URMĂREŞTE MAI JOS EVENIMENTELE DIN JAPONIA, LIVE, LA POSTUL ALJAZEERA.
Update, 13 martie, 17:00 – Aproape 600.000 de persoane evacuate în Japonia după cutremurul de vineri
Circa 590.000 de persoane au fost evacuate în Japonia după cutremurul urmat de tsunami de vineri, a anunţat, duminică, Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), citat de AFP, potrivit Mediafax.
„Circa 380.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de cutremur şi tsunami şi au fost adăpostite în 2.050 centre de evacuare”, precizează un comunicat OCHA.
„Autorităţile au evacuat alte 210.000 de persoane din apropierea centralei nucleare Fukushima”, adaugă OCHA, citând date puse la dispoziţie de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).
ONU a anunţat că în Japonia au ajuns echipe de intervenţie din Statele Unite, Elveţia, Australia sau Mexic, însă operaţiunile de salvare se desfăşoară cu dificultate din cauza replicilor seismice, a alertelor de tsunami şi a incendiilor. În plus, OCHA adaugă că „multe regiuni aflate de-a lungul litoralului nord-estic rămân izolate şi inaccesibile”.
Până în prezent, echipele de intervenţie au reuşit să salveze 3.000 de persoane, conform comunicatului Naţiunilor Unite.
Mii de persoane sunt în continuare date dispărute, după valul seismic generat de cutremurul de vineri, iar poliţia locală a afirmat că numărul victimelor ar putea ajunge la 10.000.
Şapte experţi ONU specializaţi în evaluarea dezastrelor au ajuns deja la Tokyo, unde vor participa la coordonarea activităţii echipelor internaţionale.
Update 22:00 – Agenţia de presă Kyoto News anunţă 160 de japonezi din zona centralei nucleare de la Fukushima ca iradiaţi. Mai multe echipe de intervenţie evacuează zona şi testează oamenii împotriva radiaţiiloe.
Update 20:00 – Peste 1.800 de persoane au murit sau sunt date dispărute după puternicul cutremur urmat de tsunami vineri în nord-estul Japoniei, potrivit unui nou bilanţ provizoriu stabilit sâmbătă pe baza cifrelor furnizate de poliţie şi a unei estimări a AFP.
Update 17:54 – Cel puţin trei japonezi care locuiesc într-un oraş situat în apropierea centralei nucleare afectate de o explozie au fost expuşi radiaţiilor, a anunţat presa sâmbătă, pe fondul temerii privind o scurgere radioactivă majoră provocată de cutremurul produs în nord-estul ţării, anunţă Mediafax.
Aceste trei persoane făceau parte dintr-un grup de circa 90 de pacienţi internaţi într-un spital din oraşul Futabamachi şi au fost alese la întâmplare de medici pentru a fi supuse unor teste după incidentul nuclear, a anunţat televiziunea publică NHK.
Medicii au descoperit că toţi trei au fost iradiaţi, au declarat NHK şi agenţia Jiji, citând guvernul local din Fukushima.
Pacienţii au aşteptat echipele de salvare într-o şcoală în care fuseseră transferaţi apoi cu elicopterul, în momentul în care o explozie s-a produs în centrala nucleară Fukushima Nr.1.
Aceste trei persoane, a căror vârstă nu este cunoscută, vor fi supuse unui procedeu special pentru decontaminare radioactivă, dar starea lor de sănătate nu prezintă nimic anormal, a afirmat NHK.
O explozie s-a produs sâmbătă la centrala Fukushima Nr.1, provocând prăbuşirea parţială a clădirii care adăposteşte reactorul numărul unu.
Autorităţile le-au ordonat locuitorilor să evacueze zona pe o rază de 20 de kilometri în jurul centralei.
Update ora 17:00 – Un seism de 6,4 grade a avut loc în apropierea coastei de est a insulei japoneze Honshu sâmbătă, a anunţat Centrul american de fizică a Pământului (USGS), informează agenţia Xinhua citată de Agerpres.
Seismul a survenit la ora locală 22,15 (13,15 GMT). Epicentrul său a fost localizat la o adâncime în mare de 37,50 km.
Este vorba de cea mai mare replică după seismul cu magnitudinea de 8,8 ce a avut loc vineri în aceeaşi regiune.
Update ora 16:22 – 10.000 de locuitori ai unui oraş-port daţi dispăruţi după tsunamiul de ieri
Update 16:05 – o echipă a Institutului japonez de ştiinţe radiologice a fost trimistă la Fukushima ca măsură de precauţie
Update 15:00 – Cel mai recent bilanţ al cutremurului din Japonia: 1.700 de morţi şi dispăruţi
Update 14:30 – Putătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yukio Edano, a declarat în urmă cu câteva minute că o explozie la reactorul nuclear al centralei Fukushima nu este posibilă, informează Associated Press.
Containerul metalic care adăposteşte reactorul nu a fost afectat în nici un fel de expozia de acum câteva ore şi că singura problemă existentă este nefuncţionarea sistemului de răcire a reactorului. Oficialul japonez a adăugat că se depun toate eforturile pentru a menţine instalaţiile la o temperatură optimă.
Edano a precizat că în jurul centralei nucleare nivelul radiaţiilor nu a crescut după explozie, ba din contră a scăzut, iar în momentul de faţă presiunea din reactor se află într-o scădere continuă.
Informaţiile vin la numai câteva ore după ce o explozie puternică a aruncat în aer pereţii şi acoperişul clădirii unde se află reactorul numărul 1 al centralei de la Fukushima. În urma acestei explozii guvernul a ordonat oamenilor care se află pe o rază de cel puţin 20km de centrală să evacueze zona.
Update 14:15 – Ministerul de Externe român a precizat că trei cetăţeni români se află într-un adăpost din Sendai şi sunt în siguranţă.
Update 13:25 – Până la 400 de cadavre lăsate în urmă de tsunami, găsite în oraşul de coast Rikuzentakata.
Update 12:25 – Guvernul japonez a extins aria circulară a evacuărilor de la 10 la 20 km în jurul centralei de la Fukushima.
Update 11:40 – Pereţii şi acoperişul reactorului de la Fukushima s-au prăbuşit.
Update 11:28 – Japonia strânge stocuri de iod după explozia de la centrala nucleară Fukushima.
Update 10:22 – O explozie a fost auzită, sâmbătă, la centrala nucleară japoneză Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anunţat agenţia niponă Jiji, potrivit Mediafax.
Nivelul de radioactivitate în zonă este de 20 de ori mai mare decât cel normal, a precizat televiziunea japoneză NHK, adăugând că mai mulţi angajaţi au fost răniţi în urma incidentului.
Cele două centrale nucleare Fukushima, aflate în apropierea epicentrului cutremurului de vineri, au înregistrat avarii la sistemele de răcire.
Update 9:34 – Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,8, a avut loc, sâmbătă dimineaţă, în largul coastelor de est ale Japoniei, în apropierea zonei unde s-a produs şi seismul violent de vineri.
Update ora 8:40 – O scurgere de cesiu radioactiv a fost detectată, sâmbătă, la centrala nucleară Fukushima 1, situată la 250 de kilometri nord de Tokyo, iar Agenţia pentru securitate nucleară şi industrială a apreciat că într-unul dintre reactoare s-ar putea declanşa un proces de fuziune nucleară.
Un purtător de cuvânt al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat însă că procesul de fuziune nu a fost declanşat, iar compania încearcă să obţină o creştere a nivelului apei pentru răcirea reactorului numărul 1.
Update ora 1:20 – Sistemul de răcire de la reactorul 2 al centralei nucleare de la Fukushima nu mai funcţionează la parametrii normali. Incidentul vine la 15 ore după ce sistemul de răcire al reactorului numărul 1 a cedat. Alertă generală în zonă, autorităţile evacuează populaţia. 80 de ingineri care lucrau la reactor sunt în siguranţă.
În acest moment mai mulţi angajaţi ai companiei şi specialişti guvernamentali încearcă să restabilească sistemul electic al centralei, lucru care ar permite introducerea de apă în instalaţii şi răcirea reactoarelor, minimizându-se astfel pericolul unei castastrofe nucleare.
Un cercetător american, care a investigat centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa după un cutremur din 2007 a explicat pentru CNN că dacă specialiştii nu vor repara sistemul de alimentare cu energie şi pe cel de răcire a reactoarelor totul se va „topi”.