22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăInternaționalCum au făcut revoluţie muncitoarele de la Ford

Cum au făcut revoluţie muncitoarele de la Ford

Câţiva dintre cei mai importanţi actori britanici de comedie s-au reunit în pelicula „Made in Dagenham”, despre mişcarea sindicală fără precedent, care a dus la obţinerea drepturilor egale între femei şi bărbaţi.

Spre deosebire de Europa Continentală, unde mişcarea feministă a fost susţinută de militante precum Simone de Beauvoir şi Virginia Woolf, ale căror scrieri despre condiţia umilitoare a femeii în societatea modernă au avut o mare influenţă în epocă, în Marea Britanie emanciparea a avut loc mai ales prin iniţiativa oamenilor simpli. În 1968, la uzinele Ford din Dagenham o muncitoare mărunţică, soţie şi mamă, reuşeşte să impună un salariu egal pentru femei şi bărbaţi.

Fără discriminare la locul de muncă

Muncitoarele de la fabrica Ford din Dagenham, Marea Britanie, intră în grevă, în 1968, nemul¬ţumite de condiţiile de lucru şi de salarii. La fabrica Ford din Europa lucrau 187 de femei, sarcina lor fiind husele din piele pentru banchete, croite şi cusute la maşini speciale. Condiţiile erau dificile, femeile fiind nevoite să lucreze în lenjerie de corp atunci când aerul devenea prea cald, şi fiind plătite cu salarii mult mai mici decât cei 55.000 de angajaţi bărbaţi.

„La muncă egală, salarii egale”, au clamat muncitoarele. Când sunt ameninţate cu reducerea salariilor, angajatele fabricii o însărcinează pe Rita O’Grady (Sally Hawkins) să le reprezinte interesele în întâlnirea cu patronatul. Încurajată de liderul de sindicat Eddie Albert (Bob Hoskins) şi de colegele şi prietenele ei, micuţa Rita, care până atunci se mulţumise cu statutul de soţie şi mamă, devine promotoarea unei mişcări de emancipare fără precedent. Susţinute şi de către Lisa (Rosamund Pike), soţia educată, inteligentă şi stilată a unui director de la Ford şi de către secretarul de stat Barbara Castle (Miranda Richardson), cusătoresele declanşează o grevă de trei săptămâni, paralizând complet uzina Ford (fără a avea scaunele cusute, nici o maşină nu poate ieşi pe poarta fabricii, astfel încât, cei 55.000 de bărbaţi se trezesc în şomaj tehnic).

Revolta muncitoarelor de la Ford a avut ca rezultat schimbarea unui sistem despre care nimeni nu era pregătit în acei ani să admită că este deficitar şi injust. Mişcarea lor a dus la adoptarea, doi ani mai târziu, a unei legi revoluţionare de către Parlamentul britanic, numită „Equal Pay Act”, eliminând discriminarea la locul de muncă.

Povestea acestor femei a fost transpusă în filmul „Made in Dagenham”, regizat de Nigel Cole.

Un film „la fel de subtil ca un Mustang”

Majoritatea actorilor de comedie din film sunt în vogă în cine¬matografia britanică – Sally Hawkins, poate o ştiţi din filmul „Happy Go Lucky” care, în 2008, i-a adus o serie de premii, printre care Globul de Aur şi Ursul de Argint, sau Miranda Richardson, ziarista Rita Skeeter din Harry Potter, dar şi Bob Hoskins şi Daniel May.

Criticii spun că „Made in Dagenham”, scris de William Ivory, este „la fel de subtil ca un Mustang”, făcându-se referire la maşina fabricată de Ford începând cu 1964. „Femeile câştigă teren, deşi iniţial nici nu sperau aşa ceva, la fel ca şi modelul Mustang”, comentează ironic specialiştii.

„Made in Dagenham”, o producţie BBC Films realizată cu un buget de numai 7,2 milioane dolari, va avea premiera în România pe 25 martie.

Cele mai citite

VIDE O femeie de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte

O femeie în vârstă de 70 de ani a suferit un accident vascular cerebral în timp ce se cățăra pe munte, pe un traseu...

Burduja ia în calcul păstrarea plafonării la energie și după expirarea datei

Ministrul Energiei nu exclude scenariul în care va fi menținută plafonarea şi după 31 martie 2025 Sebastian Burduja dă asigurări că şi după 1 aprilie...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă