16.2 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒSportCine vrea sฤƒ influenลฃeze SRI?

Cine vrea sฤƒ influenลฃeze SRI?

La ลŸedinลฃa de bilanลฃ a SRI,Traian Bฤƒsescu i-a mulลฃumit ลŸefului instituลฃiei, George Cristian Maior, „cฤƒ a rezistat la orice fel de încercare de influenลฃฤƒ”. Am întrebat parlamentarii cine ar fi avut interesul sฤƒ influenลฃeze acest serviciu.

Opoziลฃia l-a acuzat pe Traian Bฤƒsescu de faptul cฤƒ face jocuri politice sau plฤƒteลŸte poliลฃe prin folosirea SRI. Acum, însฤƒ, reprezentanลฃii acesteia s-au ferit sฤƒ comenteze. Spre exemplu, Anghel Stanciu – PSD, pe vremea când era parlamentar PRM era expert în serviciile secrete, scria chiar texte în acest domeniu. Acum, însฤƒ, ne-a spus cu regret: „Eu sunt doar inginer ลŸi de când sunt la PSD nu mฤƒ pot pronunลฃa pe subiecte de siguranลฃฤƒ naลฃionalฤƒ”. Nici Ion Stan (PSD), fost preลŸedinte de control SRI, acum vice-preลŸedinte nu a fost mai vorbฤƒreลฃ: „Nu am inspiraลฃie, sunt bolnav”. Bogdan Niculescu Duvฤƒz, purtฤƒtorul de cuvânt al USL, ne-a declarat cฤƒ nu poate comenta pentru cฤƒ nu are detalii. Nu a dorit sฤƒ comenteze afirmaลฃiile lui Bฤƒsescu nici vicepreลŸedintele PDL, Ioan Oltean.

Singurul parlamentar care a dorit sฤƒ vorbeascฤƒ pe acest subiect a fost Mฤƒdฤƒlin Voicu: „Bฤƒsescu i-a mulลฃumit lui Cristi (Maior, ลŸeful SRI – n.n.) pentru cฤƒ acestuia i se cuvin laudele. Eu nu l-am sunat niciodatฤƒ pentru cฤƒ eu nu ciordesc, nu am afaceri, nu sunt parvenit, nu am nevoie. Nu cred cฤƒ cineva ar fi îndrฤƒznit sฤƒ-l sune pe Cristi sฤƒ-l roage sฤƒ acopere ceva. Puteลฃi sฤƒ îl întrebaลฃi ลŸi pe Victor Ponta, care este finul lui.” Victor Ponta nu ne-a rฤƒspuns la întrebฤƒrile trimise prin sms.

Istoricul acลฃiunilor ilegale ale SRI

1990-1997

Sunt de notorietate practicile principalului serviciu secret de la înfiinลฃare, în martie 1990, pânฤƒ în 1997, când acesta a organizat, coordonat ลŸi muลŸamalizat contrabanda cu petrol, arme, ลฃigฤƒri. Mฤƒrturie stฤƒ cel puลฃin dosarul de contrabandฤƒ cu petrol în care au fost puลŸi sub învinuire însuลŸi ลŸeful SRI, Virgil Mฤƒgureanu, alฤƒturi de miniลŸtrii de Interne, Doru Ioan Tฤƒrฤƒcilฤƒ ลŸi Aurel Novac, ministrul Transporturilor. De asemenea, în perioada respectivฤƒ a existat cazul BerevoieลŸti, unde capii instituลฃiei au fost prinลŸi în timp ce încercau sฤƒ ardฤƒ arhivele instituลฃiei.

1997-2000

ลži în perioada CDR, SRI a fฤƒcut jocuri politice, prin ofiลฃeri pro-veniลฃi de la fosta Securitate. Pot fi amintite scandalurile de denigrare a fostului preลŸedinte Emil Constantinescu (de exemplu cazul Rona Hartner) sau de compromitere a fiului acestuia, DragoลŸ (contrabandฤƒ). Astfel de acลฃiuni nu se puteau face decât cu sprijinul SRI care avea obligaลฃia sฤƒ dejoace planurile de dezinformare.. De asemenea, este de notorietate cฤƒ în acea perioada SRI a protejat, cel puลฃin prin pasivitate, jocul piramidal FNI. Mai trebuie spus cฤƒ în acea perioadฤƒ, Emil Constantinescu a numit drept adjunct al ลŸefului SRI pe un fost colaborator al Securitฤƒลฃii (Mircea Gheordunescu).

2001-2005

Dupฤƒ revenirea la putere a partidului condus de Ion Iliescu, au fost reactivaลฃi mulลฃi foลŸti ofiลฃeri de Securitate ลŸi s-a continuat contrabanda, protejarea evaziunii fiscale, distrugerea probelor din dosarele de corupลฃie. Cel mai grav caz a fost cel de protejare a afacerilor sirianului Omar Hayssam, care ulterior a organizat rฤƒpirea jurnaliลŸtilor români la Bagdad. Este de notorietate cฤƒ Hayssam a fost protejat de însuลŸi ลŸeful SRI, Radu Timofte, între timp decedat.

2006-2009

Nici în perioada în care a fost condus de Maior, SRI nu a fost scutit de scandaluri provocate de foลŸti ofiลฃeri SRI. Generalul Ovidiu Soare a fost arestat pentru mitฤƒ deoarece a protejat contrabanda ลŸi furturile de combustibili. Adjunctul ลŸefului SRI, Ionel Marin, ลŸi alลฃi înalลฃi ofiลฃeri au fost trimiลŸi în judecatฤƒ pentru cฤƒ ลŸi-au atribuit locuinลฃe prin fals ลŸi abuz în serviciu. În aceastฤƒ perioadฤƒ însฤƒ, mai mulลฃi ofiลฃeri co-rupลฃi au fost deferiลฃi justiลฃiei, iar serviciul nu a mai fost implicat în scandaluri rฤƒsunฤƒtoare de corupลฃie sau în acte de contrabandฤƒ.

Cele mai citite

Veteran de rฤƒzboi รฎn vรขrstฤƒ de 96 de ani, vizitat de ministrul Apฤƒrฤƒrii ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia

Ministrul apฤƒrฤƒrii naศ›ionale, Angel Tรฎlvฤƒr, ศ™i ambasadoarea Statelor Unite รฎn Romรขnia, Kathleen Kavalec, l-au vizitat luni, 7 octombrie, pe generalul-maior รฎn retragere Gheorghe Cฤƒlin,...

Mark Rutte: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnฤƒ de la invazia rusฤƒ รฎn februarie 2022

Ucraina s-ar putea confrunta cu cea mai grea iarnฤƒ dupฤƒ lansarea invaziei ruse รฎn februarie 2022, a declarat marลฃi noul secretar general al NATO,...

Atac rusesc asupra unei nave sub pavilion Palau รฎn portul Odesa

O rachetฤƒ a ruลŸilor a lovit luni o navฤƒ sub pavilion Palau รฎn portul Odesa, ucigรขnd un cetฤƒลฃean ucrainean ลŸi rฤƒnind cinci cetฤƒลฃeni strฤƒini,...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ