Primarii din România au privit cu frisoane, sunt sigur, o declarație a lui Eugen Teodorovici, ex-consilierul prim-ministrului. Într-un interviu în care capul de afiș a fost impozitarea Bisericii, acesta a afirmat un lucru care, dacă se va aplica, ar putea schimba fundamental modul în care se face administrație și politică. Acesta propune ca primăriile să nu mai poată face alte cheltuieli până când infrastructura localităților pe care le conduc nu este pusă la punct.
Vorbim aici despre șosele asfaltate, servicii eficiente de colectare a deșeurilor, iluminat public de calitate, școli decente, căci, să nu uităm, clădirile în care învață copiii noștri aparțin consiliilor locale. Când se referă la „alte cheltuieli“, vorbește despre concerte sau spectacole finanțate din bani publici, de exemplu. Să ne‑nțelegem, Eugen Teodorovici a avut și idei mai proaste, aceasta este însă una care merită atenție.
Ce spune fostul consilier pare de bun-simț. Există o lege, 215, a administrației publice locale, care le spune primarilor ce trebuie să facă. Nu scrie nicăieri că primarul are dreptul de a organiza concerte, dar legea le lasă consilierilor locali această posibilitate. Pentru primari, cel mai simplu mod de a se face remarcați și de a-și crea imagine este să investească în concerte și în diverse adunări publice. Alții, așa cum scria „România liberă“, au ajuns la finețuri: cheltuie bani publici pentru a oferi dedicații muzicale cetățenilor, la posturi a căror audiență trebuie căutată undeva în josul clasamentului. Ba chiar s-a ajuns ca aceiași primari să plătească televiziuni naționale pentru emisiuni sau reportaje în care suntem îndemnați să iubim România, dar în care, de fapt, ni se prezintă imaginea unui primar erou, care face pentru comunitate ceea ce nu a mai făcut nimeni. Se întâmplă așa de la primării mici, unde majoritatea ulițelor n-au văzut niciodată asfalt, unde Direcția de Sănătate Publică anunță că apa nu este potabilă. Nici asfaltul, nici apa potabilă nu sunt mai importante ca un concert care să aducă marile sau micile nume ale muzicii ușoare sau de petrecere. Se întâmplă așa și în orășele cu pretenții. În Cernavodă, singura localitate din România pe teritoriul căreia este construită o centrală nucleară, un primar liberal a plătit din bani publici mai mulți maneliști – și nu numai – pentru a distra locuitorii. Desigur, se întâmplă așa și în municipii, Bucureștiul și Constanța fiind numai două exemple în care primarii sunt mari iubitori de petreceri pentru care alocă sute de mii de lei din bani publici. Ambele au atât de multe probleme de rezolvat și populație care, în teorie, își permite să plătească bilete la un concert încât este greu de explicat de ce s-ar irosi fondurile publice. Multe din școlile din Constanța, chiar și cele din centru, de fițe, nu au săli de sport. Vă imaginați cum se desfășoară ora de educație fizică iarna, da? Copiii se întrec la probe precum „cursă de viteză pe holuri“ sau „săritul peste bănci“. Cartiere întregi nu au asfalt, pentru că nu sunt bani. Nu se construiesc parcuri, nu se investește în drumuri noi, nu se construiesc piste de biciclete sau parcări.
Dacă s-ar interzice finanțarea din bani publici a unor astfel de evenimente, economia la nivel național ar fi, probabil, de zeci de milioane de euro, iar calitatea vieții ar crește.
O astfel de propunere ar trebui dublată de transparentizarea cheltuielilor publice. Primăria Bacău își publică, de anul trecut, toate cheltuielile pe site. În Constanța, dacă ceri, conform legii privind accesul la informații publice, informații despre unde se duc zecile de milioane de lei de la capitolul bugetar „Alte cheltuieli“ ți se spune că nu există personal suficient pentru o operațiune atât de complexă.
Cât de greu o fi pentru prim-ministru și Guvernul său să oblige primăriile să facă acest pas? Evident, dacă se dorește, nu este deloc greu.
Până când cineva se va gândi să propună astfel de legi, putem face și noi ceva: putem boicota evenimentele propagandistice ale primăriilor. Visez la o Românie în care risipa banilor publici este taxată de contribuabili, în care locuitorii nu participă la concerte plătite cu sute de mii de euro de primării și le cer socoteală primarilor, pentru că, de fapt, sunt banii lor.
Dacă nu mai organizează concerte, primarii nu mai au alternativă și trebuie să se apuce de muncă. Din păcate, mulți fie nu vor, fie nu pot. Prim-ministrul Mihai Tudose îi poate obliga să-și facă treaba. Numai să vrea și să creadă că România nu are ca prioritate investiții de 40 de milioane de euro în stadioane.