikiLeaks publicate de HotNews.ro.

Telegrama „Context pentru vizita la Bucureşti, din 30 martie, a adjunctului secretarului de stat al SUA Zoellics”. Clasificare: confidenţial. Anul: 2005

„Accidentul din decembrie 2004 în care a fost implicat comandantul detaşamentului de puşcaşi marini însărcinaţi cu securitatea Ambasadei SUA, care a dus la moartea rock-starului român Teo Peter, a fost mediatizat intens şi a declanşat proteste ale publicului. Băsescu şi guvernul sunt sub o presiune politică substanţială pentru ca procesul să aibă loc într-o instanţă din România. În mod natural, având în vedere că procedurile judiciare ale Forţelor Navale (Marine Corps, în original) împotriva fostului comandant de detaşament nici nu au început, chestiunea extrădării şi a ridicării imunităţii soldatului nici nu poate fi pusă în discuţie în acest moment. Cu toate acestea, premierul Tăriceanu şi ministrul de Externe Ungureanu ar putea cere întoarcerea soldatului, fiind posibil să repete promisiunea făcută mai devreme ambasadorului nostru de către Băsescu, că fostul şef de detaşament va avea parte de un proces echidistant şi, indiferent de rezultat, nu va petrece nici o zi în închisoare în România.”

De ce l-a implorat Maior pe Geoană

O altă telegramă WikiLeaks ce datează din 26 septembrie 2006, publicată ieri de Jurnalul Naţional, îl citează pe Mircea Geoană spunând că George Maior îl implorase să nu-l nominalizeze la conducerea SRI. Potrivit documentului, Geoană şi-a exprimat speranţa că ambasada îi va susţine pe cei doi candidaţi – George Maior la conducerea SRI şi Claudiu Săftoiu la conducerea SIE – şi i-a cerut ambasadorului să susţină şi propunerea sa pentru o „schimbare a regulii” astfel încât conducerea SRI să fie rezervată opoziţiei. „Ambasadorul nu a răspuns acestei din urmă solicitări”, se menţionează în nota oficialilor americani.

„Geoană i-a telefonat ambasadorului pe 26 septembrie pentru a lăuda alegerile făcute de preşedintele Băsescu pentru cele două funcţii (se referă la nominalizarea lui George Maior la conducerea SRI şi a lui Claudiu Săftoiu la conducerea SIE – n.r.), notând că amândoi sunt tineri, fără nici o legătură cu Securitatea lui Ceauşescu. Geoană a spus că Maior «îl implorase» să nu fie nominalizat pentru funcţia de director SRI, spunând că «va fi rupt în bucăţi» din punct de vedere politic în timpul procesului de confirmare”.

„Geoană şi-a exprimat încrederea că nominalizarea lui Maior va fi aprobată fără dificultate, dar că nominalizarea lui Săftoiu ar putea atrage obiecţii din partea deputaţilor PNL.”

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă