Zeci de cercetători, profesori, studenţi şi ziarişti cer Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii să grăbească procedurile de acreditare şi să nu mai tergiverseze eliberarea copiilor solicitate. Oficialii CNSAS spun că au luat deja măsuri, dar nu au suficient personal pentru a face faţă cererilor.
Un memoriu care semnalează mai multe probleme în relaţia instituţiei cu cei care solicită accesul la documente a fost depus ieri la CNSAS. Semnatarii se plâng că cercetătorii sunt programaţi „întârziat şi discreţionar” la sala de studiu şi că mulţi au avut de aşteptat luni în şir documente din arhiva Securităţii comuniste. Există întârzieri şi în ceea ce priveşte copierea documentelor solicitate: în loc de 60 de zile, cât prevede legea, eliberarea acestora este întârziată pe parcursul mai multor luni sau chiar ani.
Unul dintre oficialii CNSAS care s-a întâlnit ieri cu semnatarii memoriului, Claudiu Secaşiu, recunoaşte că au existat întârzieri în predarea copiilor către cercetători, din cauza personalului redus şi pentru că prioritare au fost cererile în baza legii 221 privind despăgubirile pentru victimele regimului comunist.
În plus, motivul pentru care fotocopierea documentelor du¬rează este acela că din documente trebuie eliminate datele referitoare la viaţa privată, ex¬plică Secaşiu. „Copiile trebuie citite şi anonimizate, nu este o simplă arhivă din care fiecare poate copia ce doreşte”, spune el.
Pentru a scurta timpul de aşteptare, conducerea CNSAS a decis să redistribuie personal de la alte departamente, ca investigaţii sau comunicare, pentru a soluţiona cererile de la cei 1.400 de cercetători acreditaţi. În plus, la întâlnirea de ieri s-a decis ca cererile să fie prioritizate în funcţie de termenele de predare pe care le au cercetătorii, a mai spus oficialul CNSAS.