15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialIaşiul are nevoie de consolidarea clădirilor cu risc seismic

Iaşiul are nevoie de consolidarea clădirilor cu risc seismic

Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, susţine necesitatea iniţierii de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a unui program naţional pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, finanţat din fonduri guvernamentale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Gheorghe Nichita a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul reabilitării termice a blocurilor este „o chestiune de imagine” şi că mult mai necesar ar fi un program care să vizeze consolidarea imobilelor.

„Consolidarea blocurilor ar trebui să fie o prioritate pentru actuala guvernare. Ar trebui ca Ministerul Dezvoltării să întocmească un proiect naţional care ar avea şi un efect de antrenare a economiei. În primul rând, s-ar construi locuinţe unde să fie mutate temporar persoanele care locuiesc în clădirile care urmează să fie consolidate, iar pe de altă parte, ar fi şi comenzi pentru industrie”, a declarat primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita.

El a adăugat că „decât să luăm bani de la FMI pentru diverse lucruri, mai bine fondurile ar fi direcţionate către proiecte de consolidare”.

„Ne jucăm cu viaţa oamenilor. Eu am prins cutremurul din 1977 în Bucureşti şi ştiu ce a fost. Cheltuielile ulterioare unui eveniment de acest gen ar fi de trei-patru ori mai mari decât dacă ne-am apuca de treabă acum, nepunând la socoteală şi pierderile de vieţi omeneşti”, a spus primarul Nichita.

Primăria Iaşi a întocmit un plan de analiză şi acoperire a riscurilor în caz de cutremur, din care rezultă că 23.000 de locuinţe, adică o cincime din totalul celor existente în municipiu, sunt vulnerabile.

Cele mai supuse riscului sunt locuinţele construite înainte de anul 1964, fiind vorba despre 3.000 de astfel de imobile. Acestea au fost incluse în gradul de risc unu în caz de cutremur.

Potrivit studiului municipalităţii, blocurile construite în Iaşi după anul 1977 sunt proiectate să reziste la cutremure de până la 7,5 grade pe scara Richter.

Cele mai citite

Elena Lasconi promite transparență totală privind cheltuirea banilor Administraţiei Prezidenţiale

Preşedintele USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri că, dacă va câştiga alegerile, va face publice toate cheltuielile Administraţiei Prezidenţiale şi va diminua bugetul acestei...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...
Ultima oră
Pe aceeași temă