17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialACCEPT: Recunoaşterea relaţiilor homosexuale nu este simbolică

ACCEPT: Recunoaşterea relaţiilor homosexuale nu este simbolică

Apărătorii şi promotorii drepturilor homosexuale nu sunt de acord cu motivele invocate de autorităţi.

Faptul că în Codul Civil este recunoscută doar căsătoria între persoane de sex diferit „nu înseamnă că nu este necesară recunoaşterea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex” spune Irina Niţă, directorul executiv al asociaţiei ACCEPT (primul ONG românesc ce apără drepturile minorităţilor sexuale). Nerecunoaşterea acestui tip de parteneriat înseamnă o „reducere brutală a drepturilor unor cetăţeni”, susţine Irina Niţă. Aceasta crede că legislaţia trebuie modificată pe toate palierele, pentru respectarea drepturilor omului.

Legalizarea parteneriatului civil între persoanele de acelaşi sex nu este doar o necesitate de ordin simbolic, mai spune Niţă. Această formă de convieţuire are implicaţii şi în alte aspecte ale vieţii de cuplu: moştenire, taxe, pensii, afimă directorul ACCEPT. Ea argumentează că, de exemplu, rudele de sânge ale unei persoane implicate într-o relaţie homosexuală pot, din cauza legii, să devină moştenitori în dauna partenerului de viaţă.

România nu se aliniază nici cu legislaţia altor state, unde acest parteneriat civil este acceptat. „Există nişte cetăţeni ale căror drepturi nu sunt respectate. Dacă un cuplu locuieşte, de exemplu, în Germania, şi vine pentru o perioadă în România, nu are aceleaşi drepturi ca şi în ţara din care provine, şi invers” spune Irina Niţă.

Executivul a anunţat că va transmite punctul de vedere Parlamentului.

Iniţiativa legislativă pentru introducerea parteneriatului civil între persoane de acelaşi sex aparţine deputatului PDL Viorel Arion.  El propunea stabilirea cadrului legal şi efectelor juridice ale parteneriatului civil.

Propunerea legislativă a deputatului PDL are în vedere conferirea unui caracter legal convieţurii dintre două persoane, ca alternativă la căsătorie, prin încheierea, la notar, a unui contract de parteneriat civil, care să prevadă obligaţii şi drepturi în privinţa cheltuielilor şi bunurilor comune.

„Deschiderea către relaţiile de convieţuire sub diferitele forme ale sale răspunde unei cerinţe sociale care se înscrie într-o mişcare generală de reaplicare a principiului egalităţii, despre care trebuie să vorbim o dată cu lupta împotriva discriminării, aplicarea drepturilor existente, precum şi crearea noilor drepturi”, sunt argumente prin care îşi motivează deputatul PDL iniţiativa legislativă.

Viorel Arion menţionează totodată că parteneriatul civil este recunoscut în mai multe state europene, iar Marea Britanie chiar a extins, prin crearea acestui parteneriat, drepturile căsătoriei şi pentru persoanele de acelaşi sex.

Fiecare instituţie cu motivaţia proprie

Instituţiile consultate vizavi de această iniţiativă au găsit propriile motivaţii pentru imposibilitatea de a o supune legiferării.

Ministerul Muncii a afirmat că propunerea legislativă ar trebui să cuprindă prevederi referitoare la copiii minori ai partenerilor, remarcând totodată că aceasta presupune modificarea reglementărilor noului Cod Civil în materie de familie.

Pe de altă parte, Ministerul Justiţiei a arătat că o astfel de iniţiativă nu poate fi susţinută conform prevederilor noului Cod Civil, adoptat prin angajarea răspunderii Guvernului în iunie 2009.

„O dată cu adoptarea noului Cod Civil, atât Guvernul, prin iniţierea proiectului, cât mai ales forul legiuitor, prin adoptarea în formă modificată a Codului, şi-au exprimat deja opţiunile de politică legislativă în materia relaţiilor de familie, reglementând, ca unică formă de convieţuire recunoscută, căsătoria între persoane de sex diferit„, se arată în documentul citat.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil propunerea legislativă a deputatului PDL, dar a atras atenţia că noul Cod Civil interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex şi că nici parteneriatele civile din străinătate nu sunt recunoscute în România.

Cele mai citite

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Ședință CSAT: România va sprijini Republica Moldova pentru a face față noilor provocări ale Rusiei

Joi, 19 septembrie 2024, a avut loc, la Palatul Cotroceni, ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, condusă de Președintele României, Klaus Iohannis. O primă...
Ultima oră
Pe aceeași temă