DECIZIE. Omul de afaceri libanez Said Baaklini, directorii de la UCM Reşiţa Adrian Preda şi Adrian Chebuţiu, precum şi directorul din cadrul Administraţiei Porturilor Maritime Eugen Bogatu vor fi cercetaţi în libertate în dosarul UCM Reşiţa a decis, vineri noaptea, Tribunalul Bucureşti, potrivit NewsIn.
Totuşi, cei patru au primit din partea judecătorilor interdicţia de a părăsi ţara. .
Astfel, Tribunalul Bucureşti a respins recursul procurorilor DNA faţă de decizia prin care instanţa inferioară, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti, a stabilit, vineri, că cei patru pot fi liberi.
Decizia Tribunalului Bucureşti este definitivă şi irevocabilă. Cei patru vor mai sta, însă, în arest până duminică seara, când expiră mandatul emis anterior de judecători.
Judecătoria Sectorului 1 a discutat, joi, menţinerea în arest a celor patru, trimişi în judecată în legătură cu o returnare nelegală de TVA în valoare de 60 de milioane de euro. Magistraţii au decis, vineri, înlocuirea arestului preventiv cu interdicţia de a părăsi ţara în cazul acestora, însă decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs.
DNA a înaintat Tribunalului Bucureşti rechizitoriul întocmit în acest dosar, însă pe 14 februarie, la primul termen, procurorii au solicitat declinarea competenţei în favoarea Judecătoriei Sectorului 1, cerere admisă de instanţă.
Procurorii anticorupţie au decis trimiterea în judecată a lui Said Baaklini, a directorilor UCM Reşiţa Adrian Chebuţiu şi Adrian Ciorolan Preda, precum şi a directorului de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Adrian Chebuţiu, în dosarul privind rambursarea de TVA de 60 de milioane de euro.
Potrivit DNA, Said Baaklini, asociat şi administrator la SC Libarom Agri SRL, este acuzat de tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi de asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.
Adrian Chebuţiu, preşedinte al consiliului de administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa S.A, este acuzat de complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.
Adrian Coriolan Preda, director executiv al SC UCM Reşiţa S.A, a fost trimis în judecată pentru complicitate la tentativă de stabilire cu rea-credinţă, de către contribuabil, a taxelor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de restituiri de la bugetul de stat, precum şi asociere în vederea săvârşirii faptei menţionate anterior.
De asemenea, Eugen Bogatu, director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime (CNAPM) Constanţa SA, a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului şi intermediere de operaţiuni comerciale de către persoana care, în virtutea atribuţiilor de serviciu, are obligaţia de a supraveghea şi controla un agent economic privat, dacă fapta este de natură de a-i aduce direct sau indirect foloase necuvenite.