Drama britanică „The King’s Speech”, de Tom Hooper, a primit premiul pentru cel mai bun film la gala Sindicatului producătorilor americani (PGA), care a avut loc sâmbără seară, la Los Angeles, informează variety.com, potrivit Mediafax.
Premiul a fost acordat producătorilor dramei britanice, Iain Canning, Emile Sherman şi Gareth Unwin.
„Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3” (producător: Darla K. Anderson) a primit premiul pentru cel mai bun film animat, în timp ce „Waiting for Superman” (producător: Lesley Chilcott) a câştigat premiul pentru cel mai bun documentar.
„Modern Family” (producători: Steve Levitan, Christopher Lloyd, Jeff Morton, Dan O’Shannon, Jason Winer, Bill Wrubel şi Danny Zuker) a câştigat premiul pentru cel mai bun serial de comedie, „Mad Men” (producători: Lisa Albert, Scott Hornbacher, Andre Jacquemetton, Maria Jacquemetton, Blake McCormick, Dwayne Shattuck şi Matthew Weiner) a câştigat pentru a doua oară consecutiv premiul pentru cel mai bun serial – dramă, iar „The Pacific” (producători: Gary Goetzman, Tom Hanks, Eugene Kelly, Todd London, Cherylanne Martin, Bruce C. McKenna, Steven Shareshian, Steven Spielberg, Tony To, Tim Van Patten şi Graham Yost) a primit premiul pentru cea mai bună miniserie TV.
Trofeul acordat de PGA dramei The Weinstein Company „The King’s Speech” reprezintă un pas înainte pentru aceasta, care s-a luptat în acest sezon al premiilor de la Hollywood cu „Reţeaua de socializare/ The Social Network”, ce i-a „suflat”, de altfel, Globul de Aur pentru cel mai bun film – dramă.
Pe lângă filmul „The King’s Speech”, de Tom Hooper, au mai fost nominalizate la premiul pentru cel mai bun producător al anului, decernat de Producers Guild of America (PGA), peliculele „127 Hours”, de Danny Boyle, „Black Swan”, de Darren Aronofsky, „The Fighter”, de David O. Russell, „Începutul/ Inception”, de Christopher Nolan, „The Kids Are All Right”, de Lisa Cholodenko, „Reţeaua de socializare/ The Social Network”, de David Fincher, „Oraşul / The Town”, de Ben Affleck, „Povestea jucăriilor 3/ Toy Story 3”, de Lee Unkrich, şi „Adevăratul curaj/ True Grit”, de Ethan şi Joel Coen.
Peste 75% din peliculele nominalizate în anii trecuţi de PGA au fost nominalizate ulterior şi la Oscaruri, iar 14 din ultimii 21 de învingători la premiile PGA au primit în anii respectivi Oscarul pentru cel mai bun film al anului, aşa cum s-a întâmplat şi în 2010, când drama „The Hurt Locker” a fost recompensată de ambele asociaţii americane.
2011 este al doilea an consecutiv în care PGA, care numără peste 4.500 de membri, a selecţionat 10 filme la categoria „cel mai bun lungmetraj al anului”, urmând exemplul Academiei de film americane, care a decis anul trecut să extindă şi ea numărul producţiilor nominalizate la Oscar, de la cinci la zece.
Sâmbătă seară, au mai primit premii din partea Sindicatului producătorilor americani show-urile „Deadliest Catch” – „producţie non-ficţiune TV” şi „The Colbert Report” – „live entertainment”.
Scott Rudin a intrat în istoria PGA: nominalizările primite atât pentru „Reţeaua de socializare/ The Social Network”, cât şi pentru „Adevăratul curaj/ True Grit” au făcut ca el să devină primul producător de film care a primit o dublă selecţie la premiile Sindicatului producătorilor americani, în acelaşi an. Scott Rudin şi fraţii Coen au câştigat în urmă cu trei ani atât premiul PGA, cât şi premiul Oscar pentru filmul „Nu există ţară pentru bătrâni/ No Country for Old Men”.
Rudin a primit în acest an şi un premiu onorific – David O. Selznick Achievement Award in Theatrical Motion Pictures. PGA i-a premiat în acest an şi pe James Cameron – cu Milestone Award, pe Tom Hanks şi Gary Goetzman, cu Norman Lear Achievement Award in Television, pe Laura Ziskin – cu Visionary Award şi pe RealD – cu Vanguard Award.
Gala premiilor PGA a avut loc la Beverly Hilton Hotel din Los Angeles şi a fost găzduită de Judd Apatow.
Academia de film americană va anunţa filmele şi actorii nominalizaţi la Oscar pe 25 ianuarie, iar gala va avea loc pe 27 februarie.