Liderul CNSLR-Frăţia este acuzat că a luat mită, în mai multe tranşe, de la un om de afaceri. Ieri a încasat ultimii circa 40.000 euro dintr-un total de aproape 200.000 euro, dar a fost prins de procurorii anticorupţie.
Liderul CNSLR, Frăţia, Marius Petcu, a fost dus ieri la DNA, în urma unui flagrant, în care a fost prins de procurorii anticorupţie primind în jur de 40.000 euro.
Potrivit unor surse judiciare, în dosar există şi un denunţător, sindicalistul-şef ar fi fost monitorizat de mai multă vreme.
Banii pentru care a fost ridicat ieri ar fi reprezentat, de fapt, ultima tranşă dintr-un total de aproape 200.000 euro care i‑ar fi fost promişi de către omul de afaceri Petre Scrieciu. Ancheta a pornit de la mai multe suspiciuni referitoare la faptul că Marius Petcu, folosindu-se de calitatea sa de membru în Consiliul de Administraţie al Sind România (societatea deţinută de centralele sindicale), a facilitat atribuirea mai multor contracte către firmele lui Petre Scrieciu.
Aceleaşi surse mai arată că relaţia dintre Petcu şi societăţile respective nu este nouă, iar liderul CNSLR- Frăţia ar fi primit lunar un comision de 20% din contractele obţinute de firme pe filiera sindicatelor.
Surse apropiate anchetei mai susţin că, în timpul flagrantului, Marius Petcu a căzut relativ uşor în plasa procurorilor.
Percheziţii acasă şi la sediul CNSLR-Frăţia
Prinderea în flagrant a lui Marius Petcu a fost dublată ieri şi de o serie de percheziţii. Procurorii DNA au descins inclusiv la sediul CNSLR-Frăţia, dar şi la câteva dintre locuinţele liderului de sindicat. De altfel, Marius Petcu este unul dintre cei mai bogaţi şefi de sindicat din România, cu o avere care a intrat luna trecută şi în vizorul inspectorilor Agenţiei Naţionale de Integritate.
La mijlocul lunii februarie, reprezentanţii ANI l-au inclus pe Petcu în lista celor 15 lideri ale căror averi urmau să fie cercetate cu prioritate.
Averea şi afacerile
Marius Petcu are o declaraţie de avere impresionantă: cinci terenuri, trei case, bijuterii, ceasuri, tablouri şi icoane în valoare de 20.000 euro, 60.000 euro şi 400.000 de lei în cont – şi de două ori mai mult, pe numele soţiei – plus acţiuni la cinci firme.
Petcu a declarat venituri anuale de 500.000 lei (peste 10.000 euro pe lună) de la sindicat, de la trustul Realitatea şi din proiecte cu fonduri europene.
S-a speculat că Petcu a câştigat şi bani din contracte cu statul.
Firma unuia dintre asociaţii sindicalistului, Renamed Farma, are contracte de peste 7 milioane lei cu mai multe spitale.
Contractele au fost încheiate în perioada 2008-2010 şi au ca obiect furnizarea de materiale pentru dializă sau întreţinere de aparatură medicală.
Până în decembrie 1989, Marius Petcu a fost asistent medical la spitalul Sf. Ioan din Alba Iulia. În 1990 a înfiinţat sindicatul Sanitas.
Spune că a făcut avere din terenuri, în timpul boom-ului imobiliar.
Naşul său de cununie este Miron Mitrea, şi el fost sindicalist.
Ce spun liderii sindicali
Vasile Marica, Sed Lex: „Dacă l‑au prins pe Petcu la furat, e o prostie din partea lui.”
Bogdan Hossu, Cartel Alfa: „Este de aşteptat, este încă bine că nu are legături cu cine ştie ce străini, ca să omoare «juna democraţie» românească. Este în spiritul campaniei antisindicale, singura structură care se opune reformelor aberante.”
Anton Hadăr, Alma Mater: „Mă surprinde, mai ales că Petcu ştia că e în atenţia organelor care ne urmăresc şi cred că a făcut o mare greşeală.”
Ioan Pisc, BNS: „Este un şoc pentru mine când se spune că a fost prins în flagrant. Ne-am manifestat nemulţumirile faţă de actualul Guvern. Ne aşteptam la orice. Nu cred că Marius Petcu ar fi putut face aşa ceva, dar dacă se poate dovedi înseamnă că ceva nu e în regulă.”