8.2 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSpecialInstitutele de cercetare, abandonate

Institutele de cercetare, abandonate

Institutele de cercetare din sud-estul ţării şi-au pierdut importanţa de altădată. Multe dintre ele se zbat să plătească salariile şi să supravieţuiască. Deşi ar putea fi o sursă importantă de venituri pentru economie, ele sunt lăsate de izbelişte de guvernanţi. România Liberă Ediţia de SE vă prezintă, începând de astăzi, un serial despre soarta acestor institute.

Înfiinţat în urmă cu 114 ani, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas a intrat în noul an fără bani şi cu persona-ul în şomaj tehnic. Cu un palmares impresionant în domeniul cercetării şi atragerii de proiecte finanţate de UE (din 2002 şi până în prezent ICDCOC Palas a elaborat 40 de proiecte) institutul constănţean a fost lăsat de izbelişte de autorităţi, deşi anul trecut unitatea a lansat o nouă rasă ovină, iar pentru acest an sunt programate alte două asemenea acţiuni.

Dintr-o tradiţie de 114 ani şi toată munca cercetătorilor se va alege însă praful dacă noua lege care reglementează sistemul de finanţare a unităţilor de cercetare nu va fi adoptată cât mai curând. „Legea 45 a fost dată spre analizare comisiei de specialitate din Senat şi apoi urmează Camera Deputaţilor. Aceasta prevede ca institutul de cercetare să fie susţinut de stat prin Ministerul Agriculturii. Va mai dura cel puţin o lună”, a precizat Radu Răducu, directorul ICDCOC. Acesta a adăugat că sunt şanse mici ca problemele financiare ale unităţii să fie rezolvate prin noul act normativ. Dacă această lege va fi aprobată şi promulgată, institutul tot nu va avea bani. „Ştiu că Ministerul Agriculturii nu are în prezent un buget destinat unităţilor de cercetare, iar acest lucru s-ar putea întâmpla abia la prima rectificare bugetară”, a explicat directorul. Situaţia este cu atât mai dificilă cu cât toate proiectele de finanţare derulate de unitate s-au încheiat în 2010. „Aşteptăm o nouă sesiune de proiecte. Deocamdată nu am disponibilizat nici un salariat”, a adăugat Radu Răducu.

Cercetători cu jumătate de normă

La ICDCOC Palas lucrează în prezent 85 de salariaţi, dintre care 32 sunt cercetători. Pentru a reduce cheltuielile în speranţa că primăvara lui 2011 va aduce rezolvarea problemelor de finanţare, în decembrie 2010 întreg personalul a fost trimis în şomaj tehnic cu plata a 75% din salariu, iar în primele două luni ale acestui an oamenii au muncit cu jumătate de normă şi au primit jumătate din salariu.

De la 1 martie s-a revenit la programul normal de lucru, dar nu se ştie pentru cât timp. La ICDCOC Palas cresc peste 5.000 de oi şi capre, aproximativ jumătate din exemplare constituind efectivul matcă pentru cercetare şi studii genetice. Din păcate, sărăcia crescătorilor de animale face ca noile realizări în materie ale cercetătorilor de la Palas să nu fie apreciate la valoarea reală din punct de vedere financiar.

„Livrăm materialul genetic la preţul de cost cu care acesta a fost realizat”, a spus directorul institutului. Altfel spus, unitatea nu câştigă nici un leu din valorificarea noilor rase de oi şi capre. Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Ovinelor şi Caprinelor Palas funcţionează în prezent în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Sişeşti” şi coordonează la nivel naţional activitatea de cercetare din domeniul creşterii ovinelor şi caprinelor, colaborând cu cinci staţiuni de cercetare de profil. Institutul a participat la realizarea unui număr mare de proiecte derulate în cadrul programelor Agral, Biotech, Relansin, Cercetare de Excelenţă şi Planul Sectorial al MAPDR. Unitatea a fost înfiinţată în anul 1897 sub denumirea de „Oieria Naţională” Palas.

Cele mai citite

Propunere controversată în Rusia: Marea Neagră să fie redenumită „Marea Rusă”

Denis Bulanov, deputat în Duma Regională Saratov din cadrul Partidului Comunist, a propus redenumirea Mării Negre în „Marea Rusă”. Denis Bulanov a declarat că ideea...

Restricții pe linia 40: Tramvaiele nu vor circula pe Calea Călărași între 27 ianuarie și 2 februarie

Modificarea este necesară pentru desfășurarea unor lucrări de redimensionare a rețelei publice de apă potabilă și canalizare pe Strada Arhiereul Calist, la intersecția cu...

„Emilia Pérez” conduce lista nominalizărilor la Premiile Oscar 2025

Premiile Oscar 2025 au fost marcate de surprize și premiere istorice, iar filmul „Emilia Pérez” conduce lista nominalizărilor cu 13 categorii, fiind urmat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă