-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSportKelemen: Statutul minorităţilor se poate adopta şi prin asumarea răspunderii

Kelemen: Statutul minorităţilor se poate adopta şi prin asumarea răspunderii

Noul preşedinte al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, la Europa FM, că, dacă este nevoie, Statutul minorităţilor naţionale poate fi adoptat şi prin asumarea răspunderii Guvernului, însă el a apreciat că, dacă a fost cinstit în 2005-2007, PNL ar trebui să fie consecvent şi acum, scrie Mediafax.

 

„Statutul minorităţilor a fost scris, discutat în Guvernul Tăriceanu. A fost o dezbatere lungă, din 2005 s-au spus toate argumentele pro şi contra. Am făcut şi noi compromisurile noastre şi eu cred că în acest moment nu mai există argumente noi. Dacă există voinţă politică şi dacă există o oarecare consecvenţă, atunci proiectul trebuie adoptat în Parlament foarte repede. Dacă este nevoie, se poate şi prin asumarea răspunderii, dar eu cred că PNL, dacă a fost cinstit şi corect în 2005, 2006 şi 2007 – şi eu sunt convins că a fost cinstit şi corect – atunci şi acum ar trebui să fie consecvent. Este un subiect care nu ar trebui să fie aruncat în lupta putere-opoziţie. Eu sunt optimist. Dar dacă nu există o voinţă politică şi o majoritate pentru ca acest proiect să fie adoptat în acest an, atunci vom avea o problemă. Deocamdată atât pot să vă spun”, a declarat Kelemen Hunor.

O altă prioritate a UDMR este legea privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare.

„Aici este interesul tuturor partidelor pentru că, în actuala formulă, această lege este inutilă. Regiunile sunt nefuncţionale, nu sunt în stare să atragă fonduri, sunt adunate în aceeaşi regiune zone care nu au nimic în comun. Aici nu sunt la fel de optimist ca în privinţa Statutului minorităţilor, aici va fi o dezbatere mult mai dificilă, dar este în interesul societăţii româneşti să reorganizăm aceste regiuni de dezvoltare”, a susţinut preşedintele UDMR.

Kelemen Hunor a mai spus că sarcina fundamentală a mandatului său de preşedinte al UDMR este să reuşească să mobilizeze la vot comunitatea maghiară. El consideră că tendinţa de a participa la vot a alegatorilor maghiari evoluează identic cu tendinţa societăţii româneşti în general. Deci, scade prezenţa la urne. Dar, în plus, ca membru al Executivului, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor, spune că anul 2010 pentru guvernare a fost foarte greu.

„Probabil că noi, ca Guvern, am făcut o greşeală: nu am pregătit societatea pentru măsurile pe care a trebuit să le luăm. Aici văd eu vulnerabilitatea noastră în coaliţie. Comunitatea maghiară a fost la fel de surprinsă ca şi majoritatea. Acum trebuie să mergem şi să explicăm oamenilor de ce am luat aceste măsuri. Trebuie să fim credibili cu aceste explicaţii şi trebuie să redăm speranţa că, odată ieşiţi din criză, ţara va oferi o creştere durabilă, predictibilă, nu foarte mare, nu ca în anii 2005-2006, dar va exista speranţa că vom acumula încet-încet bunăstare. Dacă vom putea să fim credibili, şi mobilizarea va fi mai uşoară”, a declarat Kelemen.

În acelaşi timp însă, Kelemen Hunor a precizat că alegătorii Uniunii susţin participarea la guvernare. Mai precis, el spune că un sondaj comandat de UDMR şi care nu a fost făcut public arată că aproape trei sferturi dintre alegătorii maghiari cred că trebuie ca Uniunea să rămână la guvernare pentru a putea ajuta comunitatea maghiară.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă