14.5 C
Bucureศ™ti
miercuri, 9 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialA dat 400.000โ‚ฌ ca sฤƒ ajungฤƒ ลŸef de vamฤƒ. Ce profit a...

A dat 400.000โ‚ฌ ca sฤƒ ajungฤƒ ลŸef de vamฤƒ. Ce profit a scos?

Operaลฃiunile anticorupลฃie desfฤƒลŸurate ieri la vฤƒmile din vest scot la ivealฤƒ sumele colosale care se strângeau din ลŸpฤƒgile plฤƒtite de traficanลฃi. Numai într-o turฤƒ sumele strânse de vameลŸi ลŸi poliลฃiลŸtii de frontierฤƒ erau între 5.000 ลŸi 25.000 euro.

140 de vameลŸi ลŸi poliลฃiลŸti de frontierฤƒ de la Stamora Moraviลฃa, Cruceni, Severin, Deta ลŸi Naidas, suspectaลฃi de luare de mitฤƒ ลŸi favorizarea traficului ilegal de ลฃigฤƒri la frontiera cu Serbia, au fost reลฃinuลฃi ลŸi conduลŸi la DNA BucureลŸti pentru audieri. În paralel, a demarat ลŸi acลฃiunea de anihilare a angrosiลŸtilor care preluau ลฃigฤƒrile de la graniลฃฤƒ, le depozitau în diverse locaลฃii din ลฃarฤƒ ลŸi apoi le plasau pe piaลฃa neagrฤƒ. Ieri, primul lot de 50 de contrabandiลŸti a fost dus la audieri la Parchetul PiteลŸti. Aceste reลฃele funcลฃioneazฤƒ de ani de zile ลŸi nu au fost destructurate deoarece cu o parte din banii strânลŸi se cumpฤƒrau funcลฃii ลŸi protecลฃie.

5.000 de euro, ลŸpaga la o singurฤƒ turฤƒ

Un desant de aproape 1.000 de poliลฃiลŸti din forลฃele speciale, jandarmi ลŸi procurori au luat cu asalt, ieri dimineaลฃฤƒ, la ora 6, punctele de trecere a frontierei cu Serbia de la Stamora-Moraviลฃa, Cruceni, Severin, Deta ลŸi Naidas. Traficul a fost blocat pentru aproape douฤƒ ore, rฤƒstimp în care vameลŸii ลŸi poliลฃiลŸtii de frontierฤƒ aflaลฃi pe turฤƒ au fost reลฃinuลฃi în clฤƒdirile vฤƒmilor pentru a li se face „monetarul” ลŸpฤƒgii adunate în cursul nopลฃii de la traficanลฃii de ลฃigฤƒri. Concomitent, forลฃele de ordine au fฤƒcut percheziลฃii la domiciliile a zeci de lucrฤƒtori vamali ลŸi poliลฃiลŸti din TimiลŸoara, ReลŸiลฃa, CaraลŸ Severin ลŸi alte localitฤƒลฃi, dar ลŸi în locaลฃii transformate în depozite clandestine de ลฃigฤƒri. Operaลฃiu¬nea a fost susลฃinutฤƒ ลŸi de douฤƒ elicoptere ale unitฤƒลฃii speciale de aviaลฃie din cadrul Ministerului Administraลฃiei ลŸi Internelor, care, în jurul orei 11, au plecat spre BucureลŸti având la bord zeci de vameลŸi, poliลฃiลŸti de frontierฤƒ ลŸi contrabandiลŸti reลฃinuลฃi pentru cercetฤƒri.

Din informaลฃiile culese la faลฃa locului reiese cฤƒ, de când s-au luat mฤƒsuri severe de supraveghere cu camere video în zona duty-free-urilor, doar într-o singurฤƒ turฤƒ se strângeau peste 5.000 de euro, care erau împฤƒrลฃiลฃi între vameลŸi ลŸi poliลฃiลŸti. Banii se adunau într-o cฤƒciulฤƒ. Sumele erau mult mai mari în anii trecuลฃi, în perioada în care contrabanda funcลฃiona cu motoarele în plin. Doar într-o singurฤƒ turฤƒ, la Vama Moraviลฃa de exemplu, se strângeau ลŸi 100.000 de euro. În acest context, surse din breasla vameลŸilor au dezvฤƒluit cฤƒ Doru DumitraลŸciuc, fostul ลŸef al Vฤƒmii Moraviลฃa, ลŸi-ar fi „cumpฤƒrat” funcลฃia cu nu mai puลฃin de 400.000 de euro. Chiar ลŸi în cazul în care se va dovedi cฤƒ aceastฤƒ sumฤƒ este realฤƒ, investiลฃia poate fi consideratฤƒ una profitabilฤƒ având în vedere sumele strânse zilnic din ลŸpฤƒgi. Dacฤƒ ลŸefului de vamฤƒ i-ar fi revenit 10% din taxele plฤƒtite de contrabandiลŸti, rezultฤƒ cฤƒ el ลŸi-ar fi amortizat investiลฃia în câteva luni. Iar dacฤƒ ar fi rezistat mai bine de un an în funcลฃie, câลŸtigurile sale ar fi ajuns la milioane de euro.

Sumele strânse în acest domeniu sunt impresionante. Într-o turฤƒ lucrau circa 20 de funcลฃionari ลŸi se puteau aduna sume între 5.000 ลŸi 25.000 de euro. Cu banii obลฃinuลฃi, vameลŸii ลŸi poliลฃiลŸtii de frontierฤƒ ลŸi-au construit vile, ลŸi-au achiziลฃionat bunuri sau ลŸi-au cumpฤƒrat ลŸi funcลฃii.

Însฤƒ nu doar vameลŸii ลŸi ลŸeful lor câลŸtigau. Potrivit anchetatorilor, banii au ajuns pe o filierฤƒ secretฤƒ ลŸi la un personaj de rang înalt din Ministerul de Finanลฃe. Dupฤƒ descinderea de azi-dimineaลฃฤƒ, traficul prin Vama Moraviลฃa a fost reluat în jurul orei 8. În locul lucrฤƒtorilor vamali ลŸi a poliลฃiลŸtilor ridicaลฃi ลŸi duลŸi pe calea aerului la BucureลŸti au fost aduลŸi lucrฤƒtori de la alte vฤƒmi din ลฃarฤƒ.

Acลฃiunea de anihilare a angrosiลŸtilor

În paralel cu acลฃiunea de la graniลฃa cu Serbia din vestul ลฃฤƒrii, alte echipaje de câteva sute de poliลฃiลŸti, ofiลฃeri DGIPI, jandarmi, procurori au percheziลฃionat ieri aproximativ 100 de imobile din judeลฃele ArgeลŸ, Dolj, Olt, TimiลŸ, MaramureลŸ, Suceava, Ilfov ลŸi BucureลŸti, cu scopul de a gฤƒsi probe împotriva angrosiลŸtilor care achiziลฃionau ลฃigฤƒrile de la traficanลฃii de la graniลฃe, le depozitau ลŸi apoi le plasau pe piaลฃa neagrฤƒ.

În aceastฤƒ acลฃiune, ieri au fost reลฃinute 50 de persoane ลŸi duse la Parchetul Tribunalului PiteลŸti pentru audieri sub acuzaลฃia de contrabandฤƒ, evaziune fiscalฤƒ ลŸi asociere în reลฃele de crimฤƒ organizatฤƒ. La percheziลฃii, anchetatorii au descoperit documente, bani (peste 500.000 de lei noi), baxuri de ลฃigฤƒri, pistoale cu ลŸocuri electrice, arme albe, arme de foc, girofaruri, sirene pe care le foloseau pentru transportarea ลฃigฤƒrilor de contrabandฤƒ (creau impresia cฤƒ maลŸinile cu ลฃigฤƒri aparลฃin autoritฤƒลฃilor) spun surse judiciare. În afarฤƒ de aceste probe, existฤƒ interceptฤƒri de convorbiri telefonice ลŸi ambientale ลŸi filaje.

AngrosiลŸtii îลŸi asigurau protecลฃie prin ลŸefi ai unor autoritฤƒลฃi ลŸi politicieni locali, spun surse judiciare. Implicarea unor lideri de sindicat în protejarea traficului de ลฃigฤƒri de la graniลฃฤƒ a fost confirmatฤƒ ลŸi de ministrul Internelor, Traian IgaลŸ. „Se pare cฤƒ unii lideri de sindicat nu sunt strฤƒini faลฃฤƒ de ceea ce se întâmplฤƒ în vฤƒmi. Vrem sฤƒ ลŸtim dacฤƒ liderii de sindicat sunt alaturi de noi în combaterea evaziunii sau alฤƒturi de cei care comit infracลฃiuni”, a spus ieri IgaลŸ.

Corupลฃia, pe o tablฤƒ de ลŸah

Sindicatul poliลฃiลŸtilor ลŸi vameลŸilor, „Pro Lex” a dezvฤƒluit schema piramidalฤƒ a reลฃelelor de corupลฃi de la vฤƒmi, aลŸezând actorii pe o tablฤƒ de ลŸah. Potrivit Pro Lex , „pionii” sunt lucrฤƒtorii vamali, „caii” sunt colectorii banilor, „nebunii” sunt coordonatorii reลฃelelor, care pot fi ลŸefi de puncte vamale sau ลŸefi de sindicat; „turele” pot fi ลŸeful Agenลฃiei Naลฃionale a Vฤƒmilor sau directorii direcลฃiei de supraveghere vamalฤƒ ลŸi cei de la resurse umane, „regina” este partidul politic aflat la guvernare, iar în preajma alegerilor se cotizeazฤƒ ลŸi la opoziลฃie. Regele nu a fost nominalizat.

Coaliลฃia nu vrea vameลŸi din strฤƒinฤƒtate

Liderul grupului minoritฤƒลฃilor naลฃionale, Varujan Pambuccian, vrea sฤƒ propunฤƒ coaliลฃiei aducerea de vameลŸi strฤƒini în România. În viziunea lui Pambuccian, locurile rฤƒmase libere în cadrul Vฤƒmii ลŸi Poliลฃiei de frontierฤƒ dupฤƒ operaลฃiunile anticorupลฃie din ultima sฤƒptฤƒmânฤƒ, ar putea fi ocupate de foลŸti angajaลฃi ai vฤƒmilor din statele UE, care ar aduce experienลฃฤƒ ลŸi o altฤƒ mentalitate. Reprezentanลฃii partidelor din coaliลฃie nu vฤƒd însฤƒ cu ochi buni un astfel de proiect. „Existฤƒ legislaลฃie suficientฤƒ pentru a ne face treaba singuri”, spune Vasile Blaga, secretar general al PDL ลŸi fost ministru de Interne. AceeaลŸi opinie a fost exprimatฤƒ ลŸi de senatorul UNPR Cristian Diaconescu. Dacฤƒ am apela la vameลŸi din strฤƒinฤƒtate, „s-ar spune cฤƒ nu avem capacitatea instituลฃionalฤƒ de a ne rezolva problemele, ceea ce nu e adevฤƒrat”, spune Diaconescu.

„Se pare cฤƒ unii lideri de sindicat nu sunt strฤƒini faลฃฤƒ de ceea ce se întâmplฤƒ în vฤƒmi. Vrem sฤƒ ลŸtim dacฤƒ liderii de sindicat sunt alฤƒturi de noi în combaterea evaziunii sau alฤƒturi de cei care comit infracลฃiuni.” TRAIAN IGAลž, ministru de Interne

Cele mai citite

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...

Israelul a lovit din nou fieful Hezbollah din sudul Beirutului

Agenลฃia naลฃionalฤƒ de presฤƒ a Libanului (ANI) a raportat marลฃi searฤƒ o serie de lovituri care au provocat "distrugeri masive" รฎn suburbiile de sud...

Un atac rusesc asupra oraศ™ului ucrainean Dnipro a ucis trei oameni ศ™i a rฤƒnit alศ›i 18

Cel puลฃin trei civili au fost uciลŸi ลŸi alลฃi 18 au fost rฤƒniลฃi รฎntr-un atac cu rachete ลŸi drone explozive ruseลŸti lansat asupra oraลŸului...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ