2.5 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăSpecialApa de mare folosită ca soluţie de urgenţă pentru răcirea reactorului...

Apa de mare folosită ca soluţie de urgenţă pentru răcirea reactorului Fukushima I

Autorităţile au anunţat că intenţionează să umple un reactor al centralei nucleare Fukushima I cu apă de mare pentru a-l răci şi pentru a reduce presiunea din unitate, informează agenţiile străine de presă citate de Newsin

„Reactorul nuclear este înconjurat de un înveliş din oţel, care este înconjurat de o construcţie de beton”, a declarat şeful de cabinet din guvern Yukio Edano. „Construcţia de beton s-a prăbuşit. Am aflat că învelişul (metalic – n.red.) al reactorului nu a explodat”, a adăugat el.

„Am decis să umplem containerul reactorului cu apă de mare. Ministrul comerţului, (Banri – n.red.) Kaieda ne-a instruit să procedăm astfel. Făcând acest lucru, vom folosi acid boric pentru a împiedica o situaţie critică”, a precizat Edano.

Potrivit oficialului, umplerea reactorului cu apă va dura cinci, până la 10 ore, iar procesul şi reacţiile vor fi finalizate în decurs de circa 10 ore.

De asemenea, o echipă a Institutului japonez de ştiinţe radiologice a fost trimistă la Fukushima ca măsură de precauţie, relatează NHK, citat de NewsIn. Echipa este formată din medici, asistente şi alte persoane cu experienţă privind consecinţele expunerii la radiaţii. Ei au fost transportaţi cu elicopterul la o bază situată la cinci kilometri de centrala nucleară.

Anterior, Agenţia Internaţională de Energie Atomică (AIEA) a declarat că autorităţile japoneze să pregătesc dă distribuie iod locuitorilor din zona centralelor nucleare Fukushima I şi Fukushima II.

O explozie s-a produs sâmbătă la centrala nucleară Fukushima I, alimentând temerile privind un dezastru atomic. Deflagraţia a dus la rănirea a patru persoane, dar acestea sunt conştiente şi nu sunt în stare gravă, relatează sâmbătă NHK.

Se pare că acoperişul uneia dintre clădiri s-a prăbuşit, iar un purtător de cuvânt al guvernului a descris situaţia drept „potenţial foarte periculoasă”. El a cerut, însă, populaţiei, să îşi păstreze calmul.

Explozia s-a produs în timpul replicilor la seismul de vineri, iar Japonia strânge în prezent iod.

Potrivit guvernului, explozia a fost provocată de vaporii de apă din procesul de răcire. Într-o conferinţă de presă, premierul japonez a dat asigurări că nimeni nu a fost afectat de scurgerea de radiaţii de la centrală. El a precizat că siguranţa populaţiei reprezintă prioritatea guvernului.

Principalul consilier al lui Kan, Yukio Edano, a declarat că explozia de la centrala nucleară Fukushima I nu a afectat reactorul. El a precizat că societatea care deţine centrala, Tokyo Electric Power Co., a anunţat că izolaţia metalică a reactorului nu a fost avariată.

Autorităţile japoneze au extins zona de evacuare în jurul centralelor nucleare Fukushima I şi Fukushima II a fost extinsă la 20 de kilometri. Anterior, zona de evacuare era de 10 kilometri.

Televiziunea japoneză NHK a avertizat populaţia din apropiere de centrală să rămână înauntru şi să nu deschidă geamurile sau uşile.

Potrivit presei locale, nivelul radiaţiilor emise pe oră în zona centralei este egal cu nivelul maxim permis pe an.

Cele mai citite

De la întrerupător clasic la control vocal | Transformă-ți lustra într-un sistem inteligent 

Deschizi ușa casei și, înainte să apeși pe întrerupător, lumina din living se aprinde singură. Lustra living-ului se colorează în nuanțe calde, creând instant...

Rusia consideră că sistarea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată

Rusia consideră că întreruperea livrărilor de gaze către Austria este pe deplin justificată, a declarat joi Ministerul de Externe de la Moscova. Rusia consideră că...

Tinerii români economisesc mai puțin: doar 6% au depozite la termen, iar valoarea medie a unui depozit este mult sub media europeană

Doar 6% dintre tinerii români sub 25 de ani aleg să economisească prin depozite la termen, acest lucru fiind influențat de resursele financiare limitate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă