5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSpecialSute de mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa Tahrir din Cairo

Sute de mii de manifestanţi s-au adunat în piaţa Tahrir din Cairo

Sute de mii de manifestanţi s-au adunat marţi în piaţa Tahrir din Cairo, pentru „marşul de un milion” de persoane, la apelul mişcării de contestare care cere de o săptămână plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, relatează AFP, citat de Mediafax.

Numeroşi manifestanţi, dintre care unii arborau drapelul egiptean, s-au îndreptat spre piaţa Tahrir, devenită epicentrul revoltei populare fără precedent de la sosirea la putere a lui Mubarak, în 1981.

Zeci de mii de persoane au început să se adune la Cairo încă de dimineaţă, în pofida blocării accesului spre oraş de către armată.

Armata egipteană a blocat, marţi dimineaţa, accesul în Cairo, dar şi în alte oraşe, unde manifestanţii intenţionau să participe la un „marş de un milion” de persoane, prevăzut la apelul mişcării de contestare, care cere plecarea preşedintelui Hosni Mubarak de la putere, relatează AFP.

Autostrada care face legătura între Alexandria şi Cairo este blocată, la un kilometru de capitală, de un baraj al armatei, potrivit unui jurnalist AFP.

Camioane de marfă şi maşini au format o coloană, aşteptând să poată trece, în timp ce soldaţii împiedicau cu fermitate trecerea vehiculelor în direcţia capitalei.

Potrivit unui alt jurnalist AFP, ieşirile din oraşele Mansura (deltă), Suez (est) şi Fayyum (la sud de Cairo) au fost, de asemenea, blocate de armată.

Traficul feroviar este suspendat, de luni, iar linia de metrou care asigură legătura între Cairo şi Shubra el-Kheima (20 de kilometri la nord) a fost închisă. Numeroşi locuitori din Cairo, care încercau să ajungă la locul de muncă, în apropierea capitalei, nu au putut să ajungă, din cauza acestor blocaje.

Zeci de mii de persoane începeau, marţi dimineaţa, să se adune la Cairo, pentru a participa la o zi de manifestaţii uriaşe, pe care opoziţia le doreşte hotărâtoare, după o săptămână de mobilizare fără precedent contra preşedintelui Hosni Mubarak.

Armata s-a angajat să nu facă uz de forţă, apreciind că revendicările poporului sunt „legitime”, dar a cerut manifestanţilor să se exprime prin mijloace paşnice.

Mişcarea de contestare, fără precedent de la sosirea la putere a lui Mubarak, în 1981, a început la 25 ianuarie. În cadrul protestelor violente s-au înregistrat cel puţin 125 de morţi şi mii de răniţi.

 

Cele mai citite

Este oficial: Republica Moldova are ca obiectiv strategic integrarea în Uniunea Europeană

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău,...

Claudio Ranieri se întoarce la AS Roma pentru al treilea mandat!

Claudio Ranieri, în vârstă de 73 de ani, este pe punctul de a reveni în fotbal, la AS Roma, în ciuda retragerii sale anunțate...

Amenzi record în industria alimentară: ANSVSA a aplicat sancțiuni de 1,6 milioane de lei

Controalele au fost desfășurate în luna octombrie, la nivel național și s-au soldat cu peste 300 de sancțiuni contravenționale și avertismente Inspectorii Autorității Naționale Sanitare...
Ultima oră
Pe aceeași temă