17.9 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialŞapte persoane, condamnate în Franţa pentru blocarea unui tren cu deşeuri radioactive

Şapte persoane, condamnate în Franţa pentru blocarea unui tren cu deşeuri radioactive

Şapte militanţi împotriva energiei nucleare, care au blocat un tren cu deşeuri radioactive cu destinaţia Germania, în noiembrie, la Caen, în vestul Franţei, au fost condamnaţi miercuri la închisoare cu suspendare şi la plata unor amenzi, relatează AFP, potrivit Mediafax.

Militanţii, şase francezi şi un german, au fost condamnaţi la o lună de închisoare cu suspendare şi la amenzi cuprinse între 1.000 şi 1.500 de euro.

Ei vor mai trebui să plătească împreună 20.500 de euro despăgubiri căilor ferate franceze şi câte un euro fiecare, în mod simbolic, grupului nuclear Areva.

Acuzaţii riscau amenzi de până la 3.750 de euro şi şase luni de închisoare pentru că au blocat, pentru câteva ore, la Caen, un tren cu deşeuri nucleare, care plecase la 5 noiembrie din Valognes (vest). Convoiul a sosit la destinaţie, în Germania, abia la 8 noiembrie, după acţiuni similare pe parcurs.

Militanţii au făcut apel la un act de „nesupunere civilă”, menit să ducă la evoluţia dreptului şi să relanseze în Franţa dezbaterea privind pericolul reprezentat de energia nucleară.

Olivier Lehoux, avocatul lor, a exprimat miercuri „marea dezamăgire” a clienţilor săi pentru această condamnare şi nu a exclus atacarea ei cu apel.

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Derby-ul serii în Liga Campionilor la fotbal: Manchester City- Inter Milano 0-0

Manchester City şi Inter Milano au remizat, 0-0, miercuri seara, pe City of Manchester Stadium, în prima etapă a noului format al Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă