17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCoaliţia internaţională, gata să intervină în Libia

Coaliţia internaţională, gata să intervină în Libia

Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi mai multe ţări europene şi arabe au promis să participe la operaţiunile aeriene din Libia, aprobate de ONU, relatează AFP, care prezintă detalii despre forţele care ar putea fi folosite, potrivit Mediafax.

* FRANŢA

Franţa dispune de aproximativ 100 de avioane de vânătoare, în special Rafale şi Mirage 2000, precum şi de avioane-radar Awacs. Un portelicopter Mistral a fost recent în zonă. Bazele aeriene Solenzara din Corsica şi N’Djamena din Ciad sunt în alertă şi ar putea servi ca punct de întâlnire. Portavionul Charles de Gaulle, care se află în prezent la Toulon (în sudul Franţei), ar putea fi trimis spre costele libiene.

* MAREA BRITANIE

Marea Britanie a mobilizat avioane de luptă Tornado şi Eurofighter (numite Typhoon în Marea Britanie) la bazele sale din apropierea Libiei. Ar putea să fie vorba despre Cipru, unde au fost staţionate recent trei avioane-radar Awacs. Londra dispune, de asemenea, de baze în Malta, dar La Valletta a refuzat ca acestea să fie folosite în operaţiuni. Două fregate britanice sunt în prezent în Marea Mediterană, Westminster şi Cumberland.

* STATELE UNITE

Avioane F-15 şi F-16 americane sunt deja la baza Sigonella (Sicilia). Portelicopterul Bataan şi două nave de susţinere urmează să fie trimise începând de miercuri către Marea Mediterană. Statele Unite dispun, de asemenea, de două distrugătoare lansatoare de rachete în estul Mediteranei, Barry şi Stout. Amândouă sunt echipate cu rachete de croazieră Tomahawks.

* CANADA

Canadienii au promis şase bombardiere CF-18. Nava de război Charlottetown se află deja în regiune.

* ITALIA

Italia a cerut transferarea coordonării acţiunilor militare de la Stuttgart (Germania) la Capodichino, în apropiere de Neapole, şi a propus folosirea a şapte baze aeriene, în special Sigonella, în Sicilia.

* NATO

NATO rămâne deoaparte, limitându-se să „accelereze planificarea”. Alianţa ar putea juca un rol de susţinere. Avioane radar Awacs ale NATO sunt deja prezente în Marea Mediterană şi zboară 24 de ore din 24, şapte zile din şapte, de o săptămână. NATO a trimis recent şi trei nave în aceeaşi zonă, în timp ce forţele sale de geniu sunt în apropiere.

* DANEMARCA

Copenhaga a propus un maxim de şase avioane de vânătoare F-16 şi un avion de transport.

* NORVEGIA

Norvegia a promis o contribuţie, fără să îi precizeze natura: ar putea fi vorba despre avioane de transport Hercules şi de avioane de vânătoare F-16.

* BELGIA

Belgia s-a declarat pregătită să participe, evocând posibilitatea de a trimite între „patru şi şase” avioane F-16, mobilizate în prezent în cadrul NATO, precum şi o navă pentru detectarea minelor.

* ŢĂRILE ARABE

Qatarul a dat asigurări că va participa, dar nu a precizat cum. Un diplomat al ONU a promis, de asemenea, ajutorul Emiratelor Arabe Unite, dar acest lucru nu a fost confirmat.

* SPANIA

Spania a promis „mijloace navale şi aeriene” şi a autorizat folosirea bazei aeronavale Rota, care serveşte ca sprijin forţelor americane şi NATO, situată în apropiere de strâmtoarea Gibraltar, precum şi cea din Moron, în sudul Seviliei, folosită în comun de forţele aeriene spaniole şi americane.

Cele mai citite

Institutul Regional de Oncologie din Iași are cabinet de vaccinare anti HPV

A fost deschis primul cabinet de vaccinare anti-HPV din zona Moldovei, situat la Centrul de Screening și Diagnostic în Boli Oncologice al Institutului Regional...

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă