Grădina, indiferent de dimensiunile pe care le are, reprezintă spaţiul de relaxare perfect. Din acest motiv, statutul grădinii din jurul casei s-a schimbat în ultimii ani, devenind un loc unde arta şi pasiunea pentru plante se împletesc. Un ghid complet al paşilor de urmat pentru realizarea unei grădini de vis îl găsiţi în suplimentul ataşat revistelor CASA MEA, DOMUS, CĂMINUL, PLANUL CASEI MELE din luna martie.
În amenajarea grădinii, la fel ca şi în cazul interiorului casei, există o serie de tendinţe. Fie că se optează pentru clasic, retro, feng-shui sau eco, este bine să se apeleze la un specialist, deoarece o îmbinare aleatorie a acestor stiluri ar putea transforma acest spaţiu minunat într-un kitsch. Pe lângă plante, care mai de care mai interesante şi mai luxuriante, şi arbuşti, din grădina modernă nu pot lipsi aleile, corpurile de iluminat şi pietrele. Acestea îşi găsesc cel mai bine locul printre plante, conferind zonei verde un aer deosebit. Corpurile de iluminat au un rol important, deoarece, cu ajutorul acestora, plantele se vor vedea feeric pe timpul nopţii. Pentru a fi utilizată la maximum, o grădină trebuie mobilată. Există nenumărate tipuri de mobilier din ratan, lemn sau alte materiale. Specialiştii spun că şi în alegerea acestuia trebuie să se ţină cont de plantele care există deja în grădină, dar şi de stilul în care a fost amenajată. Se poate spune că revenirea la clasic este o tendinţă a acestui sezon. Astfel, stropitorile vechi, cănile de ceai şi jardinierele peste care au trecut anii sunt la mare căutare în acest moment.
Dacă priviţi însă spre viitor, veţi căuta metode ecologice de întreţinere a grădinii. În acest scop au apărut produse care preîntâmpină creşterea buruienilor în mod natural sau care împiedică răspândirea rădăcinilor în grădină sau sub casă. Deviza celor care recurg la aceste metode este „Lucraţi puţin în grădină, bucuraţi-vă în schimb de ea!”. Un alt stil de amenajare a grădinii foarte des întâlnit, este stilul feng-shui. Cel care optează pentru această tendinţă trebuie să respecte cele trei principii fundamentale: curgerea energiei, echilibrul dintre Yin şi Yang, precum şi relaţiile dintre lemn, pământ, foc, metal şi apă. Elementele naturale precum pietrele, nisipul, plantele, gazonul, apa, care intră în compoziţia rocăriei, o fac pe aceasta ideală pentru o grădină eco. Printre pietre se pot strecura plante alpine, deoarece acestea sunt foarte rezistente. Se recomandă folosirea pietrelor de acelaşi tip şi construirea unor pante line. Dacă se doreşte un aspect sălbatic al grădinii, este recomandat ca plantele să fie sădite la întâmplare, fără o ordine anume.
O grădină care nu este corect irigată, îşi va pierde din frumuseţe în foarte scurt timp. Astfel, vegetaţia aleasă trebuie să fie adaptată climatului zonei în care se află grădina, deoarece astfel se va face economie la apă, iar plantele vor fi frumoase şi sănătoase. Erika, urechelniţa, floxul, dediţelul sau creţişoara sunt doar câteva dintre plantele indicate.
Economisirea resurselor naturale şi a materialelor a determinat apariţia grădinilor organice. Acestea sunt autosustenabile, în timp ce grădinile tradiţionale trebuie udate cel puţin o dată pe săptămână. În grădina organică se utilizează îngrăşăminte naturale, precum compostul şi mraniţa, iar bolile sunt tratate cu ajutorul insectelor benefice plantelor, precum păianjeni, gândăcei sau gărgăriţe.
Pregătirea solului
Primăvara este necesar să creăm condiţiile prielnice pentru creşterea plantelor şi florilor. În primul rând se pliveşte parcela de pământ, apoi se sapă adânc. Plantele sănătoase şi rămăşiţele rădăcinilor se pot încorpora în sol. Dacă pământul e tare, compact, atunci se poate adăuga nisip, iar dacă e prea nisipos, se pot aplica straturi de humus sub formă de compost. Orice fel de sol poate fi îmbunătăţit cu 30 g făină de coarne pe m2, iar ca îngrăşăminte de bază, rezultate excelente dau îngrăşămintele complexe organice şi minerale, în doze de 50 g/m2.
Momentul oportun pentru plantarea răsadurilor
Oregulă general valabilă este să nu se planteze în condiţii climaterice extreme, frig şi temperaturi scăzute, căldură mare, vânt puternic sau ploaie abundentă. Se sapă şi se nivelează suprafaţa viitorului strat de flori, iar pământul trebuie să aibă o structură granulară înainte de transplantarea răsadurilor.
Acestea se plantează pe suprafaţa pregătită, respectând schema proiectului întocmită în prealabil. Plantarea începe cu solitarele înalte. Urmează grupurile de plante şi doar la final se vor umple spaţiile rămase cu flori mărunte, care vor împresura solul. Atât plantele ¬anuale, cât şi cele perene se sădesc după aceleaşi reguli de bază. Distanţele dintre răsaduri se stabilesc în funcţie de înălţimea şi lăţimea viitoarei plante mature.
Solitarele necesită chiar şi 100 cm în jurul lor – deşi, pentru început, până cresc, putem sădi anumite plante în jurul lor. Soiurile care ajung la nivelul genunchiului se plantează la distanţe de câte 30-40 cm una de alta, iar plantele scunde, târâtoare se plantează în număr de 15-20 bucăţi pe metru pătrat.
Timpul necesar stratului de flori să ajungă la stadiul de maturizare depinde de condiţiile climaterice şi de cele ale solului, respectiv de măsura în care aplicăm îngrăşăminte şi îngrijim plantele; de aceea, rezultatele aspectului de ansamblu pot fi foarte diverse.
Depinde şi de stilul stratului, deoarece covoarele cu motive geometrice sunt plantate mult mai des decât petele de flori mai aerisite care dau impresia de naturaleţe.
Iarba verde, verde de acasă
Gazonul utilizat în mod intensiv se tunde la înălţimea de 3-5 cm (spre deosebire de gazonul ornamental, care se tunde la 1-3 cm)În perioada de caniculă din vară se recomandă tunderea la 5 cm înălţime – astfel firele păstrează umbră şi ajută la răcirea suprafeţei. De asemenea, umiditatea va fi păstrată timp mai îndelungat în pământ, iar gazonul va rezista mai bine la secetă. Dacă gazonul utilizat intens se tunde mai scurt de 3 cm (cel ornamental, mai scurt de 1 cm), acest lucru va dăuna densităţii ierbii.
Ceea ce pe un teren neted este de 3 cm, pe o mică ridicătură, aproape invizibilă cu ochiul liber poate fi de 2 cm sau chiar mai puţin. În aceste locuri, maşina de tuns iarba efectiv „scalpează” firele de iarbă, iar rezultatul va fi o pată golaşă – fără iarbă.
În afară de faptul că aceste pete strică aspectul unui gazon îngrijit, locurile golaşe lasă posibilitatea germinării. Locurile fără iarbă vor fi resemănate imediat.
Relaxare pe terasă
Terasa sau balconul, altădată privite ca o simplă extensie a locuinţei, au devenit astăzi locuri predilecte pentru petrecerea timpului. Vara, livingul amenajat în stil lounge parcă nu mai are acelaşi farmec. Puteţi însă să mutaţi această ambianţă în grădină, pe terasă sau pe balcon şi crea un spaţiu intim, confortabil şi plăcut, chiar dacă nu neapărat generos, un spaţiu care să fie ca o oază de linişte şi să te ducă cu gândul la curtea mult dorită.
Cel mai important este faptul că acum există piese de mobilier şi accesorii care se pretează la mutarea în exterior – mobilierul adică nu este greu (fiind uşor de transportat), are dimensiuni mici şi este confecţionat din materiale ca bambus, ratan, plastic sau chiar lemn clasic, dar nu masiv.
Lemnul, fie el exotic sau clasic, este tratat cu lac pe bază de apă, asigurându-se astfel protecţia la umezeală şi apă. Astfel, acest mobilier (care se mai numeşte in-out, deoarece se poate folosi atât la interior, cât şi la exterior) nu va avea de suferit în cazul unei ploi de vară, de exemplu.
Ideală pentru amenajare este folosirea materialelor naturale: lemn, plăci ceramice, fier forjat etc., iar materialele textile naturale se vor încadra foarte bine în atmosfera creată de un mobilier rustic.
Grădini citadine
Spaţiile verzi din oraş se reduc rapid, apărând numeroase construcţii noi. De aceea, grădina de lângă casă, fie ea şi foarte mică, este o adevărată oază de relaxare. Dar cum o amenajăm? Ideea pe care se poate merge este de a împleti elementele „vechi”, în ton cu arhitectura casei, (statuete, ghivece ornamentale, cişmea metalică etc.) cu altele moderne. Un banal gard poate fi decorat prin aplicarea de bucăţi de cauciuc colorate într-un desen modern, în contrast interesant cu restul decorului clasic, iar partea de drum poate fi acoperită, folosindu-se o tehnologie interesantă, dar şi mai ieftină, care oferă un aspect ceramic, şi anume betonul amprentat care se patinează şi se lăcuieşte (15 euro/mp). Pentru o grădină citadină de dimensiuni mici trebuie găsită, în primul rând, o proporţie echilibrată între zonele de circulat şi zonele unde există plantele propriu-zise. ¬Bineînţeles, trebuie folosite multe plante şi flori.
Amenajare: designer Irina Constantin, Knox Design, tel.: 0744.679.455
Ca metode ecologice de întreţinere a grădinii au apărut produse care preîntâmpină creşterea buruienilor în mod natural, deviza fiind „Lucraţi puţin în grădină, bucuraţi-vă în schimb de ea!”.