18.9 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Ce ştiu românii despre asigurarea împotriva dezastrelor

Ce ştiu românii despre asigurarea împotriva dezastrelor

Prima campanie de informare cu privire la asigurările de locuinţă demarează săptămâna viitoare.

Asigurarea locuinţelor continuă să fie unul dintre principalele segmente pe care asigurătorii vor miza în 2011, cu atât mai mult cu cât, deşi obligativitatea a fost folosită drept rampă de lansare pentru vânzarea de poliţe facultative, situaţia prezentă este similară cu cea existentă înaintea lunii iulie a anului precedent – puţin peste 15% din locuinţe sunt asigurate la nivel naţional.

În condiţiile gradului de penetrare redus şi având în vedere că România se află, alături de Afganistan, Algeria şi Congo, pe lista ţărilor cu expunere foarte mare la calamităţi naturale şi fenomene meteo extreme, precum cicloane tropicale, cutremure, inundaţii, alunecări de teren, pagubele neacoperite care ar putea rezulta în urma unui astfel de fenomen devin o problemă din ce în ce mai presantă. Încheierea unei asigurări a locuinţei reprezintă cea mai ieftină modalitate de protecţie pentru casa şi bunurile fiecăruia, fiind mai ieftină decât instalarea unui sistem perfecţionat de alarmă sau decât amenda pentru nerespectarea obligaţiei de asigurare.

Ce riscuri acoperă AOL?

Asigurarea obligatorie de locuinţă oferă o protecţie minimă de bază în cazul producerii unor inundaţii, alunecări de teren sau cutremur. Astfel, pentru o primă de 10 EUR şi, respectiv, 20 EUR pe an se acordă o despăgubire maximă de 20.000 EUR, bani care pot fi utilizaţi pentru a repara doar o parte din prejudiciul cauzat. În schimb, o asigurare facultativă acoperă cele mai frecvente riscuri care pun în pericol locuinţa şi pot afecta bunurile din casă.

Cu toate acestea, românii sunt, în continuare, informaţi doar într-o mică măsură referitor la beneficiile asigurării locuinţei, deşi frecvenţa evenimentelor de catastrofă naturală creşte de la an la an.

De ce avem nevoie de asigurare?

36 de incendii pe zi în 2010. Gradul de penetrare a asigurărilor facultative de locuinţe a depăşit uşor 15%. În cursul anului 2010, personalul Inspectoratului de Urgenţă a intervenit pentru stin¬gerea a 13.167 de incendii la nivel naţional, ceea ce reprezintă o medie de 36 de intervenţii pe zi, se arată într-un bilanţ al IGSU, aproape jumătate din intervenţii fiind efectuate la locuinţe particulare. În incendii şi-au pierdut viaţa 247 de persoane, 82% din acestea fiind înregistrate în locuinţe, iar numărul răniţilor a ajuns la 442, în scădere totuşi cu 21% faţă de 2009.

Cauzele principale ale incendiilor au fost utilizarea instalaţiilor şi echipamentelor electrice defecte sau improvizate, fumatul, focul deschis, coşuri de fum defecte sau necurăţate, precum şi mijloace de încălzire improvizate sau lăsate nesupravegheate. Numărul locuinţelor din România protejate printr-o asigurare facultativă (care acoperă riscul de incendiu) este puţin peste 15% la nivel naţional (din circa 8,3 milioane de locuinţe), în pofida diverselor oferte existente în piaţă.

Astfel, preţul mediu al unei poliţe de asigurare facultative care acoperă o gamă variată de riscuri, precum cele de catastrofă, furt, incendiu, explozie, furtună, trăsnet etc., pentru un apartament asigurat la o valoare de 60.000 EUR, este de aproximativ 65 EUR pe an, sumă care se poate achita şi în rate.

Risc de inundaţii în februarie. Cei fără asigurare nu vor mai fi despăgubiţi din bugetul de stat. Potrivit hidrologilor, luna februarie poate aduce inundaţii pe văile mai multor râuri, prognozându-se o creştere peste media multianuală a debitelor apelor curgătoare din nordul şi estul ţării, potrivit Ministerului Mediului.

Astfel, în cazul în care inundaţiile se vor produce, cei păgubiţi nu vor mai primi nici un ajutor de la bugetul de stat, singura modalitate prin care aceştia se pot proteja fiind o poliţă de asigurare care să acopere şi riscurile catastrofale.

Află totul despre cum poţi să îţi asiguri inteligent casa!

Dacă iniţial populaţia a receptat corect necesitatea acestor asigurări, mesajele contradictorii venite recent în ceea ce priveştea asigurarea locuinţelor îi obligă pe români, precauţi şi neîncrezători din fire, să rămână în expectativă până când reglementările şi mesajele vor deveni mai coerente.

În contextul inconsistenţelor din sistem, într-un moment când oamenii au nevoie de informaţii concrete mai mult decât oricând, APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor -, alături de industria de asigurări, demarează o nouă campanie: „Siguranţa Casei Tale”.

Derulată în perioada 21-27 februarie 2011, aceasta este cea mai amplă campanie de informare şi educare a populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa locuinţelor, punând un accent deosebit pe componenta de asigurări facultative şi obligatorii, procedurile de urmat în caz de daună şi modalităţile de obţinere a despăgubirilor.

Broşura ce stă la baza campaniei va aborda diferenţele între asigurarea obligatorie a locuinţei şi cea facultativă, principalele aspecte pe care trebuie să le cunoască un proprietar care vrea să îşi asigure casa, precum şi reguli generale de siguranţă de care aceştia trebuie să ţină cont. Astfel, broşura „Siguranţa Casei Tale” va fi distribuită gratuit, în perioada campaniei, în toate intersecţiile importante din Capitală şi din principalele 15 oraşe din ţară, în marile centre comerciale, în sediile instituţiilor publice deconcentrate ale Prefecturii Bucureşti şi la ghişeele Poştei Române. De asemenea, aceasta va fi distribuită împreună cu ediţia print a cotidianului România Liberă de miercuri, 23 februarie.

Campania „Siguranţa Casei Tale” este demarată de Prefectura Municipiului Bucureşti, PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor, APPA – Asociaţia pentru Promovarea Asigurărilor şi este susţinută de România Liberă, Europa FM şi de portalul asigurarealocuinţelor.ro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă