20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMarian Oprea, vedeta României la Paris

Marian Oprea, vedeta României la Paris

Delegaţia care va reprezenta România la Campionatele Europene de atletism în sală de la Paris pleacă în această dimineaţă spre capitala Franţei.

Toate speranţele la o medalie (obiectivul stabilit de conducerea Federaţiei Române de Atletism pentru Europenele de la Paris fiind de una-două medalii şi calificarea în două sau trei finale), se îndreaptă spre cel mai titrat component al lotului nostru, Marian Oprea, vice-campion olimpic la triplusalt la Atena, în 2004. Indiscutabil cel mai valoros român în proba de triplusalt, Marian Oprea nu a avut practic rival în urmă cu aproape două săptămâni la Campionatele Naţionale în sală de la Bucureşti. În faţa propriilor suporteri a sărit 17,30 m, cu mai bine de jumătate de metru avans faţă de următorul clasat, dinamovistul Marius Anghel (16,60 m). Marian nu s-a forţat însă deloc la Bucureşti, sărind cu 44 de cm sub cea mai bună performanţă a sa, 17,74 m, realizată în sală, în februarie 2006, tot în Capitală. Recordul personal al Struţului, cum este poreclit atletul din Piteşti, dar în aer liber, este de 17, 81 m salt pe care l-a realizat în 2005, un an excelent pentru el, în care a urcat pe a treia treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale de la Helsinki (Finlanda).

Reprezentantul gazdelor, adversar periculos

Chiar dacă este considerat printre principalii favoriţi la o medalie în întrecerile de la Paris, Marian Oprea nu se gândeşte decât să sară cât mai bine. „Nu vreau să spun că mi-am fixat ca obiectiv să câştig o medalie la Paris. Pot afima însă că îmi doresc să sar cât mai mult şi evident, să urc cât mai sus pe podium. Ştiu că sunt foarte pregătit din toate punctele de vedere – atât fizic, cât şi psihic şi – am toate motivele să fiu încrezător în şansele mele. Anul trecut am obţinut medalia de argint la Campionatele Europene în aer liber de la Barcelona şi bineînţeles că mi-aş dori cel puţin să reeditez această performanţă”, a spus Marian Oprea. Printre principalii săi rivali la podium se numără însă chiar reprezentantul gazdelor, Teddy Tamgho, deţinătorul recordului mondial, care a sărit foarte bine la concursul precedent, 17,64 m. „Tamgho este într-adevăr un atlet foarte talentat şi un adversar demn de luat în seamă. În orice întrecere toţi plecăm însă de la zero, iar într-o competiţie de anvergura Campionatelor Europene orice clasament se poate schimba oricând, surprize putând apărea de unde nici nu te gândeşti, cum s-a întâmplat de nenumărate ori. Depinde extrem de mult ce zi prinzi”, a mai spus Marian Oprea.

16 atleţi români se vor bate în Franţa

Alături de Marian Oprea vor face deplasarea la Paris alţi 15 reprezentanţi ai României, dintre care cinci sunt la categoria juniori tineret: Mirela Lavric (800 m), Andreea Ogrăzeanu (60 m), Ioana Doagă şi Mihaela Nanu (1.500 m) şi Cristina Toma (triplusalt). Seniorii sunt Cornelia Deiac, Viorica Ţigău şi Cristina Sandu, care vor participa în proba de săritură în lungime, Cristina Bujin – la triplusalt, Estera Petre – la înălţime, Roxana Bârca – la 3.000 m, Ancuţa Bobocel – la 1.500 m, Alin Anghel – la triplusalt, Adrian Vasile – la lungime şi Cristian Vorovenci – la 800 m. Cu şanse reale de a se clasa cel puţin între primii opt este cotată Ancuţa Bobocel, liderul naţional al probei sale în acest an. „La Paris îmi doresc să trec cu bine de serii, să fiu sănătoasă, iar în finală să prind o zi cât mai în formă şi să fac o surpriză frumoasă. Este foarte greu să spun care sunt şansele mele la medalie, pentru că am adversare foarte tari, cu multă experienţă”, a spus Ancuţa Bobocel. De asemenea, o surpriză frumoasă ar putea face şi Mirela Lavric, campioană mondială de juniori anul trecut.

Europene cu casa închisă

Pentru francezi, întrecerile atletice care vor fi găzduite în acest week-end de Palatul Sporturilor din Paris-Bercy reprezintă un motiv de mare sărbătoare, lucru dovedit şi de înghesuiala care a fost la achiziţionarea biletelor. Practic, au fost deja epuizate atât abonamentele pentru toate cele trei zile de competiţie, cât şi cele pentru o zi întreagă şi pe jumătăţi de zi pentru sâmbătă şi duminică. Practic, la vânzare nu au mai rămas decât tichetele pentru prima zi a competiţiei, dar organizatorii apreciază că şi acestea se vor epuiza înainte de startul evenimentului.

16 atleţi vor reprezenta România la Campionatele Europene de Atletism în sală din Franţa.

Cele mai citite

Băncile taie dobânzile la credite, dar și la depozite. Creditele ipotecare devin mai accesibile

Clienții băncilor sunt sfătuiți să compare ofertele disponibile pe piață, înainte de a lua o decizie privind creditele sau economiile lor Mai multe bănci din...

Microsoft lansează aplicația „Windows App” pentru acces la distanță dedicată conturilor de muncă și educație

Microsoft a anunțat lansarea oficială a aplicației „Windows App”, o soluție care le permite utilizatorilor cu conturi de muncă sau educație să acceseze sisteme...

Industria mobilei din România, în scădere: Contribuție în 2023 cu 27% mai mică decât în 2016

În 2023, industria mobilei din România a adus o contribuție de 1,23 miliarde de euro la balanța comercială, înregistrând o scădere de 27% față...
Ultima oră
Pe aceeași temă