17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSportBaconschi: Vechii diplomaţi s-au pensionat

Baconschi: Vechii diplomaţi s-au pensionat

În Ministerul Afacerilor Externe se mai află un număr infim de colaboratori ai securităţii, pentru că vechii diplomaţi s-au pensionat, a spus ministrul Teodor Baconschi într-un interviu acordat României liberă.

Întrebat de România liberă dacă MAE ar trebui să urmeze exemplul instituţiei omoloage din Bulgaria şi să treacă în sfârşit printr-un proces de declasificare a dosarelor securităţii, după 21 de ani de democraţie, Baconschi a declarat că, cel puţin în cazul MAE, s-au luat deja asemenea măsuri.

„Mihai Răzvan Ungureanu (n.red. directorul Serviciului de Informaţii Externe, fost ministru de externe) a cerut la CNSAS monitorizarea tuturor diplomaţiilor în funcţii de conducere în centrală sau în străinătate”, a completat ministrul.

Cu toate acestea, Baconschi recunoaşte că au fost dovediţi foarte puţini reprezentanţi ai MAE drept colaboratori ai securităţii: „Surpriză! Într-adevăr rezultatul (verificărilor CNSAS n.red.) a fost extraordinar de bun, adică un număr infim de colaboratori”.

Ministrul nu are o explicaţie pentru acest rezultat. În schimb, Baconschi s-a arătat îngrijorat de subţierea corpului diplomatic competent din ţară: „Mă îngrijorează că cei mai mulţi pleacă în serviciul European de Acţiune Externă, şi eu sunt blocat pe lege să organizez concursuri de echilibrare a balanţei. Avem neapărată nevoie de un corp de diplomaţi, nu doar pentru că ne pregătim să preluăm preşedinţia Uniunii Europene în 2019. Aş vrea anul acesta să pot organiza concurs măcar pentru 30-50 de noi recruţi în diplomaţie care să poată menţine sistemul într-o stare cât mai bună.”

România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în al doilea semestru al anului 2019.

Cele mai citite

Scăderea cotațiilor la grâu persistă, în ciuda reducerii dobânzii de către Fed și a cererii slabe din Europa

Cotațiile la grâu au înregistrat o scădere recentă, influențată de cererea slabă din Europa și de condițiile meteo favorabile în SUA, care au eclipsat...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Adrian Petre s-a râzgandit! Fostul atacant al naționalei de tineret nu se mai retrage

După ce a semnat cu Concordia Chiajna în această vară, Adrian Petre și-a reziliat contractul, dar conducerea clubului l-a convins să revină asupra deciziei. Adrian...
Ultima oră
Pe aceeași temă