4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSpecialCât costă funcţia de inspector vamal? Sindicalistul Marica, acuzat că ar fi...

Cât costă funcţia de inspector vamal? Sindicalistul Marica, acuzat că ar fi primit mită 20.000 dolari

Inspectoarea vamală, identificată drept Luiza, spune că, în urmă cu 12 ani, fostul ei soţ i-a dat 20.000 de dolari lui Marica pentru ca ea să obţină această funcţie. Plata ar fi fost făcută în 2003. Într-o înregistrare video, femeia spune că a lucrat 39 de ani în sistemul vamal, că îl cunoaşte pe liderul sindical de mult timp şi că „a ţinut mult la el”.

Liderul sindical neagă aceste afirmaţii. „Nu o cunosc pe această femeie, nici ea nu mă cunoaşte, nu ştiu dacă are vreo funcţie în sistem,” spune Marica. În schimb, admite că îl cunoaşte pe fostul soţ al acesteia. „Cu Ducu am înfiinţat o firmă, să aducem bani pentru sindicat. Când s-a pus problema incom-pa-tibilităţii, am renunţat la firmă, i-am dat-o lui. Nu mi-a dat niciodată niciun ban,” spune Marica.

Liderul sindicatului Pro Lex, Vasile Lincu, cel care a prezentat „tabla de şah” în cazul corupţiei din vămi, spune însă că acuzaţia la adresa lui Marica este adevărată. „Nu doar că am auzit, dar o să aduc şi dovezi,”, a declarat el pentu România Liberă. Lincu spune că ştie despre mai multe astfel de cazuri de cumpărări de funcţii. Sumele plătite variau de la caz la caz, mai spune el.

„Vrea să-mi ia sindicatul”

De altfel, Lincu l-a mai acuzat săptămâna trecută pe Marica de implicare în scandalul corupţiei din vămi. „Marica este un şurub esenţial al maşinăriei diabolice de acoperire a evaziunii fiscale, fiind veriga de legătură dintre PNL şi celelalte grupuri de interese din cadrul Autorităţii vamale”, spunea el. În plus, potrivit lui Lincu, Marica avea legături în mai multe comisii de angajare a funcţionarilor pu-blici, prin intermediul cărora cerea numiri. Liderul Sed Lex a negat însă şi aceste acuzaţii, pe care le pune pe seama luptei pentru conducerea sindicatului.

„Lincu este cel care vrea să preia sindicatul din vamă, încearcă cu orice chip. Având puterea politică în spate, încearcă să mă discrediteze”, spune el. Mai mult, potrivit lui Marica, Lincu este printre cei care promiteau funcţii. În plus, liderul de sin-dicat aminteşte că a avertizat în repetate rânduri că în vămile româneşti există corupţie.

Anul trecut, preşedintele Traian Băsescu spusese, la o întâlnire cu liderii confederaţiilor sindicale, că Marica „patronează un sindicat care gestionează contrabanda şi evaziunea fiscală,” potrivit secre-tarului Confederaţiei „Meridian”, Ringo Dămureanu. Alianţa Naţională a Sindicatelor Bugetarilor „Sed Lex” repre-zintă peste 64.000 de membri şi se declară „un militant activ pentru reformă sindicală”.

Bani pentru posturi de conducere

Recenta operaţiune anticorupţie din vămi a scos la lumină sumele care se plătesc pentru a obţine funcţii de conducere în vămi. Şefa Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, şi-ar fi cumpărat postul cu 130.000 de euro şi apoi ar fi dat încă 300.000 de euro pentru a-şi păstra funcţia, potrivit procurorilor DNA.

CURTEA DE APEL

100.000 euro pe zi la duty-free

Curtea de Apel Bucureşti arată, în decizia de arestare a vameşilor şi poliţiştilor reţinuţi la Vama Moraviţa, că, înainte de a fi suspendată activitatea de comerţ cu ţigări în duty-free, fiecare funcţionar încasa mii de euro, iar poliţiştii de frontieră au primit şi 100.000 euro/tură. Banii erau distribuiţi la şeful de tură, la poliţiştii de la intrarea în ţară, precum şi la cei de la ieşirea din ţară, în punctul vamal, la poliţiştii repartizaţi pe linia albă, care trasează frontiera de stat, cât şi la poliţiştii repartizaţi pentru postcontrol.

Monica Bonea
Monica Bonea
Monica Bonea, editor Rl online
Cele mai citite

Croația reintroduce serviciul militar obligatoriu, după 16 ani de suspendare

Ministerul Apărării din Croația, membră NATO din 2009, a anunțat marți că, începând cu ianuarie 2025, va demara procesul de reintroducere a serviciului militar...

WhatsApp nu va mai funcționa pe telefoanele Android mai vechi. Vezi lista completă

Începând din ianuarie 2025, aplicația WhatsApp, deținută de Meta, va înceta să mai fie compatibilă cu telefoanele Android mai vechi, în special cele care...

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...
Ultima oră
Pe aceeași temă