Cei 32 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa arestaţi preventiv sub acuzaţia de pentru luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat vor fi suspendaţi din funcţii până la definitivarea proceselor, a anunţat, joi, conducerea Poliţiei de Frontieră Vaslui, potrivit Mediafax.
În baza comunicării oficiale care urmează să fie transmisă de către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Vaslui îi va suspenda din activitate pe cei 32 de poliţişti aflaţi în arest preventiv pentru 29 de zile şi cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată şi sprijinire a unui grup infracţional organizat.
În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi 21 de poliţişti de frontieră cercetaţi în cazul Albiţa, aceştia vor fi puşi la dispoziţia inspectorului şef al IJPF Vaslui, urmând să aibă alte atribuţii decât cele pe care le-au avut până acum, respectiv controlori vamali.
„Aşteptăm comunicarea oficială de la DNA prin care să fim informaţi cu privire la cei 32 de angajaţi ai IJPF Vaslui, informare în baza căreia se va putea lua măsura suspendării din funcţie. Ceilalţi 21 de poliţişti de frontieră au obligaţia de a se prezenta la serviciu, unde vor avea doar activităţi administrative. Desigur, armamentul le-a fost retras şi nu vor mai merge în misiuni şi nici nu vor mai avea activităţi de control în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa”, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al IJPF Vaslui, Irina Mirică.
Potrivit sursei citate, o parte dintre poliţiştii de frontieră vasluieni cercetaţi în stare de libertate şi-au luat deja concedii medicale sau de odihnă pentru perioada imediat următoare.
Curtea de Apel a dispus arestarea a 32 de poliţişti de frontieră de la Vama Albiţa, iar alţi 21 de poliţişti de frontieră sunt cercetaţi în libertate.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 40 de inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu au pretins, primit sau acceptat sume de bani ca mită, atât în nume propriu, cât şi în numele celorlalţi colegi, pentru a trece cu vederea şi a nu constata infracţiuni, contravenţii sau nereguli comise la trecerea frontierei de stat a României.
În cele mai multe situaţii era vorba de a permite introducerea pe teritoriul României a unor cantităţi de produse accizabile, în general ţigări, peste limita legală. De multe ori, mita a fost pretinsă doar pentru simpla îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, adică aplicarea ştampilei de tranzit a frontierei de stat.
Activitatea infracţională în PTF Albiţa este o activitate infracţională repetitivă, îndelungată ca derulare în timp, organizată ierarhic, unde fiecare poliţist de frontieră îşi are rolul stabilit, îşi cunoaşte şi îşi asumă riscul şi, de asemenea, îşi primeşte recompensa în măsura contribuţiei la comiterea faptei, au stabilit procurorii DNA.
Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Naţională Anticorupţie fac cercetări cu privire la implicarea unor vameşi şi poliţişti de frontieră în fapte de corupţie, iar de la începutul lunii februarie au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava) şi alte 90 de persoane sunt încarcerate în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş-Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).
Ultima acţiune a avut loc luni, la Vama Albiţa, în acest caz fiind cercetate 53 de persoane, din care 32 au fost arestate.
Acţiunile de la graniţe survin unei decizii a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din iunie 2010 privind combaterea evaziunii fiscale şi a contrabandei.
Astfel, în urma modificărilor legislative, au fost plasaţi investigatori sub acoperire, aparatură tehnică de interceptare audio-video, au fost supravegheate livrări suspecte, au fost interceptate convorbiri telefonice, ceea ce a confirmat, implicit probat, faptele de corupţie în care erau implicaţi funcţionarii statului de la vămi cu acordul şefilor.