30.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Bugetul CFR Călători: cu 1000 de angajaţi mai puţin, dar salarii mai...

Bugetul CFR Călători: cu 1000 de angajaţi mai puţin, dar salarii mai mari

Compania CFR Călători va disponibiliza, până la sfârşitul anului, peste 1000 de angajaţi şi va mări venitul mediu lunar al angajaţilor rămaşi cu 77 lei. Acestea sunt măsurile prevăzute în bugetul pe 2011, aprobat de Guvern, potrivit Mediafax.

Comparativ cu bugetul rectificat pe 2010 al CFR Călători, avizat în luna decembrie, prognoza de venituri şi cheltuieli (BVC) pentru acest an indică o scădere a numărului de personal estimat pentru sfârşitul anului de la 15.044 la 14.024 angajaţi şi o creştere a câştigului mediu lunar pe salariat de la 2.550 lei la 2.627 lei. Numărul mediu de personal scade de la 15.284 angajaţi la 14.401 persoane.

Fondul total de salarii este indicat în scădere, de la 467,8 milioane lei la 454 milioane lei.

Veniturile totale ar urma să se cifreze la 2,28 miliarde lei, de la 2,6 miliarde lei reprezentând prognoza revizuită pe anul trecut, iar cheltuielile să se ridice tot la 2,28 miliarde lei, faţă de 2,5 miliarde lei anul trecut.

Bugetul CFR Călători pe 2011 nu indică nici pierderi şi nici profit.

Sindicaliştii şi conducerea CFR Călători au semnat, miercuri, după aprobarea de către Guvern a BVC, noul contract colectiv de muncă valabil pentru acest an, anunţând că salariaţii care urmează să fie disponibilizaţi vor fi protejaţi prin sumele colectate din primele de vacanţă la care renunţă toţi angajaţii.

Preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial, Gheorghe Frăţică, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că acest contract s-a semnat în aceleaşi condiţii ca şi cel de la CFR Marfă.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a cerut, marţi, directorilor CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă să lanseze în cel mai scurt timp negocierile privind contractele colective de muncă şi a anunţat că acestea vor fi semnate doar dacă liderii sindicali vor demonstra că nu au afaceri cu societăţile feroviare.

Ea a precizat că pentru semnarea noilor contracte colective de muncă trebuie avute în vedere angajamentele Guvernului cu privire la reducerea pierderilor şi datoriilor acestor companii în urma aplicării unor planuri de restructurare.

La 16 martie feroviarii s-au aflat pentru două ore în grevă de avertisment, după ce sindicatele nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în ceea ce priveşte noile contracte colective de muncă, şi au ameninţat cu greva generală pe termen nelimitat. Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.

Feroviarii au renunţat la greva generală programată pentru această săptămână, după aprobarea de către Guvern a bugetelor CFR Călători, CFR Marfă şi CFR SA.

Cele mai citite

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...

Economia României în declin: Încrederea s-a deteriorat în trimestrul al treilea

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în septembrie și pe parcursul trimestrului al treilea, ceea ce indică o posibilă încetinire a...

Categoria Păi să nu spun vorba aia?!

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, despre acuzațiile liberalilor aduse lui Ciolacu: „Sunt foarte departe de adevăr, ca să nu le zic...
Ultima oră
Pe aceeași temă