Scăderea substanţială a numărului de conturi a fost provocată de reducerea veniturilor şi a dobânzilor dar şi de decizia deponenţilor de a-şi consolida economiile într-un singur cont.
În decembrie 2010, numărul total al conturilor deschise de clienţi ai băncilor din România se ridica la 16,6 milioane, cu peste un milion mai puţin decât în 2009 şi cu aproape trei milioane mai puţin decât în 2008, arată o statistică furnizată RL de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB). Scăderea substanţială vine din zona depozitelor constituite de persoanele fizice în condiţiile în care numărul companiilor care au ales să economisească în bănci a rămas aproape constant în toată această perioadă. Evoluţia numărului de conturi nu poate fi pusă integral pe seama scăderii dobânzilor în condiţiile în care, faţă de finele anului 2009, în 2010 randamentele nu au scăzut substanţial. Dacă în decembrie 2009 dobânda medie la depozitele în lei era de 9,56% pe an, iar câştigul la depozitele în euro era de 3,35% pe an, la sfârşitul anului trecut dobânzile ajunseseră la 7,5%, respectiv 3,3% pe an.
De ce nu mai economisesc românii
De altfel, un indicator al orientării românilor către alte motive de economisire decât randamentul este evoluţia numărului conturilor în a doua jumătate a anului 2008. În acea perioadă, din cauza lipsei de lichidităţi, dobânzile s-au dublat în doar câteva luni, unele bănci oferind în septembrie-octombrie 2008 dobânzi chiar de trei ori mai mari decât în iunie. Cu toate acestea, numărul total al conturilor nu doar că nu a crescut, dar a scăzut cu aproximativ 500.000. Un sondaj al FGDB relevă însă şi alte posibile cauze, printre care ar fi scăderea veniturilor, lipsa încrederii sau atitudinea băncilor faţă de clienţii fideli.
Creşterea venitului personal este identificată ca al doilea cel mai important motiv pentru care românii aleg să economisească, or, în 2010 veniturile medii ale populaţiei au scăzut substanţial, uneori către zero prin pierderea locului de muncă. De asemenea, la întrebarea „De ce aţi alege o anumită bancă?”, o bună parte a celor chestionaţi au răspuns că ţin cont de siguranţa oferită de respectiva instituţie de credit, de comisioanele practicate de aceasta şi de reputaţia băncii. Toate aceste argumente au punctaj de peste 4 într-o scală de la 1 la 5 a motivelor expuse de persoanele chestionate. Lor li se adaugă potenţialele facilităţi oferite clienţilor fideli.
16,6 milioane de conturi deschise de persoane fizice şi juridice din România erau la finele anului 2010, cu 1,2 milioane mai puţin decât în 2009 şi cu 2,8 milioane mai puţin decât în 2008.
Cresc sumele economisite
Valoarea sumelor economisite de fiecare posesor de depozite în parte compensează însă scăderea numărului lor în 2010. Potrivit datelor FGDB, valoarea medie a depozitelor constituite de persoanele fizice a crescut în 2010 faţă de 2009 de la 5.900 lei la 6.700 lei. Şi companiile au economisit mai mult. Valoarea depozitului mediu al persoanelor juridice a urcat de la 193 de mii de lei în decembrie 2009 la peste 199 de mii de lei în decembrie 2010. Ca urmare, valoarea totală a depozitelor atrase de sistemul bancar a urcat de la 287 de miliarde de lei în decembrie 2009 la aproximativ 296 miliarde de lei în decembrie 2010. Populaţia deţine ponderea majoritară a economiilor în bănci, iar leul este moneda preferată.