27.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialClujenii fac jocuri pe bursă cu acţiuni ale Fondului Proprietatea

Clujenii fac jocuri pe bursă cu acţiuni ale Fondului Proprietatea

Casa de brokeraj SSIF Broker SA din Cluj va deveni al treilea <<market maker>> al Fondului Proprietatea pe BVB. Decizia a fost luată în urma unei întâlniri pe care directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Valentin Ionescu, a avut-o cu cei din conducerea SSIF Broker.

Directorul general al BVB Ionescu a spus că declarat că listarea la bursă a Fondului Proprietatea, la finalul lunii ianuarie, a fost un eveniment aşteptat de multă vreme şi că va fi probabil cea mai mare listare din 2011 în Europa Centrală şi de Est.

Inovaţii pe bursă

Ionescu a mai explicat că o dată cu listarea Fondului Proprietatea, BVB a adoptat o serie de instrumente precum conturile globale, instituţia market maker-ului, short selling şi împrumutul de acţiuni, pe care instituţia financiară doreşte să le aplice pentru toate acţiunile româneşti de acum înainte.

SSIF încearcă să atragă companiile locale spre piaţa de capital

La rândul său, directorul SSIF Broker, Grigore Chiş, a spus că poartă discuţii cu mai multe companii clujene pentru listarea acestora la bursă. “Avem discuţii cu companii din domeniul IT, al producţiei alimentare, al bunurilor de larg consum şi avem companii la care Broker este acţionar. Sunt companii listate pe Rasdaq pe care vrem să le facem mai vizibile”, a spus directorul SSIF Broker. Grigore Chiş a spus că nu s-a angajat la un lucru foarte uşor, deoarece managerii companiilor româneşti sunt reticenţi la această procedură.

“Reticenţele sunt multe şi provin în primul rând din lipsa de cultură investiţională, atât a publicului larg, cât şi a acţionarilor majoritari sau a managerilor de companii din România. Este explicabilă această dificultate deoarece piaţa de capital din România a trecut în ultimii 15 ani prin experimente nefaste, inclusiv la nivelul fondurilor de investiţii au fost câteva scandaluri răsunătoare, cum ar fi SAFI sau FNI”, a spus Chiş. Un alt motiv al reticenţei managerilor a fost, în ultimii ani, transparenţa pe care sunt obligaţi să o adopte.

Chiş a vorbit şi despre Banca Transilvania, ca despre o companie locală care a avut curaj să intre pe piaţa de capital în urmă cu mulţi ani şi care, de atunci, a avut doar de câştigat.

Cele mai citite

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

Semnal de alarmă pentru Generația X privind incidența cancerului

Curbă tot mai abruptă în statisticile privind diagnosticarea cancerului. Este cea a generației X: ei sunt cei mai afectați de cancer. În rândul celor...

S-au împlinit 135 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu

Cu prilejul comemorării a 135 de ani de la trecerea sa în neființă, poetul Mihai Eminescu a fost omagiat la mormântul său din Cimitirul...
Ultima oră
Pe aceeași temă