15.6 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialCum profită „băieţii deştepţi" din SUA de WikiLeaks

Cum profită „băieţii deştepţi” din SUA de WikiLeaks

Statutul legal neclar al organizaţiei WikiLeaks naşte o nouă generaţie a fraudei în Statele Unite.
Bazându-se pe paranoia creată de vânătoarea autorităţilor americane după colaboratori şi susţinători ai organizaţiei conduse de controversatul Julian Assange, delincvenţi inventivi din Statele Unite au găsit o modalitate de a profita de cetăţenii naivi.

Procedeul, prezentat de cotidianul britanic The Guardian, este destul de simplu.

Ai vizitat site-ul WikiLeaks, eşti amendat

Ţinta primeşte un telefon neaşteptat: „Computerul şi IP-ul dumneavoastră au fost înregistrate că au vizitat pagina WikiLeaks”. Pedeapsa este o amendă de la 25.000 la 250.000 de dolari şi, posibil, închisoare, mai spune vocea înregistrată din mesaj, care lasă şi un număr pe care victima trebuie să îl contacteze pentru a plăti amenda, beneficiind de reducere în funcţie de promptitudinea răspunsului. În plus, scapă şi de bătăile de cap cauzate de un eventual proces.

Pentru americanii care au fost bombardaţi de proclamaţii potrivit cărora activitatea WikiLeaks este oarecum ilegală şi o ameninţare la adresa Statelor Unite, în contextul în care angajaţii statului au fost somaţi să nu acceseze paginile organizaţiei de pe calculatoarele de serviciu, iar alte 700 de mii de citaţii au fost trimise celor care urmăresc WikiLeaks prin conturile de Twitter, mesajul este plauzibil.

Frauda WikiLeaks, inovaţia anului în materie de impostură

Purtătorul de cuvânt al Biroului pentru Afaceri Mai Bune, organizaţie independentă de acreditare a afacerilor, avertizează lumea să fie atentă la această fraudă.
„Era o problemă de timp până când nişte impostori trebuiau să dezvăluie cea mai nouă abordare despre cum pot fi uşuraţi cetăţenii de banii lor în 2011″, afirmă organizaţia. „Dacă eşti cadru militar, apelul telefonic poate părea cât se poate de real, având în vedere că Pentagonul a interzis oficial accesul la WikiLeaks al personalului militar, din motive de securitate.”

În fapt, notează The Guardian, nu doar personalul militar este vizat de aceste interdicţii: personalul federal a fost sfătuir în decembrie să nu acceseze WikiLeaks deoarece informaţiile sunt clasificate, în ciuda faptului că peste un milion de angajaţi ai statului american au acces nelimitat la conţinuturile documentelor publicate de WikiLeaks.

Accesul a fost interzis şi de Biblioteca Congresului, iar studenţii prestigioasei universităţi Columbia, din New York, au fost anunţaţi că îşi riscă viitoarele slujbe dacă accesează telegramele diplomatice în cauză.

Este un context perfect pentru ca fraudele să aibă succes, având în vedere interesul extraordinar al publicului pentru acest subiect: cei care într-adevăr nu accesează site-urile WikiLeaks nu pot fi păcăliţi, însă cei care se simt cu „musca pe căciulă”, pot deveni victime din cauza îngrijorării.

Nu există încă victime confirmate ale acestei scheme inovative, dar este posibil ca cei care au căzut în plasa impostorilor să fie reduşi la tăcere prin ameninţarea că pot deveni vinovaţi pentru trădare.

 

Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...
Ultima oră
Pe aceeași temă