Franţa a lansat primul atac împotriva Libiei fără a-şi informa în totalitate aliaţii, iar încercările sale de a exclude o intervenţie a NATO au divizat coaliţia internaţională care a instaurat o zonă de interdicţie aeriană în această ţară, afirmă diplomaţi citaţi de Financial Times, anunţă NewsIn.
„Pe măsură ce ne apropiam de încheierea unui acord în privinţa (unei intervenţii) NATO, Franţa a blocat deodată totul, ceea ce ne-a surprins la început… Dar apoi a devenit clar – (preşedintele francez Nicolas) Sarkozy a vrut să anunţe raidurile exact la finalul unei şedinţe la Paris unde conducea spectacolul”, a declarat un oficial occidental, adăugând că ţările membre NATO au lucrat mai multe săptămâni pentru a ajunge la un acord în vederea preluării efective de către alianţă a conducerii operaţiunilor.
Relaţiile au devenit atât de tensionate luni, încât ambasadorii francez şi german la NATO au părăsit sala unde avea loc o şedinţă a Consiliului Nord-Atlantic, organismul decizional al alianţei, după ce secretarul general Anders Fogh Rasmussen a criticat Parisul pentru că a împiedicat intervenţia NATO şi Germania pentru că nu a participat activ la operaţiuni.
„Există tensiuni majore între Statele Unite şi Marea Britanie pe de o parte şi Franţa pe de altă parte”, a precizat un oficial occidental.
Dar Franţa neagă că ar fi acţionat singură în atacul de sâmbătă. „Toate raidurile aeriene au fost coordonate cu partenerii noştri”, a afirmat un oficial de rang înalt din Ministerul francez al Apărării.
Spre deosebire de Marea Britanie, Franţa s-a opus în permanenţă ca operaţiunea să fie condusă de NATO, susţinând că acest fapt ar trimite mesajul greşit în lumea arabă.