Centrala nucleară japoneză Fukushima 1 nu va mai fi utilizată după lanţul de accidente care au avut loc la reactoarele sale. Guvernul a precizat însă că hotărârea nu revine doar autorităţilor statului, pentru că centrala este administrată de Tokyo Electric Power (TEPCO), una dintre principalele companii private de electricitate din Japonia.
Patru din cele şase reactoare ale centralei construite în anii ’70 au fost avariate de cutremurul cu magnitudinea 9, cel mai puternic înregistrat vreodată în Japonia, urmat de un tsunami devastator.
Chiar dacă la Fukushima 1 situaţia pare să fie sub control, japonezii se tem încă de radiaţii. Mostre de alimente din zonele adiacente centralei au fost descoperite cu un nivel mare de radiaţii. Deşi nu reprezintă un risc pentru sănătatea imediată a populaţiei, acestea au fost retrase totuşi de pe piaţă.
Urme de contaminare au fost descoperite şi în apa de la robinet din capitala japoneză. Nivelurile descoperite, cu mult sub limita legală admisă, nu sunt însă periculoase pentru sănătate, a subliniat Guvernul. Limita legală pentru conţinutul de iod radioactiv 131 a fost totuşi depăşită punctual, joi, în apa din municipalitatea prefecturii Fukushima, situată la 45 de kilometri de centrală. Nivelul a coborât însă în ziua următoare, potrivit măsurătorilor efectuate.
Mai mult, ploile anunţate de meteorologi îi îngrijorează pe japonezii care se teme că acestea ar putea fi radioactive. Un oficial din cabinetul premierului Tetsuro Fukuyama a anunţat însă că nivelul actual nu arată nici un pericol pentru sănătate. „Nu vă îngrijoraţi. Dacă vă faceţi griji, folosiţi o umbrelă”, a recomandat Fukuyama. „Dacă vă udaţi, schimbaţi-vă”, a continuat el.