Moscova este împotriva oricărei ingerinţe militare străine în Libia, a declarat luni ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timp ce apelurile în favoarea susţinerii militare acordate rebelilor ce se opun regimului lui Muammar Kadhafi se multiplică la Washington, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Nu considerăm ingerinţa externă, mai ales militară, drept un mijloc de a rezolva criza din Libia. Libienii trebuie să îşi rezolve ei înşişi problemele”, a declarat Lavrov, citat de agenţiile ruse.
Administraţia preşedintelui american Barack Obama examinează în acest stadiu „toate opţiunile”, inclusiv militare, în criza libiană şi şi-a reiterat apelurile la plecarea lui Kadhafi.
Influentul senator republican John McCain, precum şi senatorul democrat John Kerry s-au pronunţat în favoarea instaurării unei zone de interdicţie aeriană deasupra Libiei pentru a reduce marja de manevră a regimului Kadhafi.
Diplomaţii francezi şi britanici lucrează la un proiect de rezoluţie care impune o zonă de interdicţie aeriană deasupra Libiei, pe care vor să îl prezinte „destul de repede” celor 15 ţări membre ale Consiliului de Securitate al ONU, a afirmat luni un diplomat sub acoperirea anonimatului.
Reticentă într-o primă fază în a se alătura condamnărilor occidentale faţă de violenţele din Libia, Rusia a votat la sfârşitul lui februarie în favoarea unei rezoluţii a ONU care impune sancţiuni severe regimului colonelului Kadhafi, în special un embargo privind vânzarea de arme către Libia.
Lavrov a subliniat că în Libia, crimele împotriva civililor nu trebuie să „rămână nepedepsite”.
Libia, ţara cu care Rusia a întreţinut relaţii strânse în timpul Războiului Rece, este devastată din 15 februarie de o revoltă fără precendent împotriva colonelului Kadhafi.