11 C
București
vineri, 10 ianuarie 2025
AcasăSpecialAdrian Severin, sub presiunea Bruxelles-ului

Adrian Severin, sub presiunea Bruxelles-ului

Cazul lui Adrian Severin, care a acceptat să primească 12.000 de euro de la reporterii incognito ai „Sunday Times” pentru a susţine modificarea unei legi în Parlamentul European, face valuri doar la Bruxelles. La Bucureşti, Severin lansează acuzaţii puerile la adresa jurnaliştilor britanici.

La Bruxelles, Parlamentul European a anunţat că a demarat o anchetă plecând de la acuzaţiile lansate de publicaţia „Sunday Times”. Deja ceilalţi doi europarlamentari care au căzut în plasa jurnaliştilor britanici şi-au anunţat demisiile din PE. Diana Wallis, vicepreşedintele Parlamentului European, care se va ocupa de investigaţie, a făcut următoarele precizări: „În funcţie de rezultatul anchetei noastre, Parlamentul European va acţiona cu rapiditate şi va lua măsurile necesare. Parlamentul European nu poate tolera comportamentele de natura celor pe care jurnaliştii pretind că le-ar fi avut europarlamentarii. Vom face tot ceea ce este necesar pentru ca această chestiune să fie rezolvată cu rapiditate şi corectitudine.” Gravitatea acuzaţiilor lansate poate fi înţeleasă şi prin decizia lui Martin Schulz, liderul grupului socialiştilor europeni, care l-a convocat luni la Bruxelles pe Adrian Severin. În acelaşi timp, vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Hannes Swoboda, a declarat la RFI că Adrian Severin ar trebui să demisioneze.

DNA s-a sesizat, PSD mai aşteaptă

La Bucureşti, PSD nu i-a cerut să urmeze exemplul celor doi colegi care au demisionat din Parlamentul European, acceptând doar ca Severin să se autosuspende pe perioada anchetei din funcţiile politice. Şeful partidului, Victor Ponta, s-a arătat deranjat doar de faptul că Severin nu l-a informat din timp despre demersul jurnaliştilor britanici. „E o problemă de integritate”, a spus liderul PSD. Cu toate acestea, procurorii anticorupţie au decis să se sesizeze, din oficiu, privind posibila săvârşire a unor fapte de corupţie de către liderul europarlamentarilor PSD, Adrian Severin, a declarat purtătorul de cuvânt al DNA, Livia Săplăcan.

Diferenţe de bani în averea lui Severin

Jurnaliştii britanici au mai scris că Severin ar fi fost de acord să primească 100.000 de euro pentru a face parte dintr-o echipă de consultanţă. Fără a face neapărat o legătură directă, trebuie spus că, făcând o comparaţie, declaraţia de avere depusă de eurodeputatul român la sfârşitul anului trecut e mult mai consistentă decât cea depusă în urmă cu doi ani. În declaraţia depusă în octombrie 2010, în conturile, depozitele bancare şi fondurile de investiţii Severin are în jur de 920.000 de euro.

În declaraţia de avere anterioară, cea din 18.03.2009, Severin avea în conturi numai 240.000 de euro. La un randament bancar, să spunem, de 7%, suma ajunge la 260.000 euro. Diferenţa dintre cele două declaraţii mai poate fi atenuată ţinând cont de veniturile familiei Severin, estimate la 169.000 de euro, şi la un decont de 38.000 euro. Ajungem la un total de 472.000 de euro.

Rămâne întrebarea ce s-a întâmplat cu diferenţa de bani de 450.000 de euro. Eurodeputatul român a fost sunat ieri de RL, dar nu a răspuns la telefon.

Severin: „Nu sunt corupt”

Adrian Severin a declarat ieri că nu se consideră corupt. „Sunt foarte incomod şi probabil că voi rămâne la fel de incomod. Nu a venit nimeni cu toate manoperele costisitoare de care v-am vorbit ca să demonstreze că sunt corupt, ci au venit ca să scape de un om incomod”, a spus el într-o conferinţă de presă organizată la Bucureşti.

Cele mai citite

Zelenski vrea trupe occidentale în Ucraina pentru „forţarea Rusiei la pace”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat joi că o eventuală desfăşurare de trupe occidentale în Ucraina ar ajuta la "forţarea Rusiei la pace" şi...

Partidul bulgar „Renașterea” cere alipirea Macedoniei și sudului Basarabiei la Bulgaria

Partidul extremist „Renașterea”, din Bulgaria, a scris joi, pe pagina de Facebook, un comentariu referitor la revendicări teritoriale. Pornind de la declarațiile recente ale...

NATO va respinge propunerea lui Trump de a majora cheltuielile de apărare la 5% din PIB

Potrivit oficialilor NATO, ţinta de 5% din PIB, avansată de Donald Trump, este considerată imposibil de atins din punct de vedere economic şi politic...
Ultima oră
Pe aceeași temă