14.8 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăAlegeri 2016Director de IT, după 5 ani de experienţă

Director de IT, după 5 ani de experienţă

Persoana responsabilă de stabilirea politicii de achiziţii în departamentul IT sau de achiziţii de soluţii/produse IT la nivelul companiei este managerul de IT, care are nevoie de experienţă practică în domeniu de cel puţin cinci ani.

Departamentul IT are o importanţă tot mai mare în cadrul firmelor din România, datorită funcţiilor pe care le are acesta în structura afacerii. De aceea, directorul IT sau CIO (Chief Information Officer) are sarcina principală să se implice direct în strategia companiei şi să anticipeze influenţa activităţii sale asupra organizaţiei.

Totuşi, în funcţie de specificul şi nevoile organizaţionale, atât denumirea postului, cât şi responsabilităţile pot varia. „Dacă directorul de IT este prezent în companii non-IT şi denumeşte persoana care conduce departamentul aferent, CIO defineşte o poziţie similară, dar în companii mari. La rândul său, CTO (Chief Technology Officer) este cel care conduce echipele tehnice sau de dezvoltare dintr-o companie furnizoare de servicii IT”, explică Valentina Neacşu, managing partner în cadrul ITEX.

Parcurs profesional relevant

Funcţia de director de IT poate fi dobândită după un parcurs profesional bine structurat şi care dovedeşte o experienţă relevantă în domeniul IT. În funcţie de compania angajatoare sau prezenţei componentei de IT, un CIO nu va fi în nici un caz un tânăr absolvent, fără cunoştinţe practice în domeniu. „În general, parcursul firesc înseamnă absolvirea unor studii tehnice, o experienţă profesională de minimum cinci ani în domeniu şi obţinerea unor cerificări atunci când este cazul”, susţine Valentina Neacşu.

În privinţa studiilor, directorul de IT va avea, în majoritatea situaţiilor, studii superioare tehnice/IT finalizate şi chiar studii post-universitare în domeniul managementului. „Există anumite facultăţi considerate a fi «şcoli de IT»: Politehnica, Cibernetica, Facultatea de Matematică. Însă, există şi manageri IT care nu au absolvit una dintre aceste specializări”, spune Neacşu. „Există, apoi, o serie de certificări sau supraspecializări care pot fi obţinute în vederea sirii unui job de director de IT”, adaugă Neacşu.

Aproape de vârful ierarhic

Directorul de IT va fi întotdeauna egal cu ceilalţi manageri din organizaţie şi cât mai aproape de vârful ierarhic de management.

Astfel, datele obţinute în urma studiului Deloitte IT – Business Balance arată că unui CIO îi sunt importante atât cunoştinţele de business, relaţiile interne şi externe, dar şi personalitatea managerului în cauză. „Prezenţa experienţei IT la nivelul managementului reprezintă un factor-cheie în alinierea celor două componente. Dialogul de la vârful ierarhiei trebuie să se propage la toate celelalte nivele din organizaţie, creând conexiuni pe toate aceste paliere”, este precizat în studiul Deloitte, care subliniază că directorul de IT a devenit un participant activ la întâlnirile de conducere şi de management.

Mai mult, analiza Deloitte, care reprezintă opiniile a peste 800 de participanţi din 37 de ţări, relevă faptul că directorul de IT trebuie să structureze departamentul într-un mod care să îi permită gestionarea cât mai eficientă a ofertei de IT, la cererea managementului. „CIO trebuie să profite de potenţialul IT-ului ca resursă de business. În acelaşi timp, componenta de business are oportunitatea de a controla, dezvolta abilităţi tehnologice şi împărtăşi perspective”, se arată în studiul citat.

Venitul lunar al unui director de IT este calculat în funcţie de mărimea firmei, de nivelul de experienţă, de tipul de activitate al companiei şi de complexitatea jobului. Din acest motiv, salariile au o variaţie destul de mare, între 1.000 şi 5.000 de euro pe lună.

Atribuţii

1.Definirea strategiei IT, alinierea obiectivelor propuse în rândul obiectivelor şi strategiilor generale ale companiei;

2.Stabilirea/asigurarea bugetelor aferente şi a resurselor umane, financiare, materiale necesare bunei desfăşurări a activităţii departamentului de IT;

3.Stabilirea politicii de achiziţii în departamentul IT sau de achiziţii de soluţii/produse IT la nivelul companiei;

4.Stabilirea unor parteneriate cu diverşi furnizori;

5.Managementul portofoliului de produse/soluţii IT;

6.Managementul proiectelor derulate de către echipele din subordine;

7.Stabilirea unor standarde aplicabile în activităţile departamentelor pe care le coordonează.

Sursa: ITEX

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite

Scăderea globală a fertilității: Moldova și Ucraina în topul negativ, România sub media globală

Rata globală a fertilității a scăzut semnificativ, de la 5 nașteri per femeie în 1950 la 2,3 în 2021, conform unui raport publicat de...

Laura Crișan ar fi comandat uciderea lui Ioan Crișan, tatăl său

Ancheta privind moartea omului de afaceri arădean Ioan Crișan, care a murit în primăvara anului 2021 după ce mașina sa a explodat într-o parcare,...

Planuri mari pentru Dinamo! Acționarii vor să cumpere integral baza de la Săftica pentru modernizare

Acționarii clubului Dinamo București intenționează să achiziționeze integral baza de antrenament de la Săftica, cu scopul de a o moderniza și a o transforma...
Ultima oră
Pe aceeași temă