Peste o sută de cadre didactice au protestat, luni, în faţa sediului Trezoreriei Suceava solicitând să fie respectate hotărârile definitive şi irevocabile pe care le-au obţinut în instanţă privind reîncadrarea salarială conform Legii 330/2009, transmite corespondentul MEDIAFAX.
La protestul spontan au participat cadre didactice de la mai multe licee şi şcoli generale din municipiul Suceava, iar trei dintre protestatari au fost primiţi de directorul Trezoreriei Suceava, Mihai Terteş, căruia i-au prezentat nemulţumirile.
Directorul Trezoreriei le-a spus profesorilor că el are dispoziţii ca pe statele de plată să fie trecute şi sumele pe care fiecare profesor ar trebui să le primească în conformitate cu deciziile definitive şi irevocabile care ar urma să fie transmise la MECTS, unde se va stabili ce plăţi se vor face.
Pe parcursul protestului, care a durat aproximativ o oră, cadrele didactice au strigat „Ruşine, ruşine!” şi „Respectaţi legea!”, arătând că nu-şi vor ridica salariile care le vor fi acordate dacă acestea nu conţin şi drepturile pe care le-au obţinut în instanţă.
Sindicatele Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi şi ProEducaţia Suceava au continuat să depună, luni, la Parchetele Judecătoriei Suceava, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Rădăuţi plângeri penale împotriva a doi secretari de stat şi trei directori din Ministerul Educaţiei, dar şi împotriva directorilor trezoreriilor din localităţile respective.
Liderul Sindicatului Liber şi Independent „Bucovina” Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat, luni, că împreună cu sindicaliştii de la ProEducaţia Suceava au fost depuse plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava împotriva a doi secretari de stat şi a trei directori din minister care sunt acuzaţi că au semnat nota MECTS nr.896/BO/ 03 februarie 2011 fără să se informeze asupra bazei legale care să susţină nota respectivă şi fără a lua în considerare sentinţele judecătoreşti rămase definitive şi irevocabile, lucru care ar conduce la scăderea cuantumului salariului lunar pentru fiecare angajat care se regăseşte pe post de reclamant în sentinţele judecătoreşti având ca obiect reîncadrarea salarială conform Legii 330/2009.
Şorodoc a spus că au fost depuse plângeri penale colective şi împotriva directorilor trezoreriilor la care sunt arondate unităţile de învăţământ.
Totodată, el a mai spus că, în cursul zilei de luni, vor fi depuse plângeri penale colective şi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi din partea angajaţilor a 11 unităţi de învăţământ din localităţile Marginea, Brodina, Falcău, Satu Mare, Rădăuţi şi Bivolărie.
„Între timp, Ministerul Educaţiei cere printr-o notă Inspectoratului Şcolar Judeţean să contabilizeze câte hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pe Legea 330 privind reîncadrarea de la 1 ianuarie 2010”, a spus Şorodoc.
La rândul său, liderul ProEducaţia Suceava, Traian Pădureţ, a declarat că pe lângă plângerile penale depuse la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, au mai fost depuse plângeri penale şi la Parchetele de pe lângă Judecătoriile Gura Humorului şi Câmpulung Moldovenesc.