Zece piloţi de parapantă români vor pleca, joi, într-o expediţie, în premieră, în Nepal, urmând să survoleze vârful Machapuchare din Munţii Himalaya, care are 6.993 de metri, însă nu vor ateriza acolo pentru a respecta o credinţă a localnicilor, potrivit Mediafax.
Szutor Zsigmond, unul dintre piloţi, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că Machapuchare nu a fost escaladat niciodată şi niciun alpinist nu a ajuns în vârf, deoarece în cultura nepaleză se spune că sus se află zei şi nu trebuie deranjaţi.
„Ne propunem o expediţie temerară, în premieră pentru ţara noastră, care, datorită riscurilor şi obiectivelor, nu are corespondent în istoria genului. Între 27 ianuarie şi 27 februarie, ne vom stabili în Nepal, încercând survolarea pe Machapuchare, care face parte din masivul himalayan. Acest vârf nu a fost escaladat niciodată, are 6.993 de metri altitudine şi este considerat sfânt şi închinat zeului Shiva. Vârful este special, pentru că niciodată autorităţile nepaleze nu au dat permisiunea de escaladare pe jos, nimeni nu a ajuns pe vârful său. În cultura nepaleză se spune că sus pe vârf se află zei şi nu trebuie deranjaţi”, a spus Szutor.
Szutor a precizat că piloţii nu vor încerca să aterizeze pe vârf, pentru a respecta credinţa nepalezilor.
„Nu vom ateriza pe vârf, ci doar îl vom survola, pentru a respecta credinţa nepalezilor. Aşa cum şi alpiniştii respectă tradiţia şi nu îl escaladează pe jos, nici noi nu vom încerca să aterizăm pe Machapuchare”, a spus Szutor.
Potrivit acestuia, expediţia îşi propune survolarea masivului, descoperirea de noi locuri de zbor şi realizarea unui documentar de televiziune, de către unul dintre piloţi, care este cameraman profesionist.
Szutor Zsigmond a explicat că piloţii vor urca într-o expediţie până la o înălţime de 3.600 de metri, de unde vor decola cu parapanta şi, folosindu-se de curenţii de aer ascendenţi, vor încerca să urce până la 7.000 de metri.
„Zborul de la 3.600 de metri până la 7.000 de metri poate dura cinci-şase ore, la o temperatură de minus 10 grade. Vom avea haine speciale pentru perioada cât vom sta în parapantă, să nu degerăm. Nu ne vom folosi de oxigen şi sperăm să ne putem aclimatiza organismul”, a spus Szutor.
Cei zece piloţi din Cluj, Târgu Mureş şi Braşov au experienţă de zbor de câţiva ani în munţii Alpi şi Caucaz şi au pregătit expediţia din Nepal în ultima jumătate de an.