5.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportFormula 1Țeapă înainte de centenarul Marii Uniri de la 1918: Ping-pong cu acuzații...

Țeapă înainte de centenarul Marii Uniri de la 1918: Ping-pong cu acuzații între sculptor, primărie și Ministerul Culturii. Miza: Două milioane de euro

Cu doar un an înainte de centenarul Marii Uniri de la 1918, monumentul dedicat acestui eveniment zace în continuare în curtea sculptorului Florin Codre, deși Ministerul Culturii a plătit peste 2,2 milioane de euro pentru el. Sculptorul și ministerul îl acuză pe primarul Aradului, acesta din urmă aruncă vina pe sculptor și pe minister, DNA a făcut un dosar, dar în 8 ani nu s-a schimbat nimic – banii publici au fost cheltuiți, iar monumentul nu este nici acum în picioare.

Povestea monumentului de la Arad, care nu a ajuns niciodată să fie amplasat în Arad, este veche, dar la fel de încâlcită. Ca dovadă că nici DNA nu a reușit până acum să-i dea de cap, deși o plângere penală vizând această situație a fost depusă încă din 2014. Între timp, părțile implicate – Ministerul Culturii, sculptorul Florin Codre și primarul Aradului, Gheorghe Falcă – se acuză reciproc de irosirea celor 10 milioane de lei, plătite integral din bugetul statului pentru un monument care nu există.

Concret, în iunie 2007, Ministerul Culturii organizează un concurs pentru realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 în municipiul Arad. Patru luni mai târziu este declarat câștigător proiectul artistic al sculptorului Florin Codre – o coloană a infinitului stilizată sub forma a trei ramuri care se împletesc, simbolizând cele trei provincii românești. Monumentul urma să fie compus din 12 piese, cu o înălțime de 18 metri și o greutate de 150 de tone.

În decembrie 2007, Ministerul Culturii încheie un contract de comandă cu sculptorul pentru monumentul care urma să fie inaugurat în Arad la 1 decembrie 2009, dată amânată ulterior pentru 1 decembrie 2012. De ce la Arad? Pentru că Proclamația Unirii, citită la Alba Iulia de către Vasile Goldiș, a fost redactată la Arad de către un grup de patrioți arădeni.

Revenind la monument, în noiembrie 2010, comisia de recepție din cadrul Ministerului Culturii constată că sculptorul a executat lucrarea în totalitate și aprobă achitarea ultimei tranșe de bani către artist, până la suma de 10 milioane de lei. Însă, potrivit surselor RL, comisia a recepționat lucrarea fără s-o vadă vreodată, aceasta fiind la momentul respectiv în China, unde a și fost realizată. Altceva spune, însă, Virgil Ștefan Nițulescu, la vremea aceea membru în comisia de concurs, care a declarat pentru RL că oamenii din comisia de recepție au văzut monumentul chiar de două ori, o dată în China și cealaltă dată în România.

Potrivit contractului, sculptorul avea obligația de transport și de amplasare a lucrării la Arad – lucru confirmat de decizia Tribunalului București, Secția a III-a Civilă, din ianuarie 2017. Doar că Florin Codre a cheltuit toată suma de 10 milioane de lei și nu i-au mai rămas bani de transport. Într-un final, a reușit să aducă lucrarea din China și s-o depoziteze în curtea sa din comuna Chiselet, județul Călărași, unde a rămas până în ziua de azi. De ce monumentul Marii Uniri se umple de buruieni în Chiselet și nu e înălțat în municipiul Arad e greu de spus, pentru că fiecare parte implicată aruncă vina în altă parte.

Ce spune ministerul

Contactat de RL, sculptorul Florin Codre a recunoscut că a primit toată suma, cele 10 milioane de lei, de la Ministerul Culturii, dar susține că nu domnia sa e responsabil de transportul și montarea lucrării. De vină ar fi -Gheorghe Falcă, primarul Aradului, care a schimbat locul amplasării monumentului, „pentru că e un tâmpit”, și presa “pentru că scrie minciuni”.

Ministrul Culturii, de asemenea, aruncă vina în -curtea Primăriei Arad. “Ministerul Culturii și Identității Naționale își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca Monumentul Marii Uniri de la 1918, realizat pentru municipiul Arad, să nu fie amplasat la timp pentru aniversarea Centenarului Marii Uniri”, arată ministerul într-un răspuns oficial adresat “României libere” și semnat de Cristian Pelivan, șeful Biroului Comunicare și Dialog Social din cadrul -Ministerului Culturii.

“Această îngrijorare este cauzată de declarațiile publice ale primarului municipiului Arad, potrivit căruia este posibil ca locul stabilit pentru amplasarea monumentului să fie schimbat din nou. Amintim faptul că realizarea infrastructurii necesare amplasării monumentului cade în sarcina Primăriei Municipiului Arad”, subliniază ministerul. Care apoi precizează că “o decizie de schimbare a amplasamentului ar însemna reluarea -tuturor procedurilor, inclusiv a -studiului de fezabilitate deja realizat, a proiectului -tehnic și a caietului de sarcini şi detalii de execuţie, pentru care Primăria Municipiului Arad a prevăzut în anul 2011 fonduri în valoare de 250.000 lei”.

Ce spune primarul

De cealaltă parte, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, susține că șeful Biroului Comunicare din Ministerul Culturii ar trebui să-și dea demisia pentru cele afirmate în răspunsul adresat RL. “Acest domn de la Comunicare este un incompetent. Îi jignește pe toți miniștrii Culturii care au fost până acum. Jignește tot ministerul, pentru că nu a citit contractul încheiat cu artistul. Nu a citit nici hotărârea judecătorească în procesul în care ministerul l-a dat în judecată pe artist pentru a-l obliga să aducă și să monteze monumentul în Arad”, a declarat Gheorghe Falcă pentru RL.

Primarul Aradului citează hotărârea Tribunalului București din 8 ianuarie 2017, “care spune clar că sculptorul are obligația de a realiza, transporta și monta monumentul din banii primiți din contract”. În plus, adaugă edilul, “între Primăria Arad și Ministerul Culturii nu există nicio relație contractuală”. “Există doar o solicitare a ministerului, venită după ce artistul a făcut o vizită în Arad și a decis montarea monumentului pe Lacul Pădurice. În 2008 sau 2009, ministerul i-a dat această aprobare. Dar schimbarea amplasamentului se poate face doar la solicitarea ministerului, pentru că monumentul este un bun al lor”, precizează Gheorghe Falcă.

De curând, însă, oficiali din Ministerul Culturii au solicitat primăriei o dezbatere pentru schimbarea locației, după ce au constatat că sculptorul nu are bani să monteze lucrarea pe lac, unde fundația ar costa mai mult, susține primarul.

Aici apare și prima mare contradicție: ministerul și sculptorul spun că monumentul nu e montat din cauza primarului care a schimbat locul de amplasare, în timp ce primarul spune că locul ar putea fi schimbat la solicitarea ministerului și a sculptorului.

“Am avut o discuție cu domnul ministru Lucian Romașcanu, care va face o vizită în Arad. După această vizită ne va solicita schimbarea amplasamentului. În acest moment nu s-a stabilit celălalt loc, ministerul nu a făcut încă hârtiile oficiale”, mai spune primarul -Aradului.

Cât despre suma de 250.000 de lei, aprobată de Consiliul Local și invocată de Biroul Comunicare al Ministerului Culturii ca fiind destinată “realizării fundației, a soclului, a miezului din metal pentru susținerea coloanei și a celor trei poduri de legătură dintre monument și malurile lacului”, Gheorghe Falcă susține că, în realitate, primăria s-a angajat să construiască doar cele trei pasarele către monument, nimic altceva. “Eu nu am cum să montez o lucrare de interes național, nu am voie. Dar suntem pregătiți să construim cele trei poduri de legătură între monument și malurile lacului”, a adăugat primarul, care a ținut să sublinieze încă o dată că șeful Biroului Comunicare și Dialog Social ar trebui să-și dea demisia, pentru că “face ministerul de râs”.  

Florin Codre, născut în 1943, la Brașov, este sculptor, creator de artă -monumentală, cascador și crescător de cai de rasă. Printre lucrările lui se numără statuia ecvestră a lui Carol I din București sau statuia ecvestră a lui Avram Iancu de la Târgu-Mureș.

„Am avut o discuție cu domnul ministru Lucian Romașcanu, care va face o vizită în Arad. După această vizită ne va solicita schimbarea amplasamentului. În acest moment nu s-a stabilit celălalt loc, ministerul nu a făcut încă hârtiile oficiale.“

Gheorghe Falcă, Primarul Aradului

„Ministerul își exprimă îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca monumentul să nu fie amplasat la timp pentru aniversarea -Centenarului Marii Uniri. Această -îngrijorare este cauzată de declarațiile publice ale primarului -municipiului Arad, potrivit căruia este posibil ca locul stabilit pentru amplasarea monumentului să fie schimbat din nou.“

Cristian Pelivan, Șeful Biroului Comunicare și Dialog Social din cadrul Ministerului Culturii

Consultă ziarul integral în format .pdf AICI!

Cele mai citite

Denil Maldonado și-a prelungit contractul cu Universitatea Craiova

Denil Maldonado, în vârstă de 26 de ani, va rămâne la Universitatea Craiova pentru următorii trei ani, după ce clubul din Bănie i-a activat...
00:00:34

Video Întrevederea oficială dintre premierul României, Marcel Ciolacu, și premierul Ungariei, Viktor Orbán

Discuții strategice despre aderarea României la spațiul Schengen, proiecte de infrastructură și consolidarea relațiilor bilaterale Pe 22 noiembrie 2024, premierul României, Marcel Ciolacu, a efectuat...

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani: Presiune asupra BCE pentru reducerea dobânzilor

Moneda euro a coborât la 1,0335 dolari, cel mai redus nivel din noiembrie 2022, în contextul speculațiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui...
Ultima oră
Pe aceeași temă