16.8 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialInginerii care vor să devină mitropoliţi

Inginerii care vor să devină mitropoliţi

În mediul clerical, sunt pomenite tot mai des numele IPS Andrei Andreicuţ şi PS Ioan Sălăjan în calitate de posibili succesori ai mitropolitului Bartolomeu Anania.

Viitorul mitropolit ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului ar putea fi inginer, care a făcut apoi studii teologice, s-a călugărit şi a ajuns ierarhi. Doi dintre cei mai bine plasaţi potenţiali candidaţi au diplome care le atestă studiile politehnice.

Fostul mitropolit ortodox din Cluj, IPS Bartolomeu Anania, avea studii de medicină. Credincioşii sunt încântaţi de faptul că doi dintre ierarhii candidaţi au şi altfel de studii decât cele teologice. „În primul rând, astfel de studii le oferă o perspectivă mai largă. Este un lucru demn de toată lauda faptul că aceşti ierarhi au mai multe diplome universitare, înseamnă că sunt oameni inteligenţi, care au optat pentru teologie după ce au trecut şi printr-o altă facultate.

Apoi, este foarte onorabil să aibă o meserie pe lângă harul de preot. Să nu uităm că Mântuitorul Iisus Cristos a lucrat ca tâmplar, iar apostolul Paul, cunoscut şi sub numele de Pavel în tradiţia slavă, a împletit plase pentru pescari ca să îşi câştige existenţa. Apostolul Petru a fost pescar pe mare înainte de a deveni pescar de oameni”, spune unul dintre credincioşi, Florian Pop.

Inginerul Ioan din Covasna

Unul dintre inginerii cu şanse de a deveni mitropolit este episcopul ortodox al Covasnei şi Harghitei, PS Ioan Sălăjan. CV-ul său este bogat. Înainte de a deveni ierarh, el a fost reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului şi superior al aşezămintelor monahale româneşti din Ierusalim şi Iordan.

El a făcut studii de Teologie Biblică la Ierusalim. PS Ioan Sălăjan a obţinut, în anul 1990, licenţa în Teologie la Sibiu. Însă, cu 14 ani înainte, el a terminat Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti. PS Ioan Sălăjan s-a născut în judeţul Bihor. El este considerat drept unul dintre cei mai destoinici ierarhi, în condiţiile în care conduce singura eparhie ortodoxă din România care activează în zona Secuimii, acolo unde ortodocşii sunt minoritari. Ioan Sălăjan este considerat drept „omul de încredere” al patriarhului Daniel Ciobotea şi, din această cauză, unii îl consideră drept candidatul favorit pentru ocuparea scaunului mitropolitan.

Inginerul Andrei din Alba Iulia

Un alt ierarh care este socotit printre favoriţii din competiţia care va fi încheiată prin desemnarea unui nou mitropolit al Clujului este arhiepiscopul Andrei Andreicuţ de Alba Iulia. IPS Andrei Andreicuţ a primit harul episcopal în anul 1990, prima dată în calitate de arhiereu vicar, apoi de episcop eparhiot de Alba Iulia. Din anul 1998, el a fost ridicat la rangul de arhiepiscop. IPS Andrei Andreicuţ este doctor al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, licenţiat în teologie la Sibiu, dar şi licenţiat al Facultăţii de Construcţii de Căi Ferate din Bucureşti. IPS Andrei Andreicuţ, născut în judeţul Maramureş, ar fi făcut şi studii teologice clandestine cu foşti profesori ai Academiei Teologice Greco-Catolice. În acea perioadă, potrivit unor informaţii, care au fost negate de înaltul ierarh, el ar fi fost recrutat ca informator al fostei Securităţi.

Cel de-al treilea candidat are doar diplome în teologie

În mediul clerical ortodox este vehiculat şi numele actualului episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului şi Clujului, PS Irineu Bistriţeanul, în calitate de posibil candidat la scaunul mitropolitan. Şi el a fost, înainte de a deveni arhiereu, reprezentant al Patriarhiei Ortodoxe Române pe lângă Patriarhia Ortodoxă a Ierusalimului şi superior al aşezămintelor româneşti din Ierusalim şi Iordan.

PS Irineu Bistriţeanul şi-a obţinut doctoratul în teologie la Universitatea din Bucureşti şi a făcut studii postuniversitare de teologie şi etică socială la celebra universitate americană Princeton, care este considerată drept una dintre cele mai bune instituţii de învăţământ superior din lume. Anterior, el a obţinut licenţa în teologie ortodoxă în Bucureşti. Înaltul ierarh, născut tot în Maramureş, ca şi IPS Andrei Andreicuţ, a fost acuzat că ar fi fost implicat într-o mişcare spirituală care ar fi promovat meditaţia transcendentalistă şi care a fost considerată drept eretică de către Biserica Ortodoxă Română. Acest episod ar fi blocat, până acum, promovarea PS Irineu Bistriţeanul într-o funcţie de episcop eparhiot.

Episcop de formaţie inginer, şi la catolici

Situaţia episcopilor care au şi studii de ingineri nu este ceva caracteristic doar Bisericii Ortodoxe. Şi episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a terminat mai întâi studiile politehnice.

El a urmat apoi, în clandestinitate, studii teologice greco-catolice cu profesori ai fostelor academii, interzise de regimul comunist. După căderea regimului comunist, PS Florentin Crihălmeanu s-a numărat printre primii absolvenţi ai reînfiinţatului Institut Teologic Greco-Catolic din Cluj, apoi a obţinut o licenţă şi un doctorat la Vatican. Inginerul Florentin Crihălmeanu a primit hirotonirea episcopală oferită de fostul muncitor de la Uzina Solvay, Karol Wojtyla, cel care devenise Papa Ioan-Paul al II-lea.

Cele mai citite

Elon Musk sprijină campania lui Trump în statele-cheie cu contribuții de milioane de dolari

Elon Musk a donat în octombrie 44 de milioane de dolari către America PAC, un grup de susținere a campaniei lui Donald Trump în...

Simona Halep își află sâmbătă adversarele la turneul WTA din Hong Kong!

Simona Halep va reveni pe teren în doar câteva zile, participând la competiția de 250 de puncte WTA de la Hong Kong, unde va...

Motivul incredibil pentru care Dumitru Buzatu e la un pas să scape după ce a fost prins cu șpagă în portbagaj

Într-o întorsătură surprinzătoare în dosarul de corupție al fostului președinte al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, Curtea de Apel Iași a decis să anuleze...
Ultima oră
Pe aceeași temă