16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialPCM atrage maghiarii prin centrele pentru cetăţenie

PCM atrage maghiarii prin centrele pentru cetăţenie

PCM a deschis ieri la Târgu-Mureş primul birou pentru cetăţenie din judeţul Mureş. La eveniment a participat însuşi şeful PCM, Jeno Szasz, care a arătat că, dacă Centrele Democraţiei deschise de CNMT beneficiază de fonduri din Ungaria pentru a-i îndruma pe maghiarii care vor să solicite cetăţenia, birourile PCM sunt finanţate strict din banii partidului, iar maghiarii care se adresează acestora nu vor fi puşi să plătească decât costurile traducerilor necesare la dosar. Liderul PCM a ţinut totodată să spună că maghiarii care vor apela la aceste Birouri nu vor fi obligaţi să se înscrie în PCM şi nici să semneze alte documente, iar cei care doresc să grăbească procedurile pentru primirea cetăţeniei vor putea să se deplaseze în Ungaria cu autocare puse la dispoziţie de PCM la preţuri corecte. Concret, o călătorie dus-întors pentru cetăţenie va costa doar 70 de lei, iar „excursioniştii” vor putea să-şi depună mult mai uşor dosarele, fără a mai sta la cozi.

Situaţii diferite

„La Miercurea Ciuc sunt fixate termene pentru septembrie, dar dacă te duci la Budapesta mâine te primeşte”, a declarat Jeno Szasz, care este de părere că dubla cetăţenie nu are de ce să îi sperie pe politicienii maghiari din România pentru că nu va apărea o competiţie între partidele de aici şi cele din Ungaria. „Vai de capul acelui partid din Ungaria care vrea să intre în Parlament pe voturile maghiarilor din diaspora. Acel partid nu are nici un viitor”, a spus Jeno Szasz, care critică totodată atitudinea liderilor UDMR care descurajează maghiarii care vor să solicite cetăţenia maghiară. Totodată, Jeno Szasz l-a criticat pe Bela Marko după ce actualul lider al UDMR a afirmat că prin aceste centre care sprijină obţinerea cetăţeniei maghiarimea „cumpără boala în rate”. „În loc să ne critice, domnul Marko Bela ar fi trebuit să deschidă şi el asemenea centre”, a mai spus Szasz, care este de părere că dacă un român ar fi declarat că va solicita cetăţenia română doar dacă asta îi va aduce vreun câştig familiei sale, aşa cum a declarat liderul UDMR într-un interviu acordat presei de la Budapesta, ar fi fost alungat din ţară.

Szasz vrea locuri rezervate în Parlament

Liderul PCM a mai declarat la Târgu-Mureş că, atâta vreme cât statul român nu se va democratiza, nu vor dispărea partidele pe criterii etnice. Cât priveşte discuţiile legate de pragul electoral, Jeno Szasz spune că România ar trebui să aloce proporţional locuri în Parlamentul de la Bucureşti fiecărei minorităţi, iar ocuparea acestora să se producă în urma unor alegeri interne. „Democratic ar fi ca pentru minorităţile naţionale să nu existe prag electoral, să avem locurile rezervate în Parlament proporţional şi pentru acestea să avem noi alegeri libere. Să nu se folosească un singur partid de pragul electoral”, a declarat Jeno Szasz. El este de părere că, pe acelaşi criteriu, maghiarii ar trebui să primească 7% din bugetul pentru educaţie şi învăţământ pe care să îl gestioneze singur, probleme pe care Legea Minorităţilor naţionale pe care o doreşte UDMR nu le rezolvă. „Legea minorităţilor naţionale asigură în continuare monopolul UDMR, nu se schimbă nimic”, a spus Jeno Szasz, care crede că, dacă nu va fi adoptată această soluţie, PCM, CNMT şi CNS sunt obligate să creeze o alternativă de dreapta la UDMR care să câştige alegerile locale viitoare „pentru a dicta regulile” la alegerile parlamentare.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă