22.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialSportul, sub semnul concedierilor

Sportul, sub semnul concedierilor

Banii de la bugetul de stat alocaţi în 2011 pentru sportul românesc nu ajung nici pentru buna funcţionare a activităţii sportive şi, ceea ce este mai grav, îi obligă, indirect, pe şefii federaţiilor să-şi concedieze oamenii.

 

De când a fost comunicat oficial bugetul de 55.368.755 de lei alocat de către Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret (ANST) federaţiilor sportive pentru anul 2011, mulţi dintre şefii forurilor noastre sportive nu mai pot dormi nopţile. Deşi ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, promitea, în luna decembrie a anului trecut, că forurile naţionale vor primi aceiaşi bani ca în 2010, banii alocaţi pentru sport sunt cu aproximativ 18 milioane de lei mai puţini în 2011. Încercând să îndulcească situaţia, Doina Melinte, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret (ANST), a declarat că speră ca în partea a doua a anului să vină şi alţi bani la viitoarele rectificări de buget.

Gimnastica, în criză

Chiar dacă are printre cele mai mari bugete din sportul românesc, Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, este departe de a fi mulţumit. „Costurile sunt mai mari decât anul trecut, dacă ne gândim doar la faptul că în 2010 am avut campionate mondiale la Rotterdam, iar în acest an, sunt la Tokio. Dacă pentru competiţii am face rost de bani, drama este legată de cheltuielile de personal pe care suntem obligaţi să le reducem drastic, adică trebuie să scădem salariile cu cel puţin 10 la sută, şi mai mult să dăm afară din oameni. Ori, la noi, fiecare om are atribuţiile sale stricte. Nimeni nu stă la cafele, la serviciu. Ca să nu mai vorbim că din cele 25 de persoane salariate ale fe¬de¬raţiei, 15 lucrează la loturi. Practic, cinci ar trebui să dispară sau să diminuăm şi mai mult salariile. Dar nici aceste reduceri salariale nu pot fi realizate decât în anu¬mite limite legale, pentru că altfel suntem pasibili să dăm socoteală în faza instanţelor judecătoreşti”, a declarat extrem de supărat Adrian Stoica. Printre cei plătiţi de la bugetul de stat nu se numără însă, din fericire, cuplu de antrenori ai lotului feminin de gimnastică Octavian Bellu şi Mariana Bitang. „Şi dacă aş da afară toată federaţia şi n-aş avea cum să-i plătesc pe Bellu şi Bitang. Vom încerca să-i plătim la fel ca şi înainte, ajutaţi de Comitetul Olimpic şi Sportiv Român”, a precizat Adrian Stoica.

Scrima, în căutare de soluţii disperate

Printre şefii de federaţii care nu mai au somn după afişarea bugetului se numără şi Ana Pascu, preşedintele FR de Scrimă. „Nu mă pot descurca. Este clar. Trebuie să scad 1 miliard de lei de la salarii şi să mă gândesc cum să nu dau oamenii afară. Nu ştiu cum o să realizez programul competiţional internaţional pe anul acesta, în condiţiile în care echipa feminină de spadă (n.r. – campioană mondială anul trecut) trebuie să participe la opt concursuri importante pentru a nu cădea din top, trei din acestea fiind în zone exotice ca Rio de Janeiro, Sydney sau Doha. În loc să ne ocupăm de scrimă, noi trebuie să alergăm după bani. Este groaznic de greu, dar nu mă las. Nădăjduiesc să primim o mână de ajutor şi de la COSR”, a spus Ana Pascu.

COSR, salvarea de moment

Şi într-adevăr, ca în fiecare an, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a susţinut activităţile majorităţii federaţiilor sportive. „Începutul de an ne aparţine”, a menţionat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR. „Am finanţat deja din fonduri proprii o mare parte din pregătirea loturilor. O mare parte dintre sportivii din Polul România au semnat deja contractele şi îşi vor primi banii suplimentari luna viitoare. Am dat drumul centrelor olimpice de juniori şi 600 de sportivi îşi desf㬺oară deja activitatea. COSR nu va putea să susţină însă tot programul competiţional al federa¬ţiilor, subfinanţarea de la stat fiind mult prea mare.

Oricum este un moment de cumpănă în care guvernanţii vor trebui să decidă dacă sportul mai este o prioritate pentru imaginea României sau nu. Colegii de la ANST sper că, cel puţin pentru sporturile olimpice, vor reface cifrele pentru sport la următoarea rectificare bugetară, pentru că ar fi o dramă să ajungem să participăm la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Londra cu 40 – 50 de sportivi”, a mai spus Ioan Dobrescu. Şeful COSR a reamintit de proiectul de reformă a sportului iniţiat în urmă cu şase ani de Octavian Morariu, preşedintele COSR. Potrivit acelui proiect, COSR ar trebui să coordoneze activitatea de zi cu zi a federaţiilor, fără însă a le altera în vreun fel autonomia, iar întreaga responsabilitate a pregătirii celor mai valoroşi sportivi români să revină unei singure structuri, în speţă Comitetului Olimpic, nu să fie împărţită, ca în momentul de faţă, între mai multe instituţii ca Agenţia Naţională pentru Sport, Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi alte structuri. „Acum ne dăm seama că proiectul lui Octavian Morariu care are o vechime de şase ani ar fi rezolvat multe dintre problemele cu care se confruntă astăzi sportul românesc”, a conchis Ioan Dobrescu.

BUGETE

Cei mai mulţi bani vor fi primiţi de FR Canotaj (4.920.767 lei), FR Atletism (4.650.101 lei), FR Handbal (4.223.855 lei), FR Gimnastică (3.911.543 lei), FR Lupte (3.275.123 lei), FR Judo (3.131.226 lei), FR Scrimă (3.000.881 lei), FR Haltere (3.000.000 lei), FR Kaiac-Canoe (2.980.562 lei), FR Baschet (2.909.384 lei), FR Rugby (2.686.124 lei), FR Volei (1.765.386 lei), FR Tenis (1.686.377) şi FR Box (1.684.333 lei).

Cele mai citite

Rațiu, dorit în cele mari campionate ale Europei!

Andrei Rațiu a făcut un meci mare în La Liga, la începutul acestei săptămâni, iar prestația sa nu a trecut neobservată. Presa din Spania...

Directiva europeană privind industria textilă: Pașaport digital și materii recuperabile obligatorii, din 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, toate produsele din sectorul textilelor, confecțiilor și pielăriei vor fi obligate să aibă un pașaport digital, conform unei directive...

Victorie răsunătoare pentru echipa lui Xavi Pascual în Liga Campionilor!

Fostul antrenor dinamovist Xavi Pascual a obținut o victorie impresionantă la cârma echipei Veszprem, învingând PSG cu scorul de 41-28 în grupele Ligii Campionilor...
Ultima oră
Pe aceeași temă