20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialLupte subterane pe Valea Prahovei

Lupte subterane pe Valea Prahovei

Chiar dacă gazdele întrecerilor din cadrul ediţiei de iarnă din 2013 a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) au fost bine stabilite încă de la demararea proiectului, o parte dintre edilii staţiunilor organizatoare de pe Valea Prahovei se tem de eventuale schimbări neprevăzute care le-ar putea „fura” concursurile.

La sfârşitul săptămânii trecute reprezen-tanţii Comitetului Internaţional de coordonare al FOTE, în frunte cu norvegianca Guro Lium, au inspectat staţiunile de pe Valea Prahovei şi s-au declarat satisfăcuţi de stadiul în care se află bazele sportive pe care urmează a se desfăşura întrecerile din 2013. „Am venit fără nici un fel de păreri preconcepute şi am fost plăcut impresionată de starea actuală a bazelor sportive existente pe Valea Prahovei”, a spus Guro Lium. „Chiar dacă mai este de lucru nu cred că vor fi nici un fel de probleme cu organizarea competiţiei peste doi ani”, a completat Lium în timpul vizitei la baza de schi de pe Valea Râşnoavei, unde sunt programate a se desfăşura întrecerile de biatlon din cadrul Micii Olimpiade din 2013.

Concurenţa, şi nu numai, a stârnit orgoliile

În ciuda faptului că la prima vedere totul pare a merge ca pe roate, există o competiţie subterană nedeclarată mai ales între staţiunile care urmează a găzdui întrecerile de schi alpin. După ce Campionatele Naţionale de schi alpin au fost organizate la Azuga sau Sinaia, au existat voci care au afirmat că la Predeal nu se va mai ţine concursul de super – uriaş din cadrul FOTE.

De asemenea, s-a vorbit mult că întrecerile de biatlon din cadrul Micii Olimpiade nu se vor mai ţine pe Valea Râşnoavei, bază lăsată în paragină până anul trecut, din cauza frecuşurilor de ani de zile dintre reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale care administrează baza, şi primăria Predeal, care o are în proprietate. Zvonurile au fost alimentate de faptul că primarul din Râşnov a costruit de la zero o bază ultramodernă de biatlon, pe Valea Cărbunării, lângă Râşnov, care în momentul de faţă nu are nevoie decât de zăpadă artificială pentru a putea găzdui întrecerile din 2013.

„Zvonuri de acest gen au apărut şi din cauză că Ştefan Mărgineanu, unul dintre reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale, a încercat să schimbe destinaţia bazei de pe Valea Râşnoavei şi să o transforme în bază militară”, a declarat Puiu Gaspar, secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon. „De altfel, domnul Mărgineanu a intentat un proces primăriei din Predeal pentru o parte din terenul pe care se află baza, în încercarea de a-i schimba destinaţia. Din acest motiv pârtiile de acolo au fost inaccesibile sportivilor de performanţă civili, după Jocurile Olimpice de la Torino. Federaţia Română de Schi şi Biatlon respectă însă tradiţiile şi faptul că baza de pe Valea Râşnoavei a fost modernizată şi, chiar dacă mai este nevoie de unele îmbunătăţiri, cu siguranţă că va găzdui întrecerile de biatlon din cadrul FOTE 2013″, a precizat Puiu Gaspar.

La rândul său, Ionuţ Goidescu, primarul din Predeal a declarat că nu are emoţii în ceea ce pri-veşte organizarea competiţiilor care i-au fost repartizate pentru FOTE. „Atât pârtiile de biatlon de pe Valea Râşnoavei, cât şi cele de schi alpin din Predeal, au fost moderizate. Am achiziţionat încă de anul trecut două maşini ultramoderne de bătut zăpada, iar în acest sezon s-a văzut eficacitata acestora. Suntem în grafic cu tot şi nu am nici un fel de temeri că ceva ar putea să nu meargă conform planului iniţial”, a spus edilul din Predeal.

COSR, ultimul cuvânt

Referitor la eventuale schimbări de program în cadrul FOTE , Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi preşedintele comitetului de organizare al competiţiei, a fost ferm. „Toate concursurile vor fi organizate aşa cum s-a stabilit iniţial. Orice discuţii de alt gen nu vin decât din partea unor semiprofesionişti care nu ştiu ce înseamnă organizarea unei competiţii de anvergura Festivalului Olimpic. Probleme cu zăpada nu există atâta vreme cât avem zăpadă artificială, iar pe majoritatea pârtiilor există deja sistemele de producere a acesteia (n.r. – eficienţa sistemelor de produs zăpada artificială a putut fi apreciată de cei care au schiat în condiţii foarte bune la finalul săptămânii trecute la Predeal şi Azuga, în ciuda temperaturilor de peste 10 grade Celsius). În plus, toţi primarii implicaţi în proiect, care au fost pentru a se documenta şi la Liberec (n.r. – localitatea care a organizat ediţia FOTE din acest an de la care oraşul Braşov a preluat ştafeta), au înţeles clar ce au de făcut şi au răspuns cu profesionalism tuturor cerinţelor”, a precizat Ioan Dobrescu.

Repartizarea competiţiilor pentru FOTE 2013
Râşnov – sărituri cu schiurile;
Azuga – slalom uriaş;
Predeal – slalom super uriaş şi biatlon, pe Valea Râşnoavei;
Sinaia – slalom special şi snowboard;
Buşteni – schi fond;
Braşov – hochei pe gheaţă şi patinaj artistic.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Pilonul II de pensii: Ce trebuie să știe participanții despre retragerea fondurilor și continuarea investițiilor

Contribuția la Pilonul II de pensii este reglementată prin lege și reprezintă un procent din salariul brut al fiecărui angajat. În prezent, aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă