15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialBlejnar pentru RL: „Ţara are nevoie de un om care-şi face treaba...

Blejnar pentru RL: „Ţara are nevoie de un om care-şi face treaba bine! Nu mă gândesc la demisie”

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, spune pentru romanialibera.ro, că „parte dintre angajaţii (subordonaţi instituţiei sale, n.r.) nu sunt pregătiţi pentru funcţiile pe care le ocupă”, deşi afirmă că instituţiile în sine sunt foarte eficiente: „Garda Financiară este eficientă, Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV) este eficientă, toate instituţiile sunt eficiente, dar eu doresc să aibă rezultate excepţionale. Aşa sunt eu, mai pretenţios, cu activitatea pe care o desfăşor.” Angajaţii vor fi supuşi unor evaluări, urmând ca cei ce nu corespund să se despartă de instituţiile citate.

Blejnar afirmă că verificările Gărzii Financiare din ultimele zile, care au relevat cazuri de evaziune fiscală gravă, nu au nicio legătură cu anunţul făcut de el, privind desfiinţarea Gărzii şi ANV. „N-au nicio legătură. Instituţiile erau oricum parte integrantă a ANAF, iar printre acţiunile instituţiei se numără toate aceste controale, monitorizări, potrivit proiectului cu care eu am venit la ANAF, proiect pe termen mediu.” Verificările vor continua, spune Blejnar, care afirmă că în 2010, evaziunea fiscală a privat statul de 1,7 miliarde de euro.

Preşedintele ANAF afirmă cu tărie că, atâta timp cât îşi face treaba corect, nu va pune în discuţie problema demisiei, chiar dacă o parte a societăţii şi a presei fac presiuni în acest sens, şi chiar dacă pe plan personal i-ar fi mai uşor: nu mă gândesc la demisie! Ţara are nevoie de un om care-şi face treaba bine!”

„Dacă instituţiile sunt eficiente, de ce trebuie restructurate?”

Anunţul guvernului de desfiinţare a celor două instituţii, urmând ca Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală să le preia atribuţiile, a prins Garda Financiară într-o serie de controale „fulger”, care au scos la iveală mai multe cazuri de evaziune fiscală de milioane de euro. În cele mai multe dintre ele, bunurile, alimentare şi nealimentare, nu au acte de provenienţă. Niciunul dintre ele nu este o noutate, de aceea romanialibera.ro a discutat cu un reprezentant al Gărzii pentru a vedea de ce aceste controale se fac abia acum.

Gabriel Cărbunaru, comisar general adjunct al Gărzii Financiare, susţine că este vorba despre „un complex de activităţi din ultima perioadă”, fără nicio legătură cu iminenta desfiinţare a instituţiei la care lucrează. Garda Financiară face controale constant, mai spune acesta, iar acţiunile din ultima perioadă nu fac decât să demonstreze acest lucru şi să releve eficienţa instituţiei. În acest context, spune Cărbunaru în nume personal, restructurarea Gărzii nu înseamnă nimic: „din punctul meu de vedere este vorba de aceeaşi Mărie, cu altă pălărie. N-o să se mai numească comisari ai gărzii financiare, dar vor avea aceleaşi atribuţii, vor face acelaşi lucru.” În acelaşi timp, se întreabă comisarul general adjunct, „de ce trebuie să restructurezi o instituţie care este eficientă?”

Garda Financiară a făcut în ultimele zile mai multe controale la tiruri, pieţe, depozite sau spaţii de desfacere a mărfurilor, întâlnind nereguli care, traduse în banii pierduţi de stat, se ridică la zeci de milioane de euro. Nu există încă datele centralizate ale acţiunilor menţionate. Mărfurile confiscate sunt revalorificate (îmbrăcăminte, jucării, neperisabile), în timp ce alcoolul şi tutunul sunt, de regulă, distruse.

Evaziunea fiscală în cifre:

1,7 miliarde de euro – evaziunea fiscală în 2010
Piaţa Obor, control 6 martie 2011: 30.000 de euro pe zi, sau 10.950.000 de euro anual
2.000.000 de obiecte de îmbrăcăminte şi jucării confiscate (6 martie): câteva milioane de euro
1.500 de tone de carne, sigilate de GF (5 martie 2011)
80 de tiruri cu fructe şi legume de provenienţă suspectă verificate în Voluntari (28 februarie 2011)

Cele mai citite

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...

Focar de infecții la una dintre cele mai mari maternități din București

Un focar de infecții a fost depistat la una dintre cele mai mari maternități din București, unde mai multe paciente susțin că au contractat...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...
Ultima oră
Pe aceeași temă