-0.4 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPe unde vor să intre ruşii în sistemul bancar românesc?

Pe unde vor să intre ruşii în sistemul bancar românesc?

Gigantul rus Sberbank este unul dintre cei trei pretendenţi cu şanse la achiziţionarea unor operaţiuni
ale băncii austriece Volksbank, cu o prezenţă puternică şi în România.

Anul 2011 ar putea aduce o premieră în ceea ce priveşte structura acţio¬nariatului din sistemul bancar autohton. Pentru prima dată, pe listă ar putea intra şi capitalul rusesc sau cel chinez. „Sberbank are un interes ridicat pentru preluarea Volksbank „, anunţă publicaţia moscovită Vedemosti. Potrivit publicaţiei, Sberbank ar fi unul dintre cei trei pretendenţi cu şanse, iar evaluările au început deja în toată Europa de Sud- Est, inclusiv în România. „Rămâne de văzut dacă Sberbank va achiziţiona 100% din acţiuni sau doar o parte. Procesul de negociere va fi unul dificil, pentru că vânzătorul evaluează activele pe care doreşte să le vândă la aproximativ 1,8 miliarde de euro, iar cumpărătorul la doar 1,2 miliarde de euro”, spun surse citate de publicaţia rusă.

Volksbank este nevoită să vândă active pentru a se stabiliza după ce a beneficiat de un ajutor de
1 miliard de euro de la statul austriac, în timp ce Sberbank şi a anunţat, în repetate rânduri, intenţia de a se extinde în Europa Centrală şi de Sud- Est, Turcia şi Asia. Menţionăm că, potrivit mai multor publicaţii austriece, de activele Volksbank s-ar fi interesat şi fondul chinez de investiţii CIC.

Volksbank România, drumul de la minunea Estului la oaia neagră a grupului

Afacerile din România ale Volksbank par să fi îngropat anul trecut întregul bilanţ al diviziei pentru Europa de Sud-Est a Volskbank, susţine cotidianul austraic Der Standard. De altfel, grupul a fost obligat anul trecut să vină cu o majorare de capital de 200 milioane de euro la divizia românească dar şi să ia măsuri pentru a limita pierderile.

Până acum, cele 200 de milioane au fost utilizate integral. Problemele diviziei din România vin din nivelul extrem de ridicat al restanţelor. Ani la rândul, Volksbank a fost una dintre cele mai agresive bănci de pe piaţa locală, fiind singura care s-a bazat aproape exclusiv pe fondurile venite de la banca-mamă, atrăgând depozite doar marginal.

În perioada de maxim, raportul între creditele acordate şi depozitele atrase de banca austriacă în ţara noastră ajunsese la 9/1, de departe cel mai mare din România. În cea mai bună perioadă a sa, Volksbank a ocupat locul 3 în clasamentul după active al băncilor locale, cu o cotă de piaţă de aproape 6%.

O dată cu venirea crizei, banca mamă a fost nevoită să cumpere o parte a creditelor neperformante înregistrate la divizia locală în primul rând din cauza reglementărilor mai aspre din România. BNR impune băncilor să provizioneze creditele considerate pierdute (restanţe mai mari de 90 de zile) cu 75% din valoare, în timp ce reglementările internaţionale impun doar 25%. Banca-mamă, a preluat credite neperformante de peste 100 milioane de euro. Oficialii Volksbank citaţi de Der Standard recunosc că împrumuturile din perioada de boom au fost acordate cu semnul întrebării. „Clienţii au adus adeverinţe de venit false pentru a obţine credite, iar soţul unei directoare de la Bucureşti a aprobat evaluări nejustificat de mari”, arată ziarul austriac ,citând un oficial al Volskbank.
Acţiunile Volskbank la divizia din România sunt evaluate la 500 de milioane euro.

2,76 miliarde euro a fost profitul Sberbank în primele nouă luni din 2010, de 11 ori mai mare decât în 2009.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă