15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportGeoană propune ca USL să şantajeze UDMR: dacă rămân cu PDL, să-şi...

Geoană propune ca USL să şantajeze UDMR: dacă rămân cu PDL, să-şi ia adio de la un guvern USL

Afirmaţiile social-democratului se referă la semnarea protocolului Coaliţiei de către UDMR: „prin semnarea protocolului Coaliţiei, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a arătat cât de important este pentru maghiari să rămână la putere, mai ales într-o perioadă în care vise de 20 de ani li se pot îndeplini. Aparent, de astăzi, UDMR este condamnat să fie alături de PDL până la sfârşit.”

Geoană susţine că politicienii maghiari „s-au integrat foarte bine în peisajul politic românesc”, după 20 de ani în Parlament. „Ţinând cont de rezultatele sale politice, e poate cel mai pragmatic partid de pe scena politică românească: cu 5-7% e, începând din 1996 şi cu mici întreruperi, tot timpul la putere.”, notează Mircea Geoană.

PSD-istul se întreabă cum ar trebui, în aceste condiţii, să se comporte Uniunea Social-Liberală în perioada următoare, vizavi de UDMR. „Să pluseze? Dacă da, cât şi până unde?”

UDMR, trimis în opoziţie de o majoritate USL?

Preşedintele Senatului îndeamnă USL-ul să dea un ultimatum formaţiunii maghiare: „Astăzi USL trebuie să spună clar şi neechivoc UDMR-ului că, dacă vor continua să susţină actuala putere, nu vor face parte din viitoarea majoritate alături de USL.”

În susţinerea argumentelor sale, Mircea Geoană spune că „mai bine ai principii şi să te ţii de ele decât să continuăm în acelaşi mod de a face politică. […] Motivul nu ţine de un populism ieftin sau de un naţionalism prost înţeles, substratul este mai profund. Mesajul trebuie să fie că nu este chiar totul de vânzare.”

În plus, adaugă Geoană, „dacă USL face peste 50%, atunci nu e nevoie de UDMR. Dacă – Doamne fereşte! – nu face, UDMR va merge „pragmatic” cu preşedintele Basescu, aşa cum a facut-o şi in 2004, şi în 2009.”

Sub pretextul unui fair-play politic, fostul preşedinte PSD i-a urat succes noului preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, „pentru că reprezintă curentul moderat din UDMR. Mi-aş dori să poată pune stavilă ofensivei radicalismului în reprezentarea politică a maghiarimii. Rămânând la guvernare, oricât de mult ar obţine de la partenerii lor actuali, vor fi vulnerabili.”

Cât despre fostul lider al maghiarilor, Marko Bela, Geoană a declarat că „a fost mereu un politician echilibrat, un om cultivat şi a fost de fiecare dată un interlocutor deosebit de plăcut. Într-adevăr, nu pot să nu remarc faptul că i-ar fi stat mai bine alături de Klaus Johannis decât umăr la umăr cu Emil Boc. A făcut o ieşire din scenaă de efect, dar greul pentru UDMR de-abia începe.”

Cele mai citite

Rasa Ciobănescul românesc corb a fost recunoscută oficial la nivel internațional

O rasă românească de câini, Ciobănescul românesc corb, a fost recunoscută oficial la nivel mondial de Federația Chinologică Internațională, devenind a patra rasă națională...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Milionarul care merge cu autobuzul și metroul în București. „E mult mai ieftin”

Valeriu Iftime, patronul echipei FC Botoșani, a vorbit recent despre alegerile sale de transport în București. https://www.youtube.com/watch?v=84HAy8MRl3s Patronul de la FC Botoșani merge cu metroul când...
Ultima oră
Pe aceeași temă