Cerşetorii romi s-au întors pe străzile din Helsinki, în ciuda temperaturilor care săptămâna trecută au ajuns sub minus 20 de grade, scrie publicaţia finlandeză YLE, citata de NewsIn.
Potrivit unui institut religios din capitala finlandeză, între 30 şi 50 de romi români cerşesc în prezent pe străzile din Helsinki. Institutul vrea să deschidă un centru de zi pentru cerşetori şi face amenajări în acest sens.
Oamenii au fost uimiţi să vadă cât de multe persoane au ieşit pe străzi să cerşească în ciuda temperaturilor extrem de scăzute, scrie YLE.
Cerşetorii au început să apară în peisajul urban al Finlandei începând din vara anului 2007, când un val de imigranţi au sosit din estul Europei. Cerşetoria nu era răspândită în acel moment în Finlanda, iar un grup de lucru al Ministerului de Interne a recomandat interzicerea formelor agresive de cerşit.
Propunerea legislativă – care permite totodată desfiinţarea taberelor neautorizate – a fost prezentată Parlamentului la sfârşitul lunii ianuarie şi ar putea intra în vigoare în primăvară, scrie YLE.
Finlanda aşteaptă să studieze mai în detaliu noua strategie pentru romi pe care o va adopta România, a declarat, la 7 februarie, la Bucureşti, ministrul finlandez pentru afaceri europene şi imigraţie, Astrid Thors, la finalul întrevederii cu şeful diplomaţiei române, Teodor Baconschi.
Ministrul Astrid Thors a menţionat că, la fel ca România, şi autorităţile de la Helsinki doresc o strategie de nivel european pentru romi. „Aştept să studiez mai în detaliu noua strategie pe care o aveţi adopta”, a declarat ministrul finlandez pentru afaceri europene şi imigraţie. Oficialul finlandez a adăugat că autorităţile de la Helsinki vor trebui să aştepte să vadă ce se întâmplă în mod concret, odată ce intră în vigoare.
Ministrul Astrid Thors a notat, de asemenea, că este foarte importantă aplicarea acestei strategii pentru romi în cadrul Strategiei UE 2020, afirmând că unul dintre obiectivele principale ale acestei strategii este scăderea numărului de abandonuri şcolare.
Întrebată dacă Finlanda procedează oarecum ca Franţa şi anume repatriază cerşetorii oferindu-le bani, ministrul finlandez pentru afaceri europene şi imigraţie a respins categoric acest lucru. „Finlanda nu face acest lucru. Avem o muncipalitate care a oferit posibilitatea romilor români să revină în România, în loc să rămână să trăiască în condiţii foarte dure în Finlanda”, a explicat ministrul Astrid Thors.
Primăria din Helsinski a decis anul trecut să ofere bani cerşetorilor – în special din România şi Bulgaria – pentru a se întoarce în ţările din origine. Cei care au acceptat oferta au primit bilete pentru feribot până la Tallinn, iar fiecare maşină a primit în jur de 300 de euro pentru combustibil, cu condiţia ca ele să părăsească teritoriul Finlandei în decurs de două zile.
Au existat voci care au spus că gestul Primăriei din Helsinki – de a le da bani romilor să se întoarcă acasă – va încuraja sosirea în număr şi mai mare a cerşetorilor străini. În plus, în pofida ajutorului financiar, zeci de romi din Europa de Est au rămas în zona Helsinki. În paralel, autorităţile locale s-au confruntat cu tot mai multe cereri din partea romilor de a primi ajutorul de reîntoarcere, astfel încât, în cele din urmă, oraşul Helsinki a decis să nu le mai ofere bani.