Alegătorii din Kosovo votează din nou, duminică, la Kosovska Mitroviţa, un oraş divizat pe criterii etnice din nordul teritoriului, din cauza neregulilor comise la alegerile legislative din 12 decembrie, noul scrutin fiind monitorizat atent de observatori, relatează AFP, potrivit Mediafax.
Scrutinul a fost deja repetat din aceleaşi motive la 9 ianuarie, în cinci municipalităţi din Kosovo.
Curtea Constituţională din Kosovo a ordonat, cu două zile înaintea scrutinului de la 9 ianuarie, repetarea alegerilor la Kosovska Mitroviţa, cel mai mare oraş din nordul Kosovo.
Mai mult de o sută de secţii de vot s-au deschis duminică la ora 7.00 (8.00, ora României), în partea de sud a oraşului, locuită exclusiv de albanezi, şi în nord, unde sârbii sunt majoritari. Ele vor rămâne deschise până la 19.00 (20.00, ora României). Aproximativ 85.000 de alegători, între care 15.000 de sârbi, sunt chemaţi la urne.
La fel ca în decembrie, sârbii ar urma să boicoteze scrutinul. Nordul Kosovo, aflat aproape de Serbia şi unde sârbii sunt majoritari, respinge autoritatea Priştinei.
Votul de la Kosovska Mitroviţa va fi monitorizat de 40 de echipe de observatori internaţionali, compuse din reprezentanţi ai misiunilor internaţionale şi diplomatice acreditate la Priştina.
„Echipele vor monitoriza îndeaproape toate fazele procesului electoral. Unele vor fi în permanenţă prezente în secţiile de vot, altele vor fi mobile”, a informat biroul reprezentantului special al Uniunii Europene în Kosovo, Pieter Feith, într-un comunicat difuzat vineri.
Rezultatele scrutinului repetat de la Kosovska Mitroviţa nu ar trebui să afecteze rezultatele primelor legislative organizate în Kosovo de la proclamarea unilaterală a independenţei acestui teritoriu în februarie 2008.
Rezultatele preliminare prezintă Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului în exerciţiu Hashim Thaci, pe primul loc, cu 32 la sută din voturi, urmat de Liga Democratică din Kosovo (LDK), a primarului din Priştina, Isa Mustafa, cu 24,7 la sută.
Acest scrutin şi cel repetat în cinci municipalităţi la 9 ianuarie au fost marcate de numeroase nereguli, denunţate de misiunile observatorilor internaţionali.
Formarea unui nou Guvern în Kosovo nu ar trebui să intervină înainte de februarie.