13.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalRadu Gabrea, preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Bucureşti

Radu Gabrea, preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film Bucureşti

Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente şi promovează tineri realizatori de film care s-au făcut deja cunoscuţi pe plan intern sau în competiţii internaţionale, Festivalul Internaţional de Film „Bucureşti”, organizează o competiţie de lung metraj în cadrul căreia cele mai bune filme vor fi răsplătite cu Trofeul Festivalului Internaţional de Film „Bucureşti”, Premiul pentru cea mai bună imagine, Premiul criticii şi Premiul Publicului, potrivit unui comunicat din partea organizatorilor.   
 
 Pe lângă deja-consacratul juriu oficial, al cărui preşedinte este regizorul român Radu Gabrea, anul acesta, pentru prima dată în cei 7 ani de la iniţiere, festivalul va avea şi un juriu al criticii, compus din doamnele Manuela Cernat, Cristina Corciovescu şi Dana Duma, toate trei membre FIPRESCI. 
 
 În aproape cinci decenii de activitate cinematografică, Radu Gabrea a semnat, în ipostază de regizor şi, uneori, de scenograf şi producător, peste 30 de filme. A debutat în 1969 cu filmul „Prea mic pentru un război atât de mare”, pe un scenariu de D.R. Popescu, premiat cu Leopardul de bronz la Locarno ’70.  Din filmografia sa mai amintim „Dincolo de nisipuri”, din 1973, după românul „Ingerul a strigat” de Fănuş Neagu, filmul fiind oprit personal de Ceauşescu. Modificat de cenzură, a fost lansat cu tăieturi masive şi transformări impuse de conducerea de atunci a ţării. După aceste intervenţii şi, mai  ales, în urma conflictului direct cu şeful statului, regizorul se stabileşte în Germania, ţara de origine a mamei sale. Filmul a fost interzis în România până în 1990.
 
 În ultimii ani ai comunismului şi-a continuat cariera în RFG. În această perioadă, a realizat „Ein Mann wie Eva” (1984), gândit că un omagiu adus lui R.W. Fassbinder.
 După Revoluţie, întors în ţara, Radu Gabrea a continuat să lucreze constant, cele mai recente şi apreciate titluri din filmografia să fiind „Cocosul decapitat”, „Calatoria lui Gruber” şi „Manuşile roşii”.
 
 Radu Gabrea este Doctor în Comunicaţii Sociale la Universitatea Catolică din Louvain-la-Neuve, Belgia şi  profesor asociat la U.N.A.T.C. în Bucureşti.    

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Președintele Finlandei cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Preşedintele Finlandei, Alexander Stubb, a făcut apel la extinderea Consiliului de Securitate al ONU, abolirea sistemului de veto al unui singur stat şi suspendarea...
Ultima oră
Pe aceeași temă