Primul Campionat de Barista desfăşurat anul acesta va avea loc la Timişoara, între 26-30 ianuarie 2011, în incinta Iulius Mall. Evenimentul este cu intrare liberă.
În primele trei zile vor fi antrenamente pentru bariştii înscrişi în concurs, seminarii şi workshop-uri despre cafea, în următoarele două zile având loc competiţia propriu-zisă.
Concursul se împarte în trei concursuri: WBC (World Barista Championship), Latte Art şi Coffee în Good Spirits (Irish Coffee). În cadrul primei probe, concurenţii trebuie să prepare 4 espresso, 4 cappuccino şi 4 băuturi semnătura personală în 15 minute.
Cea de-a doua probă constă în prepararea a două băuturi caffe macchiato cu desen, două cappuccino cu desen şi două băuturi semnătura personală cu desen (desenele fiecăror două băuturi trebuie să fie identice) în 8 minute. Iar la cea de-a treia probă se caută cei mai buni preparatori de Irish Coffee, probă la care concurenţii trebuie să facă două băuturi calde, făcute din whisky, zahăr, cafea şi frişcă (nu sunt permise alte ingrediente) şi două băuturi reci, semnătura personală, din cafea şi alcool şi orice alt ingredient se doreşte.
Bariştii îşi pot alege la ce probă vor să concureze (una sau mai multe). Pentru etapa naţională se vor califica primele 3 locuri din campionatele regionale. Evenimentul este organizat de SCAE România. Mai multe detalii se găsesc pe : www.scaeromania.eu.